
Foto: Shutterstock
1. Zeleninu pred varením opečte
Surovú mrkvu, petržlen a zeler len tak hodiť do hrnca? To nestačí. Základ chuti získate tým, že zeleninu pred samotným varením najprv opečiete – buď na panvici s trochou oleja alebo v rúre (približne 30 minút na 180 °C). Skaramelizovaná pečená zelenina má bohatšiu chuť a farbu, čo sa prenesie aj do vývaru. Najlepšie na opraženie sa hodí mrkva, cibuľa aj so šupkou, petržlen, pór, zeler a cesnak - celé strúčiky aj so šupkou.2. Používajte umami bomby
Umami, to je povestná piata chuť – a práve tá vytvára mäsovú chuť. V rastlinnej kuchyni ju nájdete v týchto surovinách:
Foto: Shutterstock
3. Bylinky a korenie nie sú len na ozdobu
V mäsovom vývare by boli automaticky, tak ich nevynechajte ani v rastlinnej verzii. Najlepšie poslúžia bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, tymian, petržlenová vňať a feniklové semienka. Nezabudnite na soľ, bez nej ani najlepší vývar nebude chutiť dobre. Na konci varenia skúste pridať ešte kvapku citrónovej šťavy, čajovú lyžičku miso pasty alebo lyžičku lahôdkového droždia pre „syrovú“ hĺbku.4. Používajte šupky, odrezky a zvyšky
Mrkvová šupka, zelená časť póru, konce cibule či petržlenová vňať sú skvelé. Vyhnite sa však zemiakovým šupkám, ktoré vývar zakalia, kapuste a brokolici, ktoré majú príliš výraznú vôňu a cukete, ktorá má vodovú chuť.
Foto: Shutterstock
Tip: Zbierajte zeleninové zvyšky do vrecka v mrazničke a keď ich bude dosť, pripravte vývar. Môžete si ho pripraviť ako hrejivý a zároveň liečivý nápoj do šálky - stačí pridať trochu zázvoru, kurkumy a čili.
Diskusia k článku