Americké hotdogy, ktoré stojí za to ochutnať

P.R. Servis, 25. januára 2019     6 minút čítania

Američania jedia radi, relatívne veľa a pomerne často mimo domova. Najmä z dôvodu, že ceny potravín sú v tejto časti sveta porovnateľné s cenami v reštauráciách, takže variť doma sa nie vždy oplatí. Porcie sú v Spojených štátoch takmer vždy vo veľkosti XXL a ďalšou zvláštnosťou je napríklad aj to, že Američania s obľubou jedia holými rukami. Vedeli ste však, že aj takú absolútnu klasiku, akou je hotdog pripravujú v takmer každom kúte Ameriky inak?



Foto: Kaufland

Spojené štáty americké sú zložené až z 50 rôznych štátov. A takmer v každom z nich pripravujú hotdogy po svojom! Napríklad San Francisco má vlastný „svieži“ hotdog prezývaný aj BLT - čo je skratka pre slaninu, šalát a paradajky. „Seattle hotdog“ zasa ponúka lahodnú kombináciu roztierateľného syra, cibuľky, horčice a pálivých papričiek. Nikto nevie, odkiaľ sa zobrala baltimorská tradícia ukladania „mäsa na mäso“ v Baltimore Bologna Dogu (ale vrelo ju odporúčame vyskúšať). „Carolina hotdog“ si vyžaduje o niečo dlhšiu prípravu, no výsledok stojí vďaka kombinácii čili, mletého mäsa a coleslaw šalátu určite za to. Kalifornia miluje avokádo - nájdete ho nielen v množstve miestnych jedál, ale dokonca aj v hotdogoch. Hawai je zasa plný rôznych „hotdogových“ variácii, ktoré miestni vytvárajú už 60 rokov. Sú veľmi odvážni, neboja sa dokonca ani ochutiť párky čerstvým ovocím! „Sonoran hotdog“ je populárny najmä na juhu Arizony, hoci pochádza z mexického štátu Sonora. Párok obalený v slaninke často dopĺňa opäť avokádo a mexický šalát známy ako Pico de Gallo.

Texas hotdog



Foto: Kaufland

Párok v kukuričnom cestíčku? Aj tak sa dá nazvať jedinečný Texas hotdog!

Ingrediencie:
1 šálka múky K-Classic, 2 lyžice prášku do pečiva, 1 šálka kukuričnej múky, 3 lyžice cukru, čerstvo mleté korenie, 4 veľké vajcia, 1,5 šálky plnotučného mlieka K-Classic, párky, rastlinný alebo arašidový olej, špajdle, horčica K-Classic, soľ

Postup:
1. Zmiešajte kukuričnú múku, múku, cukor, prášok do pečiva, 1 čajovú lyžičku soli a 1 čajovú lyžičku korenia. Zmiešajte vajíčka a mlieko. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Prepichnite párky špajdlami. Namáčajte do zmesi, až kým nie sú úplne obalené.
2. Naplňte väčší hrniec, alebo hlbokú fritézu dostatkom oleja na ponáranie hotdogov a zahrievajte, kým teplomer na fritéze nedosiahne 180 ​​stupňov. Nadbytočnú zmes nechajte odkvapkať a namočte hotdog do fritézy s olejom. Pečte do zlatista 5 – 7 minút, nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávajte s horčicou.

Arizonský hotdog (Sonoran)



Foto: Kaufland

Arizonský hotdog nazývaný aj Sonoran ponúka párok obalený v chrumkavej slaninke s mexicky ladenými ingredienciami.

Ingrediencie:
hovädzie párky, údená slanina, 1 plechovka pinto fazuliek, 1 lyžička masla K-Classic, 1 lyžička rímskej rasce, 1 lyžička hnedého cukru, 2 stredne malé paradajky, 1 biela cibuľka, syr queso fresco, zelená tomatillo salsa, zavárané jalapeños, šťava z 1 limetky, čerstvý koriander, pečivo na hotdogy

Postup:
1. Plátkami slaniny omotáme párky. Dáme ich na gril, slaninu nemusíme uchytiť špáradlami. Obraciame pokým sa slanina chrumkavo neprilepí na párky.
2. Fazuľky si môžeme predhriať na malej panvici s maslom, rascou, hnedým cukrom a soľou. Do pečiva alebo bagety pridáme k párku zeleninu a mexický syr. Polejeme majonézou, prípadne štipľavou salsou a dochutíme limetkou.

New York hotdog



Foto: Kaufland

Hotdog pomenovaný podľa samotného Veľkého jablka. Štýlová variácia s cibuľovou omáčkou a opraženou slaninkou.

Ingrediencie:
párky, olej K-Classic, cibuľka, cesnak, paradajkové pyré K-Classic, soľ, čierne korenie, škorica, kajenská paprika, hnedý cukor, vínny ocot, horčica K-Classic, opražená slaninka, pečivo na hotdog

Postup:
1. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľku a restujeme 5 minút. K opraženej cibuľke pridáme cesnak, hnedý cukor, škoricu, kajenskú papriku a restujeme ďalšie 2 minúty. Miešame, tak aby cesnak nezhnedol. K opraženým surovinám pridáme paradajkové pyré a trocha vody. Podľa potreby pridáme vínny ocot a dochutíme soľou a korením. Omáčku dusíme 10 – 15 minút, pokým nezhustne.
2. Ugrilovaný párok vložíme do ohriateho pečiva. Navrch pridáme cibuľovú omáčku a dozdobíme opraženou slaninkou a horčicou.

Denver hotdog



Foto: Kaufland

Denverský hotdog je známy svojou vyváženou chuťou zelených čili papričiek a kyslej smotany s červenou cibuľkou na vrchu.

Ingrediencie:
červená cibuľa, kyslá smotana K-Classic, biela cibuľa, cesnak, mletá rímska rasca, olej K-Classic, opražené zelené čili, kurací vývar alebo voda, hladká múka K-Classic, soľ, korenie, párky, hotdogové pečivo

Postup:
1. Do rozohriateho oleja pridáme nakrájanú bielu cibuľu a orestujeme, kým nezmäkne. K orestovanej cibuľke pridáme mletú rímsku rascu, cesnak a za stáleho miešania restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme múku a omáčku zapražíme. K restovanej zmesi pridáme zelené čili, vývar a privedieme do varu. Dochutíme soľou a korením. Omáčku zredukujeme na požadovanú hustotu.
2. Ugrilovaný párok vložíme do ohriateho pečiva. Navrch pridáme omáčku zo zelených čili papričiek, pridáme kyslú smotanu a dozdobíme jemno nakrájanou červenou cibuľkou.


Tieto, ale aj mnohé ďalšie recepty na hotdogy z rôznych kútov Ameriky určite stoja za vyskúšanie. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete v rámci amerického týždňa v Kauflande.








 



TOPlist