Vymyslel ho legendárny profesor Vilém Kraus. Stretávajú sa tu každoročne vzorky vín z celej Európy. Samozrejme, zmesky, kupáže, asambláže.
Tak to bolo aj začiatkom mája 2022. Na zámku v Zábřehu bolo slávnostné vyhlasovanie víťazov, ktorého súčasťou bola tradičná degustácia slovenských vín. Slezania a Moravania na Slovákov nezabúdajú. Koštovali sa biele, ružové aj červené vína modranských vinárov. Miro Dudo sa zaskvel svojím Devínom a Dunajom a Malíkovci Peseckou leánkou a Neronetom. Bol to dlhý a príjemný večer...
Cesta do Ostravy nahor, cez Makov a Beskydy, bola upokojujúca. Jar bola v rozpuku. Desiatky odtieňov zelenej, kvitnúcej bielej a blatúchovo žltej. Na zámok sme prišli v predstihu. A hladní. Zasadli sme na nádvorí a začali listovať v jedálnom lístku. Bolo treba prehĺtať sliny na jazyku. Šéfkuchár Miroslav Moldřík je majster michelinovského rozmeru. Mäsové špeciality udivovali. Teľací „pavúčik“ s tomatovým rizotom, dusené hovädzie líčka, pečené kačacie „stehýnka“, vysoké bravčové rebro s medom, „tomahawk“ steak, hovädzí rib eye steak... Krútila sa z toho hlava.
Zostali sme pri tradícii. Na našich tanieroch sa ocitla klasika. Bravčový rezeň z panenky a sviečkovica na smotane. Paráda! Pochlipkával sa tamojší zámocký Pikart, viedenská dvanástka. Bol bezchybný. Dali sme mu prednosť pred rakúskym bielym veltlínom. Išlo o Grüner Veltliner Röschitz classic...
Slnko sa skláňalo za obzor a s úspechom sa skončila aj naša večerná degustácia. Na zámku sa popíjalo sliezske pivo, moravské a slovenské moky. A opäť sa chutne jedlo. Raut bol bohatý a každý si prišiel na to svoje. Na tanieri som mal lososa na smotane, ktorého servírovali so zelerovými rezancami a s krémom z medvedieho cesnaku. A ešte malé vyfúknutie, noc pokryla krajinu a my sme sa vydali na cestu domov...
Diskusia k článku