Fedor Malík:
Chute starých Orešian

Fedor Malík, 5. apríla 2022     3 minúty čítania

Kuchársko–cukrársky, pomaly storočný skvost, ktorý obsahuje vyše dvesto receptov na takmer sto stranách textu.



Držím v rukách „rozsypaný“ kuchársky zošit s titulnou stranou „S Božou pomocou * Štefania Speváková * v Dolných Orešanoch * 9. IV. 1928. Úhľadné kaligrafické písmo a recepty zašlých čias. Mnohé z nich odolali náladám rýchlo ubiehajúceho času a v inovovanej podobe sú ich produkty podnes ozdobou nášho stola.

Ak píšem „nášho“, mám na mysli náš stôl malokarpatský. Nehnevajte sa preto, gurmáni a gurmeti zemplínski, novohradskí, spišskí, oravskí, považskí, dunajskostredskí. Pod Malými Karpatmi žijem už ôsme desaťročie, ach Bože, a tak nemôžem inak...

Pod našimi „Malými Tatrami“, tak sme naše horstvo donedávna prezývali, sa vždy dobre varilo, pieklo, vareškou habarkovalo a lyžicou chutne narábalo. Pravda, po ťažkej robote vo viniciach sa človek potreboval aj dobre „nafutrovať“. Peňazí však bolo menej a ľud nebol natoľko náročný. Každodenná strava bola formovaná dobrými polievkami, sýtymi omáčkami a sem–tam i mäsom. Áno, mäso nebolo veru každý deň na tanieri.

Aj receptár Štefanie Spevákovej je toho dokladom. Slaných pokrmov je tu pomenej. Syrové pirohy, vajcový paprikáš, zapravené mäso divokého kanca, sem–tam pečená hydina, kačací guláš či „nadzívaný krk z husi alebo kačeny“. Ten však len vtedy, keď sa dá na nedeľný obed po omši pozvať pán farár...

Na sviatky to však bolo predsa len inak. Takmer sa hodovalo. V zime napríklad z produktov domácej zakáľačky a na sviatky veľkonočné bola zasa obrovská ponuka sladkostí. Cukrovka vtedy akosi nešarapatila. Stôl bol plný sladkého pečiva, piekli sa torty, rezy, štrúdle, záviny, pripravovali sa krémy, pudingy, vtáčie mlieko, praclíky, huncútky, kifle, sádelníky, zázvorníky (pol kila múky, štvrť kila cukru, 10 deka masla, deci smotany, 3 celé vajcia, trochu vody, sóda bikarbóna, zázvor). A medovníky. Vraj lepšie ako tie slávne modranské. Upečte si ich.

Potrebujete 0,5 kila múky, 0,3 kila cukru, 15 deka teplého medu, citrónovú kôru, škoricu, rozdrvené hrebíčky a „múdru hlavu“ Dr. Oetkera. Zamieste cesto, nechajte ho uležať a potom z neho vykrajujte hviezdičky a mesiačiky. Po upečení nezaškodí ich ošetriť čokoládovou polevou...



Diskusia k článku







 



TOPlist