Foto: Pravda - Robert Hüttner
Znalci tvrdia, že má v sebe i substancie, ktoré podnecujú ľudskú výkonnosť a eliminujú stres. Ringloty pochádzajú z Orientu a vďaka francúzskemu botanikovi Pierrovi Belonovi sa udomácnili i na našom kontinente. V záhradách Malých Karpát „narazíte“ na ringloty malé i veľké, zelené, žlté, sivé i karmínové. Všetky sú oku lahodiace a užitočné. Vynímajú sa dobre na ovocnej mise, pripravujú sa z nich príťažlivé kompóty i džemy. A na zahodenie nie je ani ringlotový destilát...
Ringloty milujem od detstva. Najlákavejšie boli tie susedove a potom mamine. Tie mamine v podobe kompótov. Vydržali i niekoľko rokov a často sme ich konzumovali s krupicovým trhancom. Potom som na ne akosi zabudol a vrátil som sa k nim oblúkom až po rokoch. Vysadil som pár stromov pod vinicou v Tégliku a každoročne koncom júla ich zberám a konzervujem. Ringlotový kompót má u mňa podobu „cuvée“. Do pohára ukladám plody rôznych veľkostí a odlišnej farebnosti. Ringloty ušľachtilé dopĺňam ringlotami divými. V Modre ich nazývame „vriťhadzalky“. Rastú všade, v parkoch, na pomedziach opustených viníc, pri mestských hradbách. Sú aromatické a kôstky ich nezbavíte.
Ringlotový kompót „cuvée“ nemá však chyby, chybičky...
Diskusia k článku