Foto: Pravda - Ivan Majerský
Konobar prináša veľkú ovocnú misu s pršutom. Ten čiernohorský je tuším chutnejší ako ten slovinský! A Jovanka objednáva víno. Vie, čo robí. Červené a to najlepšie. Vladika 2008, cuvée autochtónneho vranacu, kabernetu a merlotu. Červené je predzvesťou hlavného chodu. Je majestátny a slinky sa mi zbiehajú. „Misa skadarskej babičky,“ prevraví Alexander. Takú obrovskú misisko som v živote nevidel. Ledva ju čašník uniesol. Bravčové, teľacie i kuracie špízy, grilovaná baranina, pljeskavica, ražniči a „popek“. Popek? „Áno, babičkin popek, skadarská špecialita,“ odpovedá čašník. Roľka z vyklepaného teľacieho mäsa, plnená opäť pikantným mletým mäsom z teľaťa. Fakt chutné, fakt dobré...
Fľaša sa dopila a objednáva sa druhá. Opäť Vladika. Je to „preteplé“, glycerolové, čučoriedkovo–morušové, pevné, dlhé a perzistentné médium. Čierny čiernohorský poklad, ikonické červené...
Diskusia k článku