Foto: Pravda - Robert Hüttner
Pred pár dňami som bol len toť za humnami. V talianskej Lombardii, v čarovnom Bergame. Hodnotili sme merloty a kabernety. Organizátori to pracovné stretnutie nazvali „emócie vínneho sveta“. Plné tri dni som žil v opare emócií. Pri čaši i pri tanieri. Vrcholom podujatia bol galavečer vo Villa Redona. Hostil nás gróf Emanuele Medolago Albani. V gastronómii sa spolieha na osvedčené kateringové firmy. Tak to bolo i v ten večer. Napred cestoviny „foiade“. Také rozstrihané šatôčky s dubákmi a olivovým olejom. K tomu slušné Amadeo rosso 2006, so zlatou samolepkou Mondial Bruxelles 2013. Nasledovalo „brasato di manzo“, dusené hovädzie s „tlčenou“ polentou a rozvareným „ratatouille“. Neviem ako iní, ja som si však nepochutnal. Situáciu zachraňoval grófov Cabernet Sauvignon 2006, ktorý zrel v 500-litrových francúzskych „tonneaux“. Bol to sebavedomý, dobre štruktúrovaný a elegantný „modrý“ mok.
Odmietol som dezert, nepožiadal som ani o kávu. Uzavrel som sa do seba a chlipkajúc to skvelé červené som hlboko do noci pozoroval ľudí a absorboval atmosféru príjemného večera...
Rozvarene cestoviny neznasam, ale ja vobec o ziadne cestoviny nestojim, tak bych mala v Italii asi tazky zivot.