Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
S prípravou nie sú problémy. Potrebujeme 3–4 feferónky, cesnak, rascu, olivový olej, vínny ocot, sladkú papriku a soľ. Rascu zľahka opražíme a rozdrvíme. Feferónky najemno pokrájame a všetko pomixujeme. Pozri recepty na Veľkolepú oslavu Sós je na svete a vy si ho môžete uchovať do zásoby v chladničke... Mojo colorado bolo pripravené, „moje“ králičie mäso však chýbalo. „Rozhodil som siete“ a vyšlo to. Vinco, môj spolužiak, mi priniesol „opucovaného králika“ z vlastného chovu.
Bol čerstvý a voňal. Naporcioval som ho, posolil a na rozpálenej bravčovej masti na panvici tak akurátne opražil.
Králičie kúsky som uložil do väčšieho hrnca, pridal pár polievkových lyžíc feferónkového sósu, pohár červeného vína, veľkú paradajku, cesnak, cibuľu, dva staré biele rožky(!), za pol hrste mandlí, ďalej tymian, petržlen, oregano a soľ.
Viskozitu omáčky som v závere upravil vodou a králičím výpekom. Mierne som zvýšil plameň a nechal králika v hrnci bublať dobrú hodinu. Podával som ho s mladými zemiakmi. Ale môžete aj inak.
Tak či onak, žiada si to i pohár dobrého vína. Najlepšie červeného a najlepšie španielskeho. Mne osobne by sadlo také dvoj–, trojročné Tempranillo...
Diskusia k článku