Chutný aj bez mäsa:
5 dobrých rád, ako uvariť silný zeleninový vývar

Jana Klimanová, včera 06:00     4 minúty čítania

Poctivý vývar je klenotom každej kuchyne. Ale čo ak nechcete alebo nemôžete použiť mäso či kosti? Aj zeleninový vývar môže mať bohatú chuť, len to chce vedieť pár trikov.



Foto: Shutterstock

1. Zeleninu pred varením opečte

Surovú mrkvu, petržlen a zeler len tak hodiť do hrnca? To nestačí. Základ chuti získate tým, že zeleninu pred samotným varením najprv opečiete – buď na panvici s trochou oleja alebo v rúre (približne 30 minút na 180 °C). Skaramelizovaná pečená zelenina má bohatšiu chuť a farbu, čo sa prenesie aj do vývaru. Najlepšie na opraženie sa hodí mrkva, cibuľa aj so šupkou, petržlen, pór, zeler a cesnak - celé strúčiky aj so šupkou.

2. Používajte umami bomby

Umami, to je povestná piata chuť – a práve tá vytvára mäsovú chuť. V rastlinnej kuchyni ju nájdete v týchto surovinách:

  • sušené huby (najmä shiitake alebo dubáky) – pred použitím ich namočte a výluh pridajte do vývaru
  • pár kvapiek sójovej alebo tamari omáčky
  • paradajkový pretlak – pol lyžice opečte spolu s cibuľou
  • morská riasa kombu alebo wakame – dodáva chuť a minerály
  • miso pasta – pridáva sa až po uvarení, kvôli zachovaniu enzýmov



  • Foto: Shutterstock

    3. Bylinky a korenie nie sú len na ozdobu

    V mäsovom vývare by boli automaticky, tak ich nevynechajte ani v rastlinnej verzii. Najlepšie poslúžia bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, tymian, petržlenová vňať a feniklové semienka. Nezabudnite na soľ, bez nej ani najlepší vývar nebude chutiť dobre. Na konci varenia skúste pridať ešte kvapku citrónovej šťavy, čajovú lyžičku miso pasty alebo lyžičku lahôdkového droždia pre „syrovú“ hĺbku.

    4. Používajte šupky, odrezky a zvyšky

    Mrkvová šupka, zelená časť póru, konce cibule či petržlenová vňať sú skvelé. Vyhnite sa však zemiakovým šupkám, ktoré vývar zakalia, kapuste a brokolici, ktoré majú príliš výraznú vôňu a cukete, ktorá má vodovú chuť.



    Foto: Shutterstock

    Tip: Zbierajte zeleninové zvyšky do vrecka v mrazničke a keď ich bude dosť, pripravte vývar. Môžete si ho pripraviť ako hrejivý a zároveň liečivý nápoj do šálky - stačí pridať trochu zázvoru, kurkumy a čili.

    5. Dlho a pomaly

    Rastlinný vývar potrebuje aspoň 60–90 minút na pomalé varenie. Tento čas neskracujte, čím dlhšie sa dá chutiam priestor, tým bude výsledok plnší. Ak máte tlakový hrniec, môžete si čas skrátiť, ale klasická pomalá metóda dá vývaru viac hĺbky.





    ANKETA: Varíte si zeleninový alebo mäsový vývar do zásoby, aby ste ho mohli neskôr použiť do rôznych jedál?

    20,0%



    80,0%







    Diskusia k článku










    TOPlist