Fedor Malík:
Babka

Fedor Malík, 9. augusta 2011     2 minúty čítania

Radio Maryja počúva v Poľsku preveľa ľudí...


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Je hlboko kresťanské, poučné, nekompromisné. Každú stredu o pol jedenástej sa poslucháčom roky prihovára kňaz Jan a sestra Leo nilia. Ona je z Rádu sestier sv. Jozefa a je to zdatná kuchárka. Jej život sa riadi heslom „Srdce patrí Bohu, život patrí práci“.

Leonilia sa od rána do večera vrúcne modlí, pečie, varí a vymýšľa stále nové recepty. Dosiaľ vydala už päť kuchárskych kníh. Znalí Poliaci vravia, že je lepšia ako sestry Sercanek z krakovského Rádu služobníc najsvätejšieho srdca Ježišovho, no kvality sestry Anastázie z jezuitského Rádu dcér Božej milosti nedosahuje. Pozri Recepty na tému Babičkine koláče Anastázia je najúspešnejšia zo všetkých poľských sestier kuchárok. Venujme sa však sestre Leonilii a jej najnovšej knižke Ciasta. Je to „koláčová“ knižka, ktorá prináša sto receptov. Vybral som pre vás recept na „babku cytrynowu“. Citrónovú bábovku.

Zo starého kredenca som vytiahol keramickú bábovkovú formu. Riadne som ju vydrhol a pripravil si cesto. Tri hrnčeky polohrubej múky, hrnček práškového cukru, osminka masla, päť vajec, prášok do pečiva, šťava z menšieho citróna, citrónová kôra. Vymiešal som cesto a umiestnil ho do margarínom vytretej formy.

Bábovku som piekol pri 160 oC dobrú hodinu. Keď vychladla, nalial som si deci sladučkej ľadovej „feťásky“ od môjho priateľa Mira Duda. Išlo to k sebe ideálne, katolícky recept, katolícke víno...




Diskusia k článku

modrykamen
Vyzerá to dobre. Ale keď ja sladké nemôžem! A ešte k tomu aj sladké víno. Doktorka by mi dala.
hubata
Ja som ateista ...... podarí sa mi bábovka keď ju neprežehnám, alebo mám vypiť len liter omšového pán Malík?
abdul
Nie som pán Malík, ale liter omšového s bábovkou by som nemiešal.
Bábovka sa podarí, len treba Dunča tri krát za sebou poškrabkať za ľavým uchom a dva krát nazrieť susede za plot jedným okom. Až potom možno bábovku chystať.






 



TOPlist