Trendy:
Baroza restaurant – nový raj pre milovníkov jedla v Petržalke

Článok bol pripravený v spolupráci s portálom Menucka.sk, 17. apríla 2016     7 minút čítania

Ľudia žijúci v bratislavskej Petržalke vedia, aké krásne zákutia sa tu dajú nájsť. K jedným z nich prednedávnom pribudla i reštaurácia so zaujímavým názvom, Baroza restaurant. Koncepcia jedálneho lístka, príjemná obsluha a vkusne upravené prostredie vám utkvejú v pamäti už po prvej návšteve.


Foto: Baroza restaurant


Počuli ste už o novootvorenom Hoteli Barok, ktorého súčasťou je jedinečná reštaurácia Baroza restaurant? Na Sitnianskej ulici v Petržalke v príjemnom prostredí jazera Veľký Draždiak a Chorvátskeho ramena ho určite neprehliadnete. Dostupnosť je veľmi dobrá, z centra mesta sa sem dostanete autobusom alebo autom približne za 10 minút a zaparkovať môžete pohodlne a bezplatne priamo na rozsiahlom parkovisku pred hotelom.

Vitajte a usaďte sa...


Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka


Reštaurácia na čele s Petrom Slačkom je ladená do útulných zemitých farieb. Je dôkazom toho, že v jednoduchosti je krása. Nájdete tu prestreté stoly, ale aj moderný barový pult s barovými stoličkami. Stenu za barovým pultom zdobí široká ponuka značkových alkoholických nápojov z celého sveta a zadnú stenu zase vystavené kvalitné vína. Nie každý majiteľ reštaurácie myslí na deti, no v Baroza restaurant sa tie vaše vyšantia dostatočne. Časť miestnosti oddelená sklenými dverami pripomína krásne farebné detské ihrisko s kapacitou až dvadsať detí. V budúcnosti sa má dianie v hernej časti podniku prenášať cez kamery do televíznych zariadení v jedálnej časti, aby aj rodičia pri vzdialenejších stoloch mohli dávať pozor na svoje ratolesti.

...a pochutnajte si!


Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka


Čo ale nesmie chýbať (a rozhodne ani nechýba) je kvalitné jedlo. Podľa slov šéfkuchára Petra Slačku nájdete v ponuke vlastnoručne pečený kváskový chlieb alebo po domácky robené maslo.

„90 % surovín máme vyprodukovaných u nás alebo zakúpených od lokálnych pestovateľov. Skladbu jedál tvoríme tak, aby boli jedlá zdravé a výživné a zároveň chutné. Orientujeme sa najmä na kombináciu mäsa a zeleniny, snažíme sa obmedzovať klasické sacharidové prílohy ako zemiaky a ryža.“

Veľmi obľúbené cestoviny na jedálnom lístku nenájdete napriek tomu, že samotný majiteľ a šéfkuchár ich miluje. Sú jednoduché na prípravu a Baroza restaurant sa orientuje skôr na jedlá, ktoré si nemôže či nevie pripraviť každý sám. Koncepcia jedálneho lístka je určite ovplyvnená aj pôsobením kuchára v zahraničí. Dobrý kuchár si odvšadiaľ prinesie tie najlepšie zvyky a recepty. Peter Slačka pôsobil v reštauráciách Medusa vo Viedni, v Liviane, Albrechte či v už neexistujúcom Malecone. Okrem iného varil dva roky aj u protinožcov v Austrálii.

„Každému mladému kuchárovi by som odporúčal čím skôr sa zbaliť a odísť na niekoľko rokov von a následne sa pokúsiť niečo robiť doma. Cestujte, užívajte si voľnosť, spoznávajte. Dnes sú možnosti neobmedzené, nesústreďte sa na autá, leasing, hypotéky, oblečenie. Mňa konkrétne veľmi zaujali najmä krajiny ako India, Austrália, Filipíny, Vietnam. Keby som mal tento rozum, čo mám, pred 10 rokmi, odišiel by som oveľa skôr a na dlhšie,“ dodáva Peter.

Tri časti jedálneho lístka ku každému jedlu v priebehu dňa


Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka


Klásť dôraz na kvalitu a nie kvantitu sa naučili i v Baroza restaurant, preto nájdete na jedálnom lístku menej stálych jedál, na ktorých precíznej príprave stojí celý podnik. Jedálny lístok je rozdelený originálne – na raňajky, obed a večeru. Od ôsmej do pol dvanástej je k dispozícii raňajkové menu. Okrem klasiky je netradičnou ponukou na raňajkovom lístku napríklad musli Granola alebo výživná quinoa v kokosovom mlieku s ďatľami a bielou čokoládou.

Od dvanástej do štvrtej poobede sa podávajú obedy vo forme ponuky dňa, no k dispozícii máte aj a la carte menu. Baroza v každom zo svojich jedál v ponuke zachováva svoju filozofiu. Ponúka jedlá s vysokou dávkou kreativity, zdravé a esteticky naservírované. Pochutiť si môžete napríklad na zapečených krevetách s domácim lečom, feta syrom a údenou paprikou či krájanom hovädzom mäse so žĺtkovou marmeládou. Ako prílohu si môžete zvoliť aj netradičné hľúzovkové hranolčeky s parmezánom alebo coleslaw šalát s feniklom a červenou quinoou.

Mierne zmeny v ponuke hlavných jedál a viac predjedál nájdete v Baroza restaurant od osemnástej hodiny, teda v čase večere. Máte chuť na dusené bravčové líčka so zelerovým pyré a jarnou zeleninou, na kuracie prsia s kozím tvarohom, pak-choi, brokolicou a quinoou „popcorn“ či na čerstvú rybu podľa dennej ponuky? V tomto podniku si potom určite prídete na svoje.

„Vo veľkej miere prihliadam na kritiku.“


Foto: Baroza restaurant, Peter Slačka


Okrem toho, že mladý podnikateľ veľa číta, sleduje trendy a snaží sa napredovať, pripravuje ponuku tak, aby zaujala aj jeho samého.

„Vo veľkej miere prihliadam aj na kritiku a podnety našich doterajších zákazníkov, za čo im pekne ďakujem. Zároveň je to celé pre mňa veľmi citová záležitosť a svoju lásku k dobrému jedlu sa snažím posúvať ďalej. Nie je krajšieho pohľadu, ako keď sa hosť usmeje po tom, čo si dá prvé sústo.“

Vie, že podnikanie na Slovensku je veľmi náročné a nie vždy mu je do smiechu. Napriek tomu verí, že má ľuďom čo ponúknuť a určite bude vo svojej práci pokračovať aj naďalej. Pomáha mu i to, že pracuje v skvelom kolektíve, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou jeho reštaurácie.
„Chcem sa poďakovať najmä môjmu skvelému personálu za ich tvrdú prácu. Veľmi si vážim to, ako stoja za našou reštauráciou a tvrdo pracujú na tom, aby sme sa naďalej posúvali vpred. Ďakujem celým svojím srdcom.“

Petrovi i celému tímu Baroza restaurant želáme veľa úspechov v gastronomickom priemysle, veľa dobrej nálady a nech sa chýr o dobrom a inovatívnom jedle šíri čo najďalej. Nielen medzi milovníkov gastronómie, ale aj ľudí, ktorí túžia stráviť čas v príjemnom prostredí a majú odvahu skúšať nové a nepoznané chute.

Viac sa o reštaurácii Baroza restaurant dozviete tu.



Diskusia k článku







 



TOPlist