Foto: Baroza restaurant
Vitajte a usaďte sa...
Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka
...a pochutnajte si!
Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka
„90 % surovín máme vyprodukovaných u nás alebo zakúpených od lokálnych pestovateľov. Skladbu jedál tvoríme tak, aby boli jedlá zdravé a výživné a zároveň chutné. Orientujeme sa najmä na kombináciu mäsa a zeleniny, snažíme sa obmedzovať klasické sacharidové prílohy ako zemiaky a ryža.“
Veľmi obľúbené cestoviny na jedálnom lístku nenájdete napriek tomu, že samotný majiteľ a šéfkuchár ich miluje. Sú jednoduché na prípravu a Baroza restaurant sa orientuje skôr na jedlá, ktoré si nemôže či nevie pripraviť každý sám. Koncepcia jedálneho lístka je určite ovplyvnená aj pôsobením kuchára v zahraničí. Dobrý kuchár si odvšadiaľ prinesie tie najlepšie zvyky a recepty. Peter Slačka pôsobil v reštauráciách Medusa vo Viedni, v Liviane, Albrechte či v už neexistujúcom Malecone. Okrem iného varil dva roky aj u protinožcov v Austrálii.
„Každému mladému kuchárovi by som odporúčal čím skôr sa zbaliť a odísť na niekoľko rokov von a následne sa pokúsiť niečo robiť doma. Cestujte, užívajte si voľnosť, spoznávajte. Dnes sú možnosti neobmedzené, nesústreďte sa na autá, leasing, hypotéky, oblečenie. Mňa konkrétne veľmi zaujali najmä krajiny ako India, Austrália, Filipíny, Vietnam. Keby som mal tento rozum, čo mám, pred 10 rokmi, odišiel by som oveľa skôr a na dlhšie,“ dodáva Peter.
Tri časti jedálneho lístka ku každému jedlu v priebehu dňa
Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka
Od dvanástej do štvrtej poobede sa podávajú obedy vo forme ponuky dňa, no k dispozícii máte aj a la carte menu. Baroza v každom zo svojich jedál v ponuke zachováva svoju filozofiu. Ponúka jedlá s vysokou dávkou kreativity, zdravé a esteticky naservírované. Pochutiť si môžete napríklad na zapečených krevetách s domácim lečom, feta syrom a údenou paprikou či krájanom hovädzom mäse so žĺtkovou marmeládou. Ako prílohu si môžete zvoliť aj netradičné hľúzovkové hranolčeky s parmezánom alebo coleslaw šalát s feniklom a červenou quinoou.
Mierne zmeny v ponuke hlavných jedál a viac predjedál nájdete v Baroza restaurant od osemnástej hodiny, teda v čase večere. Máte chuť na dusené bravčové líčka so zelerovým pyré a jarnou zeleninou, na kuracie prsia s kozím tvarohom, pak-choi, brokolicou a quinoou „popcorn“ či na čerstvú rybu podľa dennej ponuky? V tomto podniku si potom určite prídete na svoje.
„Vo veľkej miere prihliadam na kritiku.“
Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka
„Vo veľkej miere prihliadam aj na kritiku a podnety našich doterajších zákazníkov, za čo im pekne ďakujem. Zároveň je to celé pre mňa veľmi citová záležitosť a svoju lásku k dobrému jedlu sa snažím posúvať ďalej. Nie je krajšieho pohľadu, ako keď sa hosť usmeje po tom, čo si dá prvé sústo.“
Vie, že podnikanie na Slovensku je veľmi náročné a nie vždy mu je do smiechu. Napriek tomu verí, že má ľuďom čo ponúknuť a určite bude vo svojej práci pokračovať aj naďalej. Pomáha mu i to, že pracuje v skvelom kolektíve, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou jeho reštaurácie.
„Chcem sa poďakovať najmä môjmu skvelému personálu za ich tvrdú prácu. Veľmi si vážim to, ako stoja za našou reštauráciou a tvrdo pracujú na tom, aby sme sa naďalej posúvali vpred. Ďakujem celým svojím srdcom.“
Petrovi i celému tímu Baroza restaurant želáme veľa úspechov v gastronomickom priemysle, veľa dobrej nálady a nech sa chýr o dobrom a inovatívnom jedle šíri čo najďalej. Nielen medzi milovníkov gastronómie, ale aj ľudí, ktorí túžia stráviť čas v príjemnom prostredí a majú odvahu skúšať nové a nepoznané chute.
Viac sa o reštaurácii Baroza restaurant dozviete tu.
Diskusia k článku