Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vykostenú krkovičku nakrájajte, vyklepte a na dva dni uložte do chladničky. Pác si pripravte z čierneho korenia, sladkej papriky, soli a citrónovej kôry. Napred na ražeň napichnite „janka“, koniec bieleho ražného chlebíka. Potom pridávajte plátky krkovičky, údenej slaniny, veľké cibule, rezy bravčovej pečene alebo srdca, plátky kápie.
Dbajte, aby to aj dobre vyzeralo. Ukončite ho opäť koncom chlebíka. Celé to pokvapkajte masťou, posypte petržlenovou vňaťou a obaľte 2 – 3 vrstvami papiera na pečenie. Celý ten biovalec dobroty starostlivo potom previažte konopným motúzom v smere krútenia ražňa. Šťava nesmie vytekať!
Grilovať začnite vyššie nad pahrebou. Postupne výšku znižujte a živánsku pečte a stále otáčajte dobré dve hodiny. Až potom je všetko „fertig“, až potom nastane pohoda. Voňajúca živánska, teplý ražný chlebík a studené malokarpatské biele. Najlepšie to kyslé z nedobrého ročníka 2010. Taký ryňák, zelený muškatel, silvánske zelené...
Diskusia k článku