Fedor Malík:
Brasato di manzo

Fedor Malík, 5. novembra 2013     2 minúty čítania

Čím som starší, tým mám menej energie, tým som lenivejší. Presedieť desať hodín v lietadle a týždeň degustovať u protinožcov, to už jednoducho nie je pre mňa.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Spoločnosť vínnych znalcov ma však stále priťahuje. Tu v Európe je to stále fajn. Krátky let, dobrý hotel, deň-dva pri degustačnom stole, dobrá gastronómia. Apropo dobroty na tanieri...

Pred pár dňami som bol len toť za humnami. V talianskej Lombardii, v čarovnom Bergame. Hodnotili sme merloty a kabernety. Organizátori to pracovné stretnutie nazvali „emócie vínneho sveta“. Plné tri dni som žil v opare emócií. Pri čaši i pri tanieri. Vrcholom podujatia bol galavečer vo Villa Redona. Hostil nás gróf Emanuele Medolago Albani. V gastronómii sa spolieha na osvedčené kateringové firmy. Tak to bolo i v ten večer. Napred cestoviny „foiade“. Také rozstrihané šatôčky s dubákmi a olivovým olejom. K tomu slušné Amadeo rosso 2006, so zlatou samolepkou Mondial Bruxelles 2013. Nasledovalo „brasato di manzo“, dusené hovädzie s „tlčenou“ polentou a rozvareným „ratatouille“. Neviem ako iní, ja som si však nepochutnal. Situáciu zachraňoval grófov Cabernet Sauvignon 2006, ktorý zrel v 500-litrových francúzskych „tonneaux“. Bol to sebavedomý, dobre štruktúrovaný a elegantný „modrý“ mok.

Odmietol som dezert, nepožiadal som ani o kávu. Uzavrel som sa do seba a chlipkajúc to skvelé červené som hlboko do noci pozoroval ľudí a absorboval atmosféru príjemného večera...



Diskusia k článku

venusa
Nech je to cokolvek, treba to najst a dobit sa aj premahanim. Neverim, ze staroba=lenivost.
kuchticka
Pan Malik, pri takom dobreom Cabernete sa dobre odpociva a ako to nazyvate - starne.
Rozvarene cestoviny neznasam, ale ja vobec o ziadne cestoviny nestojim, tak bych mala v Italii asi tazky zivot.






 



TOPlist