Cukrárske tajomstvá:
Holandské, prírodné, čierne či raw? Aké kakao si vybrať do vianočného pečenia?

Veronika Lucáková, 4. decembra 2023     4 minúty čítania

V obchode nájdeme rôzne druhy kakaa a nie každé sa hodí do všetkého. Podľa čoho zvoliť ten správny druh na prípravu sladkých dobrôt?



Foto: Shutterstock

To, aký druh kakaa použijete závisí od druhu dezertu, ktorý sa chystáte pripraviť. Vo väčšine receptov sa však druh kakaa nešpecifikuje.

Podľa čoho sa teda riadiť pri výbere kakaa do vášho koláča, pečiva, krému či nepečeného dezert? Rozhoduje chuť kakaa, jeho farba a schopnosť spolupracovať s ďalšími ingredienciami.



Foto: Shutterstock

Holandské funguje s kypriacim práškom

Pri pečení gazdinky najčastejšie siahajú po takzvanom holandskom kakau. Kakao holandského typu má tmavšiu farbu než prírodné kakao, na chuť je však jemnejšie, pretože nie je také kyslé.

Je čiastočne odtučnené a vďaka tomu sa dá oveľa lepšie rozmiešať v tekutine. Holandské kakao najlepšie využijete pri pečení cesta, do ktorého sa pridáva prášok do pečiva.

Prečo sa volá holandské?
Keďže v Holandsku kakaové bôby nerastú, má slovné spojenie „holandské kakao“ iný pôvod a dôvod. Skrýva sa za ním spôsob spracovania kakaových bôbov alkalizáciou, ktorú vymyslel syn holandského výrobcu čokolády Conraad Johannes van Houten. Podstatou tejto holandskej technológie je, že sa kakao takzvane alkalizuje, teda namáča alebo „perie“ v zásaditom roztoku. PH takéhoto kakaa sa pohybuje medzi 6 až 8.




Porovnanie sfarbenia prírodného a holandského kakaa
Foto: Shutterstock


Prírodné kakao so sódou bikarbónou

Prírodné, teda nealkalizované kakao, má oveľa svetlejšiu farbu než kakao holandského typu. Ale okrem toho má aj inú chuť. Je kyslejšie a akoby aromatickejšie po citrusovom ovocí.

Prírodné kakao lepšie pracuje so sódou bikarbónou, než s kypriacim práškom, pretože je prirodzene kyslé, a kyslé prostredie je potrebné na aktiváciu kypriaceho účinku sódy bikarbóny. Špecifickú chuť tohto kakaa využijete aj pri príprave nepečených dezertov, napríklad praliniek.

Čierne kakao pre efekt

V obchodoch sa stretnete aj s takzvaným čiernym kakaom. Svoj tmavý odtieň nezískava prifarbovaním, ale ďalším procesom alkalizácie. Ide teda tiež o kakao holandského typu avšak s výraznejšou horkosladkou chuťou a farbou.

Čierne kakao sa dá perfektne využiť pri príprave extra tmavých korpusov, krémov či sušienok, ale aj na zafarbenie cukrárskych poťahovacích a modelovacích hmôt.


Raw kakao radšej bez pečenia

Pochádza z kakaových bôbov, ktoré nie sú pražené, ale sú fermentované a spracované lisovaním. Vďaka tomu, že neprešli vysokými teplotami, kakao z nich si uchováva väčšinu zdraviu prospešných látok - antioxidantov, minerálov a vitamínov.

Raw kakao má horkejšiu chuť. V kombinácii s banánmi a kokosom sa hodí na prípravu smoothies, horúcej čokolády a nepečených dezertov.

Nechcete kakao? Vyskúšajte karob



Foto: Shutterstock

Ako náhrada kakaa sa pri pečení dá použiť karob. Je to pomletý, sušený a pražený struk stromu, ktorý sa volá rohovník. Je tiež známy aj pod názvom svätojánsky chlebík. Má hnedú farbu, na chuť je sladší a korenistejší než kakao.





ANKETA: Používate pri pečení najčastejšie holandské kakao?

77,6%



22,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist