Fedor Malík:
Adventná bedľa

Fedor Malík, 18. decembra 2012     2 minúty čítania

Už sa zvečerievalo, keď ktosi u nás zazvonil. Vyzrel som z okna a za bránkou ho nebolo ani vidieť. Išiel som otvoriť a do ksichtu sa mi zaškeril Milan.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Milan Ružek, môj takmer o dvadsať rokov starší priateľ. Legendárna postava Malých Karpát. Značkár horských chodníkov, vášnivý turista, staviteľ rozhľadne na modranskom Kúgli. „Prepáč, už je čas adventný, nemal by som ho narúšať... ná, toť, tu máš košík čerstvých decembrových bedlí," prevravel.


Vyvalil som okále a také utešené huby som tuším v živote nevidel. Decembrové, vianočné bedle. Celý rok na našej strane Malých Karpát hríbov nebolo. Až v neskorú jeseň a počiatkom zimy, keď trochu spŕchlo, podhubie lesa ožilo. Bedľa nie je dubák, ale hubára v nedostatku tiež poteší.


Vtiahol som Milana do pivnice a čosi sme prekoštovali. Mladý cirifandel, zelený muškátel,
biely gutedel. Môj hosť sa rozhovoril a ja som rafinovane z neho medzi vetami „vytiahol" i jeho recept na adventnú bedľu.


Je to veľmi jednoduché. Očistite ju, opláchnite, osušte a opečte ju „len tak" na rozpálenom repkovom oleji. Žiadne vajcia, žiadne prézle. To je po slovensky strúhanka. Bedľu trochu osoľte, potrite ju roztlačeným cesnakom a z oboch strán opečte. Cesnak nešanujte. Nebojte sa ho. Je zdravý, nuž a do kina dnes večer nepôjdete...


Dopili sme poslednú vzorku a Milan mi sľúbil, že bedle, ak porastú, mi prinesie i na Vianoce. Vďačne mu ich vymením za kapra. Budú to opäť pokojné, i keď trochu netradičné vianočné sviatky končiaceho sa roka 2012.






Diskusia k článku

kuchticka
Jsa bych za tie bedle vymenila taktiez akekolvek maso. A ta kostovka v pivnici by tiez nebola k "zahodeniu", ale v pravy cas, nie teraz pred sviatkami.
turistka
@p án Malík, u mňa ako návštevníčky prírody je takým turistickým "gastronóm" pán Urda, tiež rada čítam a pozerám jeho krásne zážitky, ktoré úžasne dáva na svojom blogu. A tak isto neprehliadnem nikdy Vaše milé príhody a k tomu prihodené originál recepty. Preto mi dovoľte popriať krásne Vianoce a mnoho najlepšieho do nového roku 2013, nielen Vám ale i manželke a všetkým Vašim najdrahším :-)
zofos
Musím potvrdiť že niektoré hríby rástli až do prvých decembrových mrazov.Ja som do 15 teho decembra zbieral nádherné pôvabnice dvojfarebné a do konca novembra nádherné kozáky , ale iba na jednom utajenom mieste. Dôležité je zalievať ich dobrým vínkom na ktoré je pán Malík veľký odborník.






 



TOPlist