Čerstvé či sušené:
Ako správne nahradiť jedno droždie druhým? Pomôže vám náš ťahák!

Jarmila Horváthová, 13. mája 2023     4 minúty čítania

Medzi najchutnejšie koláče patria tie z kysnutého cesta. A to sa nezaobíde bez droždia. Lenže použiť správne množstvo toho správneho droždia môže byť pre začínajúceho hobby pekára alchýmiou. Aké sú rozdiely medzi čerstvým a sušeným a ako nahradiť jedno druhým?



Foto: Shutterstock

V obchodoch dostať čerstvé pekárske droždie a sušené droždie. To prvé nájdete v chladiacom boxe a to druhé v regáloch s prísadami na pečenie. Rozdiel medzi nimi je však nielen v skladovaní, ale aj v spôsobe výroby a dávkovaní.

Oba druhy droždia majú spoločné to, že cesto sa s nimi musí dôkladne miesiť, aby sa doň dostal kyslík. Potom sa mu musí poskytnúť dostatok času na kvasenie na teplom mieste.



Foto: Shutterstock

Čerstvé droždie

Čerstvé droždie tvoria lisované kmene pivnej kvasinky. Malo by sa skladovať pri teplote 2 až 8 °C a zachováva si plnú „kysnúcu silu“ desať až dvanásť dní. Ak vám čerstvé droždie zostane a neplánujete v dohľadnom čase piecť, dobre ho zabaľte napríklad do potravinovej fólie a dajte ho do mrazničky. Neskôr, keď príde jeho chvíľa, ho môžete použiť ako čerstvé.



Foto: Shutterstock

Pri príprave cesta by sa malo čerstvé droždie rozdrobiť do nádoby a zaliať trochou vlažnej tekutiny (mlieko, voda), kým sa všetko nerozpustí. Tak sa pridáva napríklad do múky pri pečení chleba. Pri niektorých druhoch koláčov sa najprv urobí kvások z tekutiny, droždia, trochy múky a trošky cukru. Len výnimočne sa droždie rozdrobí priamo do cesta.

Sušené droždie

Sušené droždie sa skladá z granúl so živými kvasinkovými bunkami uzavretými v hrubom plášti suchých, mŕtvych buniek s určitým množstvom rastového média. Môže sa skladovať až rok a malo by sa uchovávať pri izbovej teplote.



Foto: Shutterstock

Dôležitý prepočet

Pri používaní droždia je veľmi osožné vedieť, ako nahradiť pri pečení jedno druhým. Napríklad v recepte máte uvedené čerstvé droždie, vy však máte doma len sušené. Alebo naopak. Koľko ktorého možno použiť?

Základná vec, ktorú je dobré vedieť je, že jeden balíček sušeného droždia, ktorý má 7 gramov zodpovedá 1/2 kocky čerstvého droždia, alebo naopak 1 kocku čerstvého droždia môžete nahradiť 2 balíčkami sušeného droždia. Tiež je praktické vedieť, že jeden balíček sušeného droždia zodpovedá dvom čajovým lyžičkám.

A čo v prípade, keď sú v recepte uvedené gramy? Jednému gramu sušeného droždia zodpovedajú 3 gramy čerstvého. To znamená, že napríklad už spomínaných 7 g sušeného droždia (1 balíček) = 21 g čerstvého droždia (1/2 kocky). Takže ak máte v recepte 10 g suchého droždia a máte len čerstvé, znamená to, že potrebujete 30 g čerstvého droždia.

Pre jednoduchšie prepočítavanie množstiev sušeného a čerstvého droždia sme pre vás pripravili malý ťahák.

ŤAHÁK na prepočet suchého a čerstvého droždia:

1 balíček sušeného droždia (7 g) = 1/2 kocky čerstvého droždia (21 g)

1 kocka čerstvého droždia (42 g) = 2 balíčky sušeného droždia (2x7 g)

1 g sušeného droždia = 3 g čerstvého droždia





ANKETA: Sú podľa vás kysnuté koláče tie najchutnejšie?

86,3%



13,7%







Diskusia k článku

56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Nie je potrebné robiť kvások zvlášť a potom pridať k múke a ostatným prísadám. Jozef Maršálek, český cukrár a pekár to vysvetľoval v programe Buchty na nedeľu na ČT1. Vyskúšala som rozdrobiť droždie podľa neho priamo do múky a bolo to v pohode, krásne kysnuté cesto.






 



TOPlist