Fedor Malík:
Clafoutis

Fedor Malík, 21. mája 2024     2 minúty čítania

Poďme spolu do Francúzska. Poďme si pripraviť čosi fajnové, čosi sladké. Čerešňový „clafoutis“ z krajiny galského kohúta. Je to recept prastarý a ja ho mám od gastro-spisovateľa Edouarda de Pomianea, autora „Veselého umění kuchařského“, ktoré vyšlo v Paríži ešte pred storočím…



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Je máj, dni plné veselosti, plné jarných úsmevov. Obnova života. Zakvitnuté čerešne pod Malými Karpatmi sú najkrajšie naše stromy. Ich koruny sú plné snehu. A keď zrejú plody, konáre sú pokryté kvapkami čerešňovej krvi…

Clafoutis je dobrota, ktorá sa pripravuje v strednom Francúzsku a ide o príťažlivý druh hustého ovocného krému.

Na jeho prípravu potrebujete kameninovú misu a nasledovné ingrediencie: slabé kilo čerešní, tri vajcia, 6 g múky, 120 g práškového cukru, téglik šľahačky, pol litra mlieka, soľ a pohárik sladkého čerešňového likéru.

Plody zbavíme stopiek a - neodkôstkujeme ich. V separé miske rozšľaháme vajce s cukrom, pridáme múku, soľ, smotanu a likér. Miešame a miešame. Cícerkom vlievame mlieko a… opäť miešame. Vzniknutý riedky krém potom nalejeme na čerešne.

Kameninovú misu dáme na polhodinu do horúcej rúry, krém zhustne a teplotu na 10 minút zvýšime. Krém sa sfarbí do svetlohneda.

Vidličkou skúsime, či sa clafoutis „nelepí“. A je hotovo. Misu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Podávame ako dezert na konci obeda s pohárikom už toho použitého „kirschlikéru“. Nová doba, nové možnosti, zmena nápoja. Nalejte si pohárik presladkého slamového červeného vínneho moku...



Diskusia k článku







 



TOPlist