Chutné tipy:
Poradíme vám, kam na výnimočné suši

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 4. októbra 2022     3 minúty čítania

Suši si už niekoľko rokov úspešne razí cestu do slovenských žalúdkov. Keďže ide o pokrm, na prípravu ktorého doma treba čas, zručnosť aj nie celkom bežné suroviny a pomôcky, je jedlom, ktoré je ideálne dať si v dobrej reštaurácii. Mám pre vás dva tipy z Bratislavy a Rovinky.



Foto: Shutterstock



Iasai Food Bar, Bratislava





Foto: Archív Iasai Food Bar

Ak by sa o niektorej reštaurácii malo povedať, že je „inštitúciou“ suši na Slovensku, určite by to bol Iasai Food Bar na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí s naším najlepším suši majstrom Tomášom Lysým a šéfkuchárom Michalom Takácsom. Ak chcete suši par excellence, tu ste správne. Reštaurácia, ktorá začínala ako mladšia „sestra“ slávneho Fou Zoo, sa po niekoľkých rokoch stala jej dôstojnou pokračovateľkou. Pôvodne malý priestor, kde sedíte ako v japonských suši baroch za barovým pultom a prípravu jedla máte ako na dlani, sa pred časom rozšíril o priestrannú sklenenú terasu.



Foto: Jarmila Horváthová

Aj ponuka jedál sa rozšírila. Iasai ponúka panázijskú kuchyňu, má peknú ponuku gyoz, buchtičiek bao a dim sum, predjedál, hlavných jedál, ale ako hlavné jedlo si možno dať aj výdatnú polievku ramen. Heslom reštaurácie je „Veľké polievky a malé jedlá inšpirované Áziou.“ Uprednostňujú menšie porcie v štýle tapas, aby mal hosť možnosť vyskúšať čo najviac jedál pri jednej návšteve. V ponuke majú aj špeciálne obedové menu s názvom Sväté obedy.



SushiYA food atelier, Rovinka





Foto: Archív SushiYA food atelier

Ak bývate na juhovýchod od Bratislavy a máte chuť na výnimočné suši, nemusíte merať cestu do hlavného mesta. V Rovinke sa nachádza suši reštaurácia úrovne, ktorú by ste v mieste s 5 000 obyvateľmi určite neočakávali. Je za ňou však skúsený tím s vášňou pre suši a ázijské chute. Aj keď je prevádzka otvorená niečo vyše dvoch rokov, vo svete suši nie sú nováčikovia. Pred vznikom SushiYA pracovali členovia tímu v rôznych prestížnych suši reštauráciách a tento podnik je pre nich splnený sen o vlastnej gastroprevádzke.

V menu je bohatý výber všetkých druhov suši a suši setov, ale na svoje si tu prídu rozhodne aj milovníci východných kuchýň, ktorí na suši chuť nemajú. Od polievok udon, ktoré si možno dať aj ako hlavné jedlo, cez poké, teda misky s úhľadne nakrájanými a vedľa seba naloženými surovinami, až po obľúbené thajské jedlo pad thai či slávnu polievku tom yum.





ANKETA: Máte radi suši?

80,0%



20,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist