Fedor Malík:
Budmerický Valentín

Fedor Malík, 18. februára 2020     2 minúty čítania

Budmerickí vinári a fajnkoštéri si pripomínajú Valentína po svojom. Už vyše dvadsať rokov, vždy počiatkom februára, usporadúvajú koštovku, výstavu vína. Aj tohto roku to bolo tak.



Prvý pondelok v mesiaci sa napred uskutočnila generálka v podobe odborne ošetrenej profesionálnej degustácie. Takmer päťsto vín, šesťdesiat degustátorov a tridsiatka členov organizačného výboru. Viedol ju Štefan a sponzoroval Ladislav. Zvíťazili tí najlepší. Vína z Častej ani z Viničného nechýbali medzi šampiónmi a medzi valentínskymi ružovými a červenými dominovali fajnové moky z Topoľčianok.

Po degustácii bolo parádne pohostenie. Fajnkoštéri Štefan, Ferko a Stanko sa zvŕtali jedna radosť. Tak dobre prepečený bôčik a krkovičku som nemal na tanieri už roky rokúce... .

Deň po Valentínovi sme sa v Budmericiach stretli opäť pri slávnostnom vyhodnotení súťaže. Odovzdávali sa ceny a aj bufet fajnkoštérov bol plný vôní a chutí. V ponuke boli „pudmerické špécie“. Kyslá slovencová polievka, scískanice (sú vraj lepšie ako tie šikulovské z Dubovej), opantance, labanice (podľa receptu Venantia Oscitého), cmarance. A boli aj dolky z kysnutého cesta. Dolky s makom, orechmi a maslom. Malokarpatské Budmerice sú „chutná“ a poctivá obec malebného západného Slovenska...



Diskusia k článku







 



TOPlist