
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Merkaptánovo-sulfidová medvedia silica v kabíne auta omamne vystrájala. Kto je „cesnakový“ vie, že je gurmánsky radená do kategórie „nebezpečných“ vôní a chutí. Nos a jazyk fajnšmekerov sa jej akosi vyhýbajú.
Nepatrím k nim a na čomsi cesnakovom si občas aj zgustnem. Apropo cesnak (Allium) patrí do rodu jednoklíčnolistových rastlín, čeľaď ľaliovité. Rastie najmä na severnej pologuli a známych je jeho tristo druhov. Cesnak cibuľový, pažítkový, perlovkový, pórový, šalotkový, hadí, medvedí (A. ursinum).
Najvyužívanejší cesnak kuchynský (A. salivum) je záhradnou plodinou, koreninou i liekom. Poznali ho už stavitelia pyramíd, Mongoli, Číňania, Rimania (popisuje ho Plinius). U nás bol známy už v dobách bronzových… Prichádza jar a Malé Karpaty sú v zajatí sírno-aldehydických cesnakových odórov. Človeka to priťahuje a lesná zver sa kvitnúcemu cesnaku vyhýba. Allium však človeku počaroval. Ten s ním varí, pečie, konzumuje ho. Nie je mojím gastrofavoritom, občas ho však okúsim. Cesnačka musí byť horúca, cesnaková omáčka pikantná a rumunsky cesnakový kapor sa musí podávať s feferónkami. Aj jahňacina v Bosne, či poľský králik s takým či onakým cesnakom chutí akosi lepšie.
A doma? Ponúkam vám ompitálske cesnekáče (cesnaková roláda nakrájaná na trojuholníky, potretá žĺtkom a posypaná čiernym sezamom) a rovnako príťažlivé šenkvické podlisníky – lievance (hladká múka, vajce, kvasnice, nasekaný medvedí cesnak, soľ, mlieko). Vymiešajte lievancovú kašu a opečte ju z oboch strán. Alebo zameňte cesnak za čerešňový šenkvický džem a bude to detské potešenie. Deti cesnak akosi „nemusia“...
Diskusia k článku