Fedor Malík:
Ako sa máte...

Fedor Malík, 6. júla 2011     2 minúty čítania

... ako škvarky na šaláte.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Často a neosobne tak odpovedám na obligátnu otázku. Neosobne aj preto, že čosi také som nikdy nejedol. Viem, ako chutí hlávkový šalát, ako voňajú oškvarky. Ale oškvarky na šaláte?

Od detských čias som poznal len „cukrový“ šalát v octovo–sladkom náleve. Najradšej sme z neho mali „srdiečka“. Šalát bol prílohou k nedeľnému rezňu a zemiakom s petržlenovou vňaťou. Všetci, deti i dospelí, sme to zapíjali kyslým mliekom. Pozri recepty na Najlepšie šaláty Acidofilné sme pred polstoročím nepoznali. Za tie desiatky rokov sa nezmenilo len mlieko, zmenili sa aj šaláty. Hlávkovému šalátu zostali verní len tradicionalisti. Tí, čo spoznávali svet, prišli na chuť aj iným prílohám. V šalátovej filozofii som pokročil i ja.

Prepracoval som sa cez čínsku kapustu a rukolu až k ľadovému šalátu. Ten je mojim favoritom. Nekrájam ho. Trhám ho na menšie kúsky a pridávam doň kadečo. V apríli pažítku, v máji jemne nakrájané zelené mandle alebo mladú cibuľku.

Najnovším hitom je ľadový šalát s posekanými „kafkami“. Po modransky kafka, po slovensky úponka. Úponka viniča. Je to piplačka. Treba ísť do vinice a natrhať ich za hrsť. Dobre ich umyte a na jemno pokrájajte.

Potom pridajte do šalátu, „vystískajte“ citrón, pridajte olivový olej a pár kvapiek hroznového oleja. Je to zdravé a chutné. Šalátová paráda. Do pohára si nalejte „bublinky“. Najlepšie Hacajove z Pezinka alebo katalánsku cavu.




Diskusia k článku

modrykamen
Cením si Vaše od Boha dané schopnosti, čo sa týka symbiózy jedla a vína.U nás sa hovorí, že proti gustu žiadny dišputát. Ale aj tak si dovolím. Moja starká z mamkinej strany rozškvarila nadrobno narezanú údenú slaninku (alebo ohriala drobné škvarky) a naliala na hlávkový šalat ochutený zálevom zo soli,cukru,vody a octu (alebo citrónu). Niekedy to ešte vylepšila hustou kyslou smotanou a natvrdo uvarenými vajíčkami nakrájanými na štvťky. Niečo podobné robil a otec slovenakej gastronómie Ján Babilon. S clebíkom, alebo k mäsu (najmä perkeltu s haluškami)-dokonalá pochúťka. Teraz to zapíjam veltlínom. Okoštujte a neoľutujete.
kuchticka
Ano, salat hlavkovy poliaty s rospustenou slaninkou je chutny, Co sa tyka kvality - vyzivnej hodnoty salatov listovych, velmi kvalitny je tzv. rimsky salat. Ladovy nema vela hodnot, je iba chutny, tot vsjo. Na zapijanie je dobry i suvinon blank.
kucharka100
Perfektná odpoveď. Nuž škvarky sú súce na dobré pagáčiky....a dobré pagáčiky, nie sú zlé. K tomu dáke dobré vínko...to hej.






 



TOPlist