Fedor Malík:
Brucháčova živánska

Fedor Malík, 9. júla 2013     2 minúty čítania

Ospravedlňujem sa. Vám i redakcii. Nebudem dnes písať o grilovanej hydine. Lezie mi už krkom. Hladina kyseliny močovej v tele sa mi akosi upravila a tak dostávam čoraz väčšiu chuť na to pravé „orechové“.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Nemusí to byť zrovna bravčový „orech“, lepšia na grilovačku je mladá krkovička. Predstavím vám živánsku z Krpáčovej. Je to takmer storočný recept horára Mateja Brucháča, ktorý mi poskytol pán profesor Igor Mucha. Po Brucháčovi zdedil nielen recept, ale aj originálny ražeň.

Vykostenú krkovičku nakrájajte, vyklepte a na dva dni uložte do chladničky. Pác si pripravte z čierneho korenia, sladkej papriky, soli a citrónovej kôry. Napred na ražeň napichnite „janka“, koniec bieleho ražného chlebíka. Potom pridávajte plátky krkovičky, údenej slaniny, veľké cibule, rezy bravčovej pečene alebo srdca, plátky kápie.

Dbajte, aby to aj dobre vyzeralo. Ukončite ho opäť koncom chlebíka. Celé to pokvapkajte masťou, posypte petržlenovou vňaťou a obaľte 2 – 3 vrstvami papiera na pečenie. Celý ten biovalec dobroty starostlivo potom previažte konopným motúzom v smere krútenia ražňa. Šťava nesmie vytekať!

Grilovať začnite vyššie nad pahrebou. Postupne výšku znižujte a živánsku pečte a stále otáčajte dobré dve hodiny. Až potom je všetko „fertig“, až potom nastane pohoda. Voňajúca živánska, teplý ražný chlebík a studené malokarpatské biele. Najlepšie to kyslé z nedobrého ročníka 2010. Taký ryňák, zelený muškatel, silvánske zelené...



Diskusia k článku

gubics
Len keby to nebolo potrebné tak dlho piecť, komu sa chce v tej horúčave ktorá sála od ohňa a od Slnka ešte tam stáť 2 hodiny, alebo to nechať na deň keď je pod mrakom, Určite je to fajnové.






 



TOPlist