Buďte kreatívni:
11 netradičných spôsobov, ako v kuchyni použiť citrusy

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Kyslé, aromatické a extra všestranné. Zapojte citróny, pomaranče, limetky, grepy či pomelá do prípravy jedál po novom...



Foto: Shutterstock

Hneď na začiatok treba zdôrazniť, že v kuchyni je najvhodnejšie používať chemicky neošetrované bio citrusové ovocie. Pred použitím každého kúska, či už z neho potrebujete len šťavu alebo chcete využiť aj kôru, je dôležité dôkladne ho umyť. Ako to urobiť čo najlepšie? Prečítajte si náš článok.


Ako misky na pečenie aj servírovanie

Pomaranče, citróny, grepy alebo pomelá prekrojte na polovice, vydlabte a použite ich ako prírodné „misky“ na pečenie a podávanie jedál či dezertov. V pologuliach z pomarančovej kôry môžete piecť napríklad ryžový nákyp rovno v jednotlivých porciách. Sladké jedlo naberie príjemnú citrusovú arómu.

Vydlabané citrónové polovičky zase môžete naplniť kúskami rybieho filé, dochutiť soľou, cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou, pridať kúsok masla a upiecť v rúre.

Misky z citrusov sa dajú skvelo využiť na servírovanie rôznych nepečených dezertov, pudingov či lahodných krémov, alebo ovocných šalátov. Bude to naozaj originálne pohostenie.



Foto: Shutterstock

Citrusová „slanina“ z kôry

Počuli ste už o tom, že kandizovaná kôra môže napodobniť slaninu? Marinujte hrubé kúsky citrusovej kôry v biokvalite (pomaranč, pomelo) v sójovej omáčke, javorovom sirupe, mletej údenej paprike a oleji. Potom kôru opečte dochrumkava a použite na posypanie šalátov či polievok.

Svieže cestoviny

Ak si doma pripravujete vlastné cestoviny, pridajte do cesta jemne nastrúhanú citrusovú kôru a šťavu. Takéto cestoviny sa výborne sa hodia k jemným smotanovým omáčkam, k rybám a morským plodom.



Foto: Shutterstock

Do polievok

V ázijskej kuchyni sa pridáva citrusová kôra aj do vývarov, aby zvýraznila chuť. Pridajte kúsky pomela alebo pomaranča do kuracieho alebo rybieho vývaru pre sladkú citrusovú arómu. Šťava a kôra z limetky zase osvieži krémové smotanové polievky, ako napríklad brokolicovú, karfiolovú alebo tekvicovú polievku či šampiňónový krém.

Chrumkavé krusty

Chemicky neošetrená kôra z citrusových plodov je ideálna na využitie do rôznych zmesí korenia, ale aj do strúhanky či posýpky. Pripravte si zmes nastrúhanej limetkovej kôry, hrubozrnnej soli, cesnaku a čili vločiek a naneste ju na mäso alebo ryby a dajte piecť. Výsledkom bude lákavá chrumkavá a voňavá krusta.



Foto: Shutterstock

Do strúhanky na obalenie rýb alebo tofu pridajte nastrúhanú kôru z pomela pre jemne horkastú citrusovú chuť.

Grilovanie a pečenie

Prekrojte citrón, limetku alebo pomaranč na polovice a opečte na grile. Potom šťavou prelejte grilované mäso, zeleninu alebo morské plody. Takisto pečená zelenina získa šmrnc, ak spolu s ňou budete na plechu piecť aj plátky červeného pomaranča alebo citróna so zeleninou.

Citrusová soľ a cukor

Na ochutenie pečených zemiakov či mäsa je výborná citrusová soľ. Zmiešajte nastrúhanú kôru (čerstvú alebo sušenú) s hrubozrnnou soľou a bylinkami (tymian alebo rozmarín).

Na pečenie, do dezertov či posypanie palaciniek si jednoducho môžete urobiť aj citrusový cukor. Nastrúhanú citrusovú kôru vmiešajte do cukru a je hotovo. Ochutený a prevoňaný cukor je skvelý aj na ozdobenie okrajov pohárov pre koktaily.



Foto: Shutterstock

Ľadové kocky do slaných jedál

Zmrazte citrusovú šťavu alebo kôru s olivovým olejom a bylinkami vo formách na kocky ľadu. Môžete ich pridať do omáčok na báze paradajok alebo smotany, do restovanej zeleniny a tiež ku grilovaným rybám.

V mliečnych výrobkoch

Zmiešajte nastrúhanú limetkovú kôru s hustým odkvapkaným jogurtom, polejte olivovým olejom a podávajte s chlebom či zeleninou. Vmiešajte pomarančovú kôru a šťavu do ricotty pre aromatickú nátierku na chlieb alebo pizzu.

Citrusové maslo

Vymiešajte nastrúhanú citrusovú kôru do zmäknutého masla s medom alebo nasekanými bylinkami. Použitie na glazovanie pečeného mäsa alebo zeleniny, ako nátierku na palacinky či sušienky aj na dokončenie grilovanej ryby alebo steaku.

Aromatický prášok

Sušenú citrusovú kôru pomeľte alebo rozmixujte na prášok a posypte ním dezerty ako čokoládová pena či brownies. Hodí sa aj ako dochucovadlo na mäso, ryby alebo zeleninu.



ANKETA: Používate citrusovú kôru a šťavu pri varení?

71,4%



28,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist