Foto: Shutterstock
Hneď na začiatok treba zdôrazniť, že v kuchyni je najvhodnejšie používať chemicky neošetrované bio citrusové ovocie. Pred použitím každého kúska, či už z neho potrebujete len šťavu alebo chcete využiť aj kôru, je dôležité dôkladne ho umyť. Ako to urobiť čo najlepšie? Prečítajte si náš článok.
Ako misky na pečenie aj servírovanie
Pomaranče, citróny, grepy alebo pomelá prekrojte na polovice, vydlabte a použite ich ako prírodné „misky“ na pečenie a podávanie jedál či dezertov. V pologuliach z pomarančovej kôry môžete piecť napríklad ryžový nákyp rovno v jednotlivých porciách. Sladké jedlo naberie príjemnú citrusovú arómu.Vydlabané citrónové polovičky zase môžete naplniť kúskami rybieho filé, dochutiť soľou, cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou, pridať kúsok masla a upiecť v rúre.
Misky z citrusov sa dajú skvelo využiť na servírovanie rôznych nepečených dezertov, pudingov či lahodných krémov, alebo ovocných šalátov. Bude to naozaj originálne pohostenie.
Foto: Shutterstock
Citrusová „slanina“ z kôry
Počuli ste už o tom, že kandizovaná kôra môže napodobniť slaninu? Marinujte hrubé kúsky citrusovej kôry v biokvalite (pomaranč, pomelo) v sójovej omáčke, javorovom sirupe, mletej údenej paprike a oleji. Potom kôru opečte dochrumkava a použite na posypanie šalátov či polievok.Svieže cestoviny
Ak si doma pripravujete vlastné cestoviny, pridajte do cesta jemne nastrúhanú citrusovú kôru a šťavu. Takéto cestoviny sa výborne sa hodia k jemným smotanovým omáčkam, k rybám a morským plodom.Foto: Shutterstock
Do polievok
V ázijskej kuchyni sa pridáva citrusová kôra aj do vývarov, aby zvýraznila chuť. Pridajte kúsky pomela alebo pomaranča do kuracieho alebo rybieho vývaru pre sladkú citrusovú arómu. Šťava a kôra z limetky zase osvieži krémové smotanové polievky, ako napríklad brokolicovú, karfiolovú alebo tekvicovú polievku či šampiňónový krém.Chrumkavé krusty
Chemicky neošetrená kôra z citrusových plodov je ideálna na využitie do rôznych zmesí korenia, ale aj do strúhanky či posýpky. Pripravte si zmes nastrúhanej limetkovej kôry, hrubozrnnej soli, cesnaku a čili vločiek a naneste ju na mäso alebo ryby a dajte piecť. Výsledkom bude lákavá chrumkavá a voňavá krusta.Foto: Shutterstock
Do strúhanky na obalenie rýb alebo tofu pridajte nastrúhanú kôru z pomela pre jemne horkastú citrusovú chuť.
Grilovanie a pečenie
Prekrojte citrón, limetku alebo pomaranč na polovice a opečte na grile. Potom šťavou prelejte grilované mäso, zeleninu alebo morské plody. Takisto pečená zelenina získa šmrnc, ak spolu s ňou budete na plechu piecť aj plátky červeného pomaranča alebo citróna so zeleninou.Citrusová soľ a cukor
Na ochutenie pečených zemiakov či mäsa je výborná citrusová soľ. Zmiešajte nastrúhanú kôru (čerstvú alebo sušenú) s hrubozrnnou soľou a bylinkami (tymian alebo rozmarín).Na pečenie, do dezertov či posypanie palaciniek si jednoducho môžete urobiť aj citrusový cukor. Nastrúhanú citrusovú kôru vmiešajte do cukru a je hotovo. Ochutený a prevoňaný cukor je skvelý aj na ozdobenie okrajov pohárov pre koktaily.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku