Alkohol v kuchyni:
Jednoduchý spôsob, ako dodať jedlám nový chuťový rozmer? Šupnite tam kvapku vodky

Veronika Lucáková, dnes 06:00     4 minúty čítania

Obohaťte svoje kuchárske know-how, univerzálny destilát sa nehodí len na miešanie kokteilov, dá sa využiť aj pri varení a pečení.



Foto: Shutterstock

Vodka je čistý, takmer chuťovo neutrálny alkohol, no v kuchyni dokáže divy. Zlepšuje textúry, zosilňuje chute a dodáva jedlám novú dimenziu. Využiť jej potenciál pri varení môžu aj tí, ktorým alkohol "nevonia", pretože ten sa pri vysokých teplotách odparuje, ale chuť zostáva.

Krehké cesto s vodkou

Pridanie malého množstva vodky do cesta môže zlepšiť jeho textúru. Vodka utlmuje tvorbu lepku (gluténu), čo vo výsledku vedie k jemnejšiemu a krehkejšiemu cestu. Tento trik je skvelý napríklad pri pečení krehkých koláčov.



Foto: Shutterstock

V mise zmiešajte 250 g hladkej múky, 150 g masla, 2 PL vodky, 2 PL studenej vody a štipku soli. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho odležať v chladničke. Potom cesto použite ako základ na krehký koláč s ovocím alebo krémovou plnkou.

Omáčka s vodkou

Vodka zosilňuje chute omáčok, obzvlášť tých na paradajkovom základe. Slávna vodka omáčka na cestoviny, spája kyslosť paradajok so smotanovou hladkosťou, čo vytvára dokonalú rovnováhu chutí.



Foto: Shutterstock

Na olivovom oleji opražte 2 nakrájané strúčiky cesnaku a 1 nakrájanú cibuľu, pridajte konzervu lúpaných krájaných paradajok a 50 ml vodky. Nechajte povariť, kým sa alkohol neodparí, potom primiešajte 100 ml smotany na varenie. Podávajte s uvarenými cestovinami a strúhaným parmezánom.

Radšej len na miernom ohni

Keďže vodka má vysoký obsah alkoholu, do omáčky či k mäsu, ju treba pridávať radšej až po tom, ako znížite oheň pod hrncom či panvicou na minimum. Pred pridaním vodky ich môžete aj celkom stiahnuť z ohňa, priliať vodku a až následne po zamiešaní, vrátiť pokrm späť na oheň. Nechajte pomaly variť, aby sa do jedla dostala chuť a alkohol sa odparil.


Zmrzlina pre dospelých

Vodka môže byť tajnou ingredienciou pre lahodné dezerty. V zmrzline napríklad pomáha udržiavať jemnú textúru, pretože bráni tvorbe ľadových kryštálov.



Foto: Shutterstock

500 ml smotany na šľahanie vyšľahajte do tuha, jemne primiešajte 200 ml sladeného kondenzovaného mlieka, 2 PL vodky a vanilkový extrakt podľa chuti. Vzniknutý krém dajte zamraziť. Výsledkom bude výborná domáca zmrzlina bez zmrznutých kryštálikov.

Domáci vanilkový extrakt

Kvalitný biely alkohol akým je aj vodka sa hodí na lúhovanie vanilkových strukov. Keď ich do fľaše s vodkou naložíte na niekoľko týždňov, alebo pokojne aj mesiacov, tak budete mať v zásobe chutnú, lahodnú a voňavú špecialitu do pečenia alebo aj do nápojov.

Videonávod, ako si vyrobiť domáci vanilkový extrakt





ANKETA: Pridávate niekedy alkohol do varenia?

63,6%



36,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist