Aj párky s ňou už budú navždy iné:
Ako urobiť domácu horčicu s jedinečnou chuťou

Jana Klimanová, 24. augusta 2023     2 minúty čítania

Poctivá, doma vyrobená horčica povýši aj obyčajné varené párky na originálne menu.



Foto: Shutterstock

Urobiť domácu horčicu nie je vôbec zložité, pripraviť ju vám zaberie naozaj len pár minút a dokonca aj s príchuťou, ktorú máte najradšej. Bonusom navyše je, že viete, čo do nej dáte.

Pripravte sa však na to, že čerstvo urobená je poriadne pikantná, preto potrebuje pár dní na odležanie, aby zjemnela. Doma pripravenú horčicu skladujte v uzatvorenej sklenenej nádobe v chladničke.

S karí korením

Explózia chutí - to je tandem horčicových semienok a karí korenia. Karí korenie môžete nahradiť rovnakým množstvom mletej kurkumy.

Základný recept:
  • 100 g horčicových semienok
  • 160 ml vody
  • 3 PL cukru
  • 2 PL octu
  • 1 ČL soli
  • Príchuť:
  • 2 ČL karí korenia

  • Všetky suroviny dajte do misky a dôkladne ich premiešajte. Zmes nechajte v chladničke odpočívať 24 hodín.
    Odležanú zmes rozmixujte a dajte opäť na 24 hodín do chladničky. Potom môžete podávať ku všetkému, k čomu zvyknete používať aj kupovanú horčicu z obchodu.


    S citrónom, medom či tymianom



    Foto: Shutterstock

    Môžete vyskúšať a ďalšie príchute. Je to jednoduché - k základnému receptu na horčicu pridajte želanú ingredienciu.

    Citrónová: 1 ČL citrónovej šťavy a 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
    Medová: 1 PL medu
    Tymianová: 1 ČL najemno nasekaného čerstvého alebo sušeného tymianu
    Ananásová: 60 g najemno nakrájaného ananásu



    ANKETA: Dávate si k vareným párkom vždy aj horčicu?

    88,5%



    11,5%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist