Foto: Shutterstock
Niekto je presvedčený vegetarián či vegán a niekto zas z rôznych zdravotných dôvodov nemôže konzumovať klasické živočíšne mliečne produkty. Je niekoľko možností, čím v jedlách a dezertoch klasickú smotanu z kravského mlieka nahradiť.
Na varenie
Do polievok alebo do lahodnej krémovej omáčky môžete pri varení využiť napríklad sójovú, ryžovú alebo ovsenú náhradu smotany. Tiež sa objavujú aj verzie zo strukovín ako šošovica, ale aj rôzne orechové alternatívy. Mnohé sú už bežne dostupné aj v bežných potravinových reťazcoch, niektoré nájdete skôr v e-shopoch.Foto: Shutterstock
Vhodnú „rastlinnú smotanu“ si treba vyberať podľa toho, do akého jedla ju chceme použiť. Samozrejme, každá by mala zabezpečiť krémovú jemnosť, ale pritom by nemala mať prílišnú výraznú chuť, aby sa „nebila“ s chuťou pripravovaného pokrmu.
Dôležité je aj to, aby nebola príliš sladká, lebo nie do každého jedla je to vhodné. Preto je potrebné vyskúšať si ich a nájsť si tie svoje naj, podľa toho, aké jedlá radi varíte.
Extra tip: Do varenia najmä exotickejších ázijských jedál je ideálne kokosové mlieko z konzervy. Zabezpečí krémovosť, lebo má vyšší obsah tuku a aj jemnú chuť. Takisto budú z neho aj výborné dezerty či krémy. Samozrejme, za predpokladu, že máte chuť kokosu radi.
Na šľahanie
Aby sa rastlinné verzie smotany dali vyšľahať, musia obsahovať dostatočné množstvo tuku, ale tiež zahusťovadlá a stabilizátory, ktoré umožnia udržať rastlinný základ v nadýchanej vyšľahanej forme.Foto: Shutterstock
Je dôležité čítať si zloženie na obale výrobku a rozhodnúť sa podľa toho, čo vám vyhovuje, resp. až tak neprekáža. Základ býva najčastejšie zo sóje, ale na trhu je aj verzia na šľahanie z ryže, zo šošovicovej bielkoviny a samozrejme, kokosová.
Ak budete šľahať rastlinnú alternatívu smotany, nezabudnite ju predtým dôkladne vychladiť. A je možné, že bude šľahanie trvať o čosi dlhšie, než pri klasickej živočíšnej smotane.
Foto: Shutterstock
Extra tip: V bio potravinách sa objavuje aj takzvaná rastlinná náhrada šľahačky v spreji, ktorá je však vhodná naozaj len na rýchle zdobenie alebo na palacinky či lievance. My sme v regáloch našli sójovú a ryžovú.
Diskusia k článku