Ako chutí Grécko?

P. R., 18. mája 2018     6 minút čítania

Ako krajina plná slnka, farieb, ale aj bohatej histórie opradenej zvyklosťami.



Foto: Getty Images

Rovnako by sme však mohli opísať aj úžasnú stredomorskú kuchyňu. Jej základ tvoria rôzne druhy mäsa a rýb, no alfou a omegou je vždy blahodarný olivový olej a poctivá dávka zeleniny, strukovín, korenín a byliniek. Okrem toho, Gréci nikdy nezabúdajú ani na čerstvé olivy s rôznymi plnkami, či kozí a ovčí syr. Je tak viac než jasné, že vďaka tomu patrí medzi najzdravšie kuchyne na svete.

Základom je rodina

Gréci považujú konzumáciu jedla hlavne za relax a príjemné chvíle strávené v kruhu svojich blízkych. Chody sa nosia na stôl nie pre každého zvlášť, ale pre všetkých. Každý si tak naberie čo chce, koľko chce a presne podľa svojej chuti. Stolovanie trvá síce dlhšie, no Gréci ho považujú za spoločenskú udalosť.

Pripravte si ju doma aj vy a inšpirujte sa tradičnými gréckymi chuťami. Pozvite na večeru svojich blízkych, a grécke slnko a more budú lúsknutím prsta zaváňať všade okolo vás. Určite nezabudnite na poctivú dávku čerstvého ovocia, zeleniny či strukovín.

Pripravte si napríklad takéto rodinné menu v gréckom štýle:



Foto: Adobe Stock

NÁPOJE

OUZO – grécky národný alkoholický nápoj z anízu, matoliny, aromatických bylín a korenia. Podávané zvlášť alebo ako miešaný drink s citrónom, vodou a sirupom.
RETSINA – biele víno ochutené borovicovou smolou, ktoré pochádza z ostrova Chios.
IMIGLIKOS – prirodzene sladké biele víno vyrobené z najlepších odrôd bohatých gréckych viníc.

HLAVNÉ JEDLÁ



Foto: Adobe Stock

GYROS – orezané plátky koreneného bravčového alebo jahňacieho mäsa opekaného na ražni. Podávaný na tanieri s hranolkami a tzatziky alebo v pita chlebe.
MORSKÉ PLODY – mušle alebo kalamáre (v oleji, náleve alebo s cesnakom).
PRAVÝ GRÉCKY ŠALÁT – syr feta, paradajky, uhorka, paprika, cibuľka, olivy Kalamata, oregano, soľ, panenský olivový olej a petržlenová vňať.

PRÍLOHY



Foto: Getty Images

TZATZIKI – šalát z uhoriek, jogurtu (prípadne smotany), olivového oleja, cesnaku, korenia a mäty.
BULGUR – chutná v príloha v podobe predvarenej nalámanej celozrnnej pšenice.
PEČIVO – tradičné grécke pečivo s olivami, koulouri (okrúhle pečivo so sezamom) alebo pita chlieb.

PREDJEDLÁ A DEZERTY

DOLMADES – hroznové listy plnené ryžou, prípadne aj mletým mäsom.
YAÚRTI – biely ovčí jogurt podávaný s medom a orechmi, prípadne ovocím.
OLIVOVÉ NEBO – pre každého podľa vlastného gusta: grécke olivy so sušenými paradajkami, syrom, mandľou, feniklom, koriandrom, sladkým čili, bazalkou, tymiánom či petržlenom.
HALLOUMI – lahodný syr z ovčieho a kozieho mlieka s jemne slanou chuťou. Podávaný s melónom alebo ako saganaki (opekaný na olivovom oleji s citrónovou šťavou a bielym korením).

Inšpirujte sa aj receptom na GRÉCKY GYROS od foodblogerky Niny Táborskej



Foto: Kaufland

Ingrediencie:
4 ks wrap / tortilla K-Classic
2 ks kuracie prsia / stehno (vykostené)
Korenie Mäspoma Gyros cca 2 lyžičky
FJ krétsky olivový olej
1 mrkva
1 mladá cibuľka
Uhorka aj so šupkou
Červená kapusta
Zopár malých cherry paradajok
Kotányi morská soľ s čili a cesnakom

Dressing:
150 g Biely jogurt K-Classic (prípadne Grécky ovčí jogurt biely KRI KRI)
1 strúčik cesnaku
Čerstvo namleté čierne korenie
Soľ
Lyžica citrónovej šťavy
Čerstvý tymian
1 lyžička Mäspoma Tzatziky – koreniaca zmes

Čo ešte potrebujeme:
Lyžičku jemného hnedého cukru
Lyžičku citrónovej šťavy
Papier na pečenie (nemusí byť)
Špagát (nemusí byť)

Mäso si nakrájame na čo najmenšie rezančeky. Okoreníme ich korením Gyros tak, aby bol každý kúsok mäsa obalený korením. Dochutíme morskou soľou s čili a cesnakom. Opražíme ho na olivovom oleji a odložíme bokom. Na tenké dlhé pásiky nakrájame mladú cibuľku aj mrkvu. Kapustu nakrájame rovnako, pocukríme jemným hnedým cukrom, trošku osolíme a pokvapkáme citrónom. Odložíme a necháme odstáť. Paradajky nakrájame na malé kolieska, rovnako aj uhorku. K-Classic jogurt rozmiešame s korením, soľou, citrónovou šťavou a pretlačeným cesnakom. Korenie pridávame podľa vlastnej chuti. Na záver vmiešame čerstvý tymian. Wrap si rozložíme a potrieme dresingom. Uložíme naň mäso, zeleninu a zrolujeme. Ako predjedlo môžeme podávať čerstvé pečivo s olivami pokvapkané krétskym olivovým olejom a typickým gréckym alkoholickým nápojom Ouzo, ktorý nájdete v špeciálnej ponuke obchodnej siete Kaufland.

Ak sme vás dostatočne inšpirovali a rozmýšľate už len nad tým, kde takéto rozmanité suroviny zohnať, máme pre vás odpoveď. Stačí, ak zájdete na svoj nákup do Kauflandu a využijete práve aktuálnu ponuku gréckych špecialít vo výhodných cenách. Dobrú chuť a Grécku zdar!








 



TOPlist