Foto: Pravda - Ivan Majerský
Je máj, dni plné veselosti, plné jarných úsmevov. Obnova života. Zakvitnuté čerešne pod Malými Karpatmi sú najkrajšie naše stromy. Ich koruny sú plné snehu. A keď zrejú plody, konáre sú pokryté kvapkami čerešňovej krvi…
Clafoutis je dobrota, ktorá sa pripravuje v strednom Francúzsku a ide o príťažlivý druh hustého ovocného krému.
Na jeho prípravu potrebujete kameninovú misu a nasledovné ingrediencie: slabé kilo čerešní, tri vajcia, 6 g múky, 120 g práškového cukru, téglik šľahačky, pol litra mlieka, soľ a pohárik sladkého čerešňového likéru.
Plody zbavíme stopiek a - neodkôstkujeme ich. V separé miske rozšľaháme vajce s cukrom, pridáme múku, soľ, smotanu a likér. Miešame a miešame. Cícerkom vlievame mlieko a… opäť miešame. Vzniknutý riedky krém potom nalejeme na čerešne.
Kameninovú misu dáme na polhodinu do horúcej rúry, krém zhustne a teplotu na 10 minút zvýšime. Krém sa sfarbí do svetlohneda.
Vidličkou skúsime, či sa clafoutis „nelepí“. A je hotovo. Misu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Podávame ako dezert na konci obeda s pohárikom už toho použitého „kirschlikéru“. Nová doba, nové možnosti, zmena nápoja. Nalejte si pohárik presladkého slamového červeného vínneho moku...
Diskusia k článku