Fedor Malík:
Banánové placky

Fedor Malík, 23. júla 2013     2 minúty čítania

Nedávno som sa vrátil z Poľska. Priniesol som si so sebou dva bochníky tvrdého syra a pár knižiek. Akože inak, kuchárskych. Jedna z nich nesie názov Najlepsze przepisy na placki i placuszki. Prináša vyše sto receptov na prípravu placiek, šišiek–racúchov a palaciniek. V poľštine sú to „naleśniki“.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Šiškám a palacinkám sa budeme venovať niekedy inokedy. Dnes si pripravíme nejakú placku. Môžete sa rozhodnúť. Mám recepty na placky indické, ryžové, lososové, pivné, zemiakové, zelerové, tekvicové, mrkvové, kapustové, špenátové, dubákové, cesnakové, litovské i vietnamské. Váhate? Nuž tak skúsime placky sladké – „placki deserowe“.Vybral som za vás „placki z bananów“. Robila ich aj moja stará mater. Banány v jej časoch boli takmer nedostupným tovarom a placky z nich boli gastronomickým komfortom. Na ich prípravu sú potrebné štyri vyzreté žltučké banány, dve lyžice citrónovej šťavy, štyri lyžice pšeničnej múky i cukru, vajce, štvrť litra mlieka a jeden prášok do pečiva. Banány rozotrite a rozmiešajte v nich všetky ingrediencie a ako placky ich pečte na rozpálenom oleji. Dozlatista.
Podávajte so šľahačkou a dospelým nalejte i čašu vychladeného bieleho pinotu. Je lepší ako to kalifornské Chardonnay, je „náš“...



Diskusia k článku

venusa
Vyskusam. Tiez som na placky a na rozne sposoby. U nas ich volame podlesniky.






 



TOPlist