Foto: Pravda
Fedor Malík
Pozri recepty na ľahké večere O korení tam toho veľa nie je a v kapitole „O víně“ nie je zase poriadny sovietsky recept. Sovietske recepty sa v tom čase uplatňovali asi niekde inde. Nie v kuchyni... Časť „O houbách“ je však receptov plná. Keďže ich máme toľko, urobíme si polievku i hlavné jedlo.
Kyslú hubovú polievku varia Čuvaši a je podobná tej našej. Štvrť kila nakrájaných húb osmažíme na tuku a na cibuľke. Potom ich zalejeme horúcou vodou a povaríme 15 minút. Do horúcej polievky nakrájame tenké plátky paradajok a jabĺčok. Polievku ešte pár minút povaríme a do každého taniera pridáme dve lyžičky kyslej smotany a nasekaný kôpor.
Vodka je na stole. Na zdravie! Trochu rozjímame a požiadame manželku, aby z rúry vytiahla bieloruské zapečené zemiaky. Francúzske sú s vajcom a klobásou, portugalské s treskou a tie Lukašenkove zase s hubami.
Potrebujeme 300 g zemiakov, o čosi menej húb, jednu cibuľu, 50 g masla a 200 ml rozšľahanej smotany. Osmažené huby s cibuľkou zapravíme do smotanovej omáčky a ňou zalejeme v slanej vode uvarené zemiaky. V rúre „Lukašenka“ dobre zapečieme a pred podávaním posypeme posekanou pažítkou. Vodka je na stole. Pollitrovku treba dopiť.
Na zdravie, priatelia!
Tu bola a v skutočnosti ešte hlbšie. Len preto, že tento muž v zástere z toho vydoloval absolútnu knihu kníh. Nech sa darí!