Pečie makaróny:
Na materskej ich pečie stovky, ale jesť ich už nemôže!

TV Varecha, 6. júna 2019     4 minúty čítania

K príprave sladkých maškŕt ju priviedla náhoda. Hľadala zdravšie varianty dezertov, a keď nič nenašla, rozhodla sa, že si ich bude pripravovať sama...

Tridsaťšesťročná Zdenka zo Šiah, ktorá pred materskou pracovala ako obchodníčka, sa pečeniu začala venovať až na materskej dovolenke, približne pred tromi rokmi. K príprave sladkých maškŕt ju priviedla náhoda. Hľadala zdravšie varianty dezertov, a keď nič podľa svojho gusta nenašla, rozhodla sa, že si ich bude radšej pripravovať sama doma.


Foto: M. Latková

Zdenka robí Svadobnú tortu


„Začiatky boli neľahké,“ smeje sa. Vraj taký pokus-omyl, čo zrejme zažili asi všetky gazdinky, od správneho nastavenia rúry až po mix surovín. Bolo aj niekoľko kúskov, ktoré musela Zdenka vyhodiť, pripálený korpus či prešľahaný krém a vyhodené makrónky ani nepočíta. Kým dosiahli ideálnu úroveň, stovky z nich boli určite v koši.

Potom však našla ten správny grif, pečenie ju veľmi chytilo a jej výtvory s obľubou vítali nielen členovia jej rodiny, ale aj príbuzní a kamaráti. Zvesti o jej šikovných rukách sa po Šahách rýchlo šírili a začali pribúdať objednávky. Na svadby, promócie, narodeninové oslavy atď.

Dnes Zdenka pečie okrem nedele a pondelka každý deň.

Utorky a stredy makrónky, štvrtky korpusy, piatky a soboty zdobí a pripravuje Candy bary. Pre rodinu stíha piecť už len zriedkavo. Navyše, sladkosti jej už vôbec nechutia. Napríklad takú makrónku len ochutná, či je všetko ok, ale nikdy nedoje. Deťom a manželovi však chutí a sťažujú sa, že by pre nich mohla piecť aj viac.

A o čo je najväčší záujem? Ľudia si najviac pýtajú profiterolky, mini Pavlove torty, brownies, tartaletky, makrónky a panna cotty. Torty od klasických po špaldové, bezlepkové, bez cukru a bez laktózy.

A na záver, čo by poradila Zdenka začínajúcim gazdinkám? Nemať veľké oči a pripraviť sa na drobné neúspechy, vypiplať a investovať do kvalitných surovín. Ona sama si dáva najviac záležať na kvalitnom masle, belgickej čokoláde a vajíčkach z farmy.

TV Varecha pripravila so Zdenkou mini seriál Candy bar od Zdenočky. V úvodných častiach vám ukáže, ako jednoducho ozdobiť slávnostné torty.

Video: Candy bar od Zdenočky

Pozrite si prvé video so Zdenkou a jej ozdobovanie Svadobnej torty:




Ďalšie videá uvidíte v rubrike Candy bar od Zdenočky



Diskusia k článku







 



TOPlist