Fedor Malík:
Bieloruské zemiaky

Fedor Malík, 12. novembra 2009     2 minúty čítania

Už som si myslel, že tú knihu, vydanú v roku 1987 vo vydavateľstve Svazu československo– sovětského přátelství nebudem nikdy potrebovať.


Foto: Pravda

Fedor Malík


A predsa to tak nie je. Má takmer päťsto strán a nazvaná je „Koření, houby, víno – ke specialitám sovětské kuchyně.“
Pozri recepty na ľahké večere O korení tam toho veľa nie je a v kapitole „O víně“ nie je zase poriadny sovietsky recept. Sovietske recepty sa v tom čase uplatňovali asi niekde inde. Nie v kuchyni... Časť „O houbách“ je však receptov plná. Keďže ich máme toľko, urobíme si polievku i hlavné jedlo.

Kyslú hubovú polievku varia Čuvaši a je podobná tej našej. Štvrť kila nakrájaných húb osmažíme na tuku a na cibuľke. Potom ich zalejeme horúcou vodou a povaríme 15 minút. Do horúcej polievky nakrájame tenké plátky paradajok a jabĺčok. Polievku ešte pár minút povaríme a do každého taniera pridáme dve lyžičky kyslej smotany a nasekaný kôpor.

Vodka je na stole. Na zdravie! Trochu rozjímame a požiadame manželku, aby z rúry vytiahla bieloruské zapečené zemiaky. Francúzske sú s vajcom a klobásou, portugalské s treskou a tie Lukašenkove zase s hubami.

Potrebujeme 300 g zemiakov, o čosi menej húb, jednu cibuľu, 50 g masla a 200 ml rozšľahanej smotany. Osmažené huby s cibuľkou zapravíme do smotanovej omáčky a ňou zalejeme v slanej vode uvarené zemiaky. V rúre „Lukašenka“ dobre zapečieme a pred podávaním posypeme posekanou pažítkou. Vodka je na stole. Pollitrovku treba dopiť.

Na zdravie, priatelia!




Diskusia k článku

zemo
Pán Malík, objavujete pre ľudí zabudnuté. ďakujem aj za nich. A čo tak im pripomenúť nebohého českého spisovateľa Achille Gregora a jeho Muža v zástere? Bol po 68 zatrhnuvší. Túto knihu mu povolili vydať iba pod podmienkou, že tam budú prevládaťrecepty s Veľkej Krajiny Sovietov. I stal sa zázrak. Celému českému SČSSP spadla sánka takto hlboko.

Tu bola a v skutočnosti ešte hlbšie. Len preto, že tento muž v zástere z toho vydoloval absolútnu knihu kníh. Nech sa darí!
zela
Recepty na ľahké večere? S tou smotanou mi to akosi neide dohromady,ale neurobím to na večeru,skôr na obed a na večeru si dáme ozaj ľahké jedlo -ovocie,alebo nejaké zeleninové šaláty.Myslím,že ruská kuchyňa je veľmi hutná.
jody
Staré knihy majú niečo do seba. Aj keď, nebolo mi všetko jedno pri čítaní receptu, ktorý začínal - Na dvore lapíme sliepku a zabijeme ju.
bamboo777
Nedávno sa mi dostala do rúk vzácnosť: NOVÁ KUCHÁRSKA KNIHA od Terézie Vansovej, tretie rozšírené vydanie z roku 1930. Staré recepty majú naozaj svoje čaro. Tú knihu mám v elektronickej forme (pdf), ak budete chcieť vyskúšať staré recepty, dajte vedieť - pošlem...






 



TOPlist