Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vyvalil som okále a také utešené huby som tuším v živote nevidel. Decembrové, vianočné bedle. Celý rok na našej strane Malých Karpát hríbov nebolo. Až v neskorú jeseň a počiatkom zimy, keď trochu spŕchlo, podhubie lesa ožilo. Bedľa nie je dubák, ale hubára v nedostatku tiež poteší.
Vtiahol som Milana do pivnice a čosi sme prekoštovali. Mladý cirifandel, zelený muškátel,
biely gutedel. Môj hosť sa rozhovoril a ja som rafinovane z neho medzi vetami „vytiahol" i jeho recept na adventnú bedľu.
Je to veľmi jednoduché. Očistite ju, opláchnite, osušte a opečte ju „len tak" na rozpálenom repkovom oleji. Žiadne vajcia, žiadne prézle. To je po slovensky strúhanka. Bedľu trochu osoľte, potrite ju roztlačeným cesnakom a z oboch strán opečte. Cesnak nešanujte. Nebojte sa ho. Je zdravý, nuž a do kina dnes večer nepôjdete...
Dopili sme poslednú vzorku a Milan mi sľúbil, že bedle, ak porastú, mi prinesie i na Vianoce. Vďačne mu ich vymením za kapra. Budú to opäť pokojné, i keď trochu netradičné vianočné sviatky končiaceho sa roka 2012.
Diskusia k článku