Aké, na čo a s čím:
6 vecí, ktoré potrebujete vedieť o mletom mäse

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 8. septembra 2022     3 minúty čítania

Jedlá z mletého mäsa sú veľmi obľúbené, pretože sú šťavnaté a veľmi chutné. Ktoré druhy mäsa sú najvhodnejšie na ich prípravu a aké bylinky použiť?



Foto: Shutterstock

1. Bravčové

Na mletie je vhodné pliecko, ktoré má ideálny pomer tuku a chudého mäsa, obsahuje vysoké množstvo kolagénu, preto zostáva šťavnaté, navyše patrí k cenovo prijateľným kúskom. Obľúbený je aj bôčik, ktorý dodá viac tuku, a preto sa odporúča miešať ho s hovädzím. Vyskúšajte aj krk, kombinujte ho s bôčikom alebo s teľacím plieckom.

2. Hovädzie

Vyskúšajte pomlieť hruď, ktorá má intenzívnu chuť a je cenovo dostupná. Objavte zabudnutý kúsok – hovädzí pupok, ktorý je výborný na mletie, je vhodné zmiešať ho aj s bravčovým krkom či bôčikom.

3. Jahňacie

Jahňacie mäso je delikatesa, určite ho ochutnajte. Odporúčame jahňací krk, ktorý vás prekvapí priaznivou cenou a vynikajúcou chuťou, ktorú podporí cesnak, ale aj štipka orientálneho korenia. Hodí sa aj jahňacie pliecko, ktoré obsahuje vysoké množstvo kolagénu, preto je veľmi chutné a šťavnaté.

4. Teľacie

Namiesto klasického hovädzieho si doprajte aj mleté teľacie, najlepšie pliecko alebo hruď. Zoženiete ich za rozumnú cenu a pripravíte z nich napríklad luxusné guľôčky, ktoré stačí dochutiť estragónom (palina dračia) a citrónovou kôrou. Alebo do nich ako správni labužníci pridajte na masle opečenú slaninku, prosciutto a cibuľu.



Foto: Shutterstock

5. Pred očami

Všetci mäsiari odporúčajú najskôr kúsky mäsa kúpiť a až potom ich pomlieť, pretože len tak presne vieme, čo skutočne na prípravu svojich jedál použijeme. Každé dobré mäsiarstvo ponúka túto službu a aj mnohé domáce kuchynské spotrebiče majú špeciálne nadstavce na mletie. Na kocky nakrájané mäso môžete spracovať aj v sekáčiku na potraviny.



Foto: Shutterstock

6. Bylinky

K mäsu sa výborne hodia aromatické bylinky, ktoré sú súčasne silnými antioxidantami, a navyše obsahujú horčiny na zlepšenie trávenia. Odporúčame tymian, rozmarín, palinu dračiu – estragón, bobkový list. Všetky tieto bylinky je najlepšie používať čerstvé, ideálne je ich pestovať doma na parapetnej doske či na terase.





ANKETA: Pomeliete si mäso radšej doma, než by ste ho mali už pomleté kúpiť v obchode?

81,2%



18,8%







Diskusia k článku

anastaz
U mäsiara si vyberiem mäso, ktoré sa mi hodí na mletie a mäsiar mi ho zomelie. Myslím, že takúto službu ponúkajú už všade.
Ako som mal hlasovať?






 



TOPlist