Foto: Pravda
Fedor Malík
Lenže to by nebola pravda. U nás doma sa varí celkom inak... Také holúbky, pirohy či boršč u nás na „západe“ nikto nepripraví. O holúbkoch a pirohoch som vám už neraz písal. Pozri recepty Slovenskej kuchárky Recept na prípravu boršču je môj pioniersky počin. Skvelý boršč sa nedávno podával v prešovskom Čiernom orlovi. Nevedel som sa ho dojesť, tak mi chutil. Zaumienil som si, že ho doma ukuchtím...
Prišiel som do rodného hniezda a hneď sa mi naskytla šanca. Manželka práve robila z našich posledných paradajok a papriky konzervované lečo. Na dne obrovského hrnca zostali zo dva litre zeleninovej šťavy. Ochutnal som ju a potešil sa.
Šťavu som prelial do menšieho kastróla a nastrúhal do nej dve cvikle, jednu cibuľu, tri listy kapusty a jeden veľký zemiak. Bolo to akési „plané“. Už bublajúci boršč som vylepšil kockami údenej krkovičky, paprikou, korením, majoránom a bobkovým listom.
Kuchyňa začala rozvoniavať. Po pol hodine bolo hotovo. Jeden zo synov si tanier boršču vylepšil lyžicou kyslej smotany. Vylízal ho dočista a preriekol: „Tatko, také dobré žrádlo si v živote neuvaril!“
Holubci - to je zasa ina zalezitost. Poznala som u nas starsieho pana a jeho otec pochadzal odniekal z vychodneho Slovenska. Stale mi hovoril, ze by chcel ochutnat "Golupky", ktore varievala jeho babicka. Vysvetlil mi z coho sa to robi, tak som zistila, ze su to zavitky s kapustnych listov plnene bravcovym masom, zapekane a podavane v omacke s kyselej smotany. A este snival o makovej strudle a stale spominal na jeho babicku, ktora uz davno nezije.