Foto: Pravda - Ivan Majerský
A v nej Chardonnay. Rodí slabo, kvalita hrozna je však nadpriemerná. Aj tohto roku mal mušt dvadsaťšesť "maligánov". Bude z neho opäť batonážové sur lie. Nové barikové súdky sú už pripravené...
Bolo už pooberané, keď som opäť zašiel do Iglov. Tentokrát s dvoma košíkmi. Napred som pozbieral jablká na zemi, potom pooberal zo stromu. Boli veľké, tvrdé ako boxerova päsť, avšak nechutili. Nevoňali a ich dužina bola ako z kremeňa. Už ich poznám a viem, že budú iba na okrasu. V maľovanej mise z modranskej keramiky vydržia až do Vianoc.
Popadané plody vinohradníckych "čapákov" som dal do druhého košíka. Doma som ich prebral, orezal, ošúpal a postrúhal. "Čapákový rmut", akože inak, bol takmer bez chuti a bez šťavy. Bolo ho treba upraviť zjemniť, dochutiť.
Do strúhaných jabĺk som pridal jednu rozvarenú dulu, šťavu z troch chorvátskych mandarínok (práve prišli do obchodu), desať dekov hnedého cukru, pomletú škoricu a pol deci karibského rumu. Už je vám to jasné. Plnka do jablčného koláča bola pripravená. Nuž a s cestom už neboli problémy.
Roky-rokúce ho pripravujem podľa starých odporúčaní mojej kochanovskej babky. Polotuhé cesto umiesim z pol kila múky (zmes hladkej a polohrubej), päť dekov masla, štvrť litra plnotučného mlieka, vajca, soli, pekárskeho droždia a citrónovej kôry z vlastného citrónovníka. Po oddýchnutí cesta ho rozprestriem na vymastený nerezový plech.
Cesto popichám vidličkou a jeho povrch ošetrím "čapákovou" plnkou. Koláč pečiem slabú hodinku pri 170° C. Pozor! Tentokrát ho nebudú jesť deti, ale dospelí. Z jednoduchého dôvodu. V tej fľaši karibského rumu ešte čosi zostalo...
Diskusia k článku