Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Od detských čias som poznal len „cukrový“ šalát v octovo–sladkom náleve. Najradšej sme z neho mali „srdiečka“. Šalát bol prílohou k nedeľnému rezňu a zemiakom s petržlenovou vňaťou. Všetci, deti i dospelí, sme to zapíjali kyslým mliekom. Pozri recepty na Najlepšie šaláty Acidofilné sme pred polstoročím nepoznali. Za tie desiatky rokov sa nezmenilo len mlieko, zmenili sa aj šaláty. Hlávkovému šalátu zostali verní len tradicionalisti. Tí, čo spoznávali svet, prišli na chuť aj iným prílohám. V šalátovej filozofii som pokročil i ja.
Prepracoval som sa cez čínsku kapustu a rukolu až k ľadovému šalátu. Ten je mojim favoritom. Nekrájam ho. Trhám ho na menšie kúsky a pridávam doň kadečo. V apríli pažítku, v máji jemne nakrájané zelené mandle alebo mladú cibuľku.
Najnovším hitom je ľadový šalát s posekanými „kafkami“. Po modransky kafka, po slovensky úponka. Úponka viniča. Je to piplačka. Treba ísť do vinice a natrhať ich za hrsť. Dobre ich umyte a na jemno pokrájajte.
Potom pridajte do šalátu, „vystískajte“ citrón, pridajte olivový olej a pár kvapiek hroznového oleja. Je to zdravé a chutné. Šalátová paráda. Do pohára si nalejte „bublinky“. Najlepšie Hacajove z Pezinka alebo katalánsku cavu.
Diskusia k článku