Fedor Malík:
Aragónsky králik

Fedor Malík, 21. novembra 2011     2 minúty čítania

Dva roky pred odchodom do dôchodku Andrejovi zomrela žena...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Deti im Pán Boh nedožičil a on zostal ako kôl v plote. Opustený byt na bratislavskom sídlisku ho ubíjal. Trápil sa a hľadal východiská. Netrvalo to dlho. Začal cestovať po svete.

Ovládal tri svetové jazyky a tak bol doma v Londýne, v Paríži i v Madride. Najradšej chodil do Španielska. Tú krajinu si zamiloval a osud voči nemu bol žičlivý. Zaľúbil sa do Isabely a ona jeho city opätovala... Pozri recepty na Divinu Pred pár dňami sa ozval, že ma i s ňou navštívi. Sľub dodržal. Priniesol pár fl iaš vína i niekoľko receptov do kuchyne. Isabela je majiteľkou reštaurácie v Zaragoze, a tak sa varilo po aragónsky. Jej králik v marináde nemal chybu, chybičku.

Králik divoký pôvodne pochádza z Pyrenejského polostrova a udomácnil sa ešte u starých Rimanov... Králika naporciujte, uložte ho do misy, mierne ho nasoľte, potrite cesnakom, posypte paprikou, čiernym korením, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte trocha balzamikového octu.

Všetko zalejte dobrým bielym vínom, navoňajte rozmarínom a štipkou tymianu. Zmes dobre premiešajte a nechajte v marináde poležať cez noc v chladničke. Kúsky mäsa potom z oboch strán opečte.

Zostatok marinády s „prepečeným“ olejom zhomogenizujte, uveďte do varu a do omáčky vložte králika. O pár minút podávajte... Najlepšie so starým červeným. My sme mali na stole Viňas del Vero Tinto 2003. Bolo čo závidieť...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, vy nam robite chute...............! Aragonsku kuchynu nepoznam, ale vinko z tej oblasti musi tak isto chutit ako ten divoky kralik.
evas13
Králika môžem, budú asi netradičné vianoce, lebo ste mi narobili úžasnú chuť na túto dobrotu. :)
avatar44
Pán Malík vidno že sa vyznáte nielen vo víne, ale sa aj viete obracať v kuchyni. Naša trasa MVC vás ako vždy nevynechala, malý nápad - budúci rok by tento recept mohla byť čerešnička na torte, určite to ocenia viacerí gurmáni :->
modrykamen
Výborný recept, ale kde zohnať králika? My čo nemáme v rodine poľovníka, tak len zajaca. Alebo môže byť zajac na divoko.
jandalog
Tak to je vynikajúci recept.Ten určite vyzkúšam,ale čakať do Vianoc?..To radšej skorej.Len vycestovať pre Aragonského králika.






 



TOPlist