Aby sa podarili:
Všetko dôležité, čo potrebujete vedieť o pečení ovocných koláčov

Veronika Lucáková, 10. júna 2024     4 minúty čítania

Koláče plné sezónneho ovocia nás sprevádzajú celé leto. Ako ich pripraviť, aby boli vždy dokonalé?



Foto: Shutterstock

Ovocie v dobrej kondícii

Kľúčom k dokonalému ovocnému koláču je výber kvalitného ovocia. Či už preferujete čerešne, slivky, bobuľové ovocie alebo jablká či hrušky, vždy dbajte na ich čerstvosť a zrelosť. Nesnažte sa za každú cenu do koláča minúť ovocie, ktoré by ste za čerstva určite nedali do úst. Najlepšiu chuť má sezónne ovocie a vtedy je aj cenovo dostupnejšie. Niektoré recepty kombinujú viac druhov ovocia, čím vzniká unikátna chuťová harmónia.

Príprava ovocia

Pred použitím ovocie dôkladne umyte a osušte. Väčšie ovocie, ako sú jablká alebo hrušky, nakrájajte na tenké plátky alebo kocky. Drobné ovocie, ako jahody, maliny či čučoriedky, môžete nechať celé.

Dôležité cesto

Základom dobrého ovocného koláča je kvalitné cesto. Môžete použiť piškótové, krehké, kysnuté alebo hoci aj kupované lístkové cesto. Dôležité je, aby bolo dostatočne pevné na udržanie ovocia, ale zároveň jemné a chutné.



Foto: Shutterstock

Pomôžte ovociu neklesnúť

Najjednoduchším typom ovocného koláča je kombinácia cesta a ovocia, ktoré sa buď primieša priamo do cesta alebo sa ním cesto posype. V tomto prípade sa odporúča ovocie najskôr obaliť v múke alebo cukre, aby nekleslo na dno. Alebo môžete skúsiť cesto na plechu jemne posypať múkou a až potom naň rozložiť ovocie.

Vylepšite ho pudingom alebo krémom

Ak máte čas a chuť môžete medzi cesto a ovocie pridať vrstvu vanilkového pudingu alebo krému, ktorý je možné piecť. Tento trik zabráni premočeniu cesta a dodá koláču lahodnú krémovú textúru.

Chrumkavá posýpka

Na ovocné koláče sa skvelo hodí posýpka, ktorá svojou chrumkavou bodkou dovedie do dokonalosti aj úplne obyčajný koláč.

Pripraviť ju môžete z hladkej, polohrubej alebo hrubej múky, studeného masla a cukru. Pomer múky, masla a cukru by mal byť 2-1-1. Do posýpky sa hodia aj rôzne oriešky, ovsené vločky či koreniny, fantázii sa medze nekladú. Ingrediencie na posýpku rozdrobte prstami a navrstvite ju navrch ovocia na koláči a všetko spolu upečte.

Ak vám chýba čas alebo maslo, skúste koláč pred pečením posypať aspoň trochou cukru. Cukor skaramelizuje a vytvorí na povrchu koláča chrumkavú sladučkú kôrku.



Foto: Shutterstock

Experimentujte s príchuťami

Nebojte sa experimentovať s prídavnými ingredienciami. Osvedčenému koláču neublíži, ak do neho niekedy zakomponujete orechy, čokoládu alebo zaujímavé orientálne koreniny. Tieto prísady môžu dodať koláču nový zaujímavý rozmer.

Špajdľa to istí

Rúru vždy predhrievajte na teplotu uvedenú v recepte. Koláč pečte v strede rúry, aby sa rovnomerne piekol. Sledujte koláč počas pečenia a podľa potreby upravte teplotu.

Či je koláč upečený si môžete overiť pomocou špajdle, ktorú by ste však mali zapichnúť do miest, kde je len cesto, pretože ak ju zapichnete do ovocia, špajdľa po vytiahnutí určite nebude suchá, aj keď cesto už bude upečené.

Aby sa lepšie krájal

Každý koláč sa oveľa lepšie a krajšie nakrája, keď ho po upečení necháte vychladnúť, najlepšie na mriežke. Tým sa zabráni vlhnutiu spodnej časti koláča a zachová sa jeho chrumkavosť.

Ovocné koláče sú výborné samé o sebe, ale môžete ich podávať aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s lyžičkou šľahačky pre extra pôžitok.

V chladničke vydrží

Ak koláč neskonzumujete hneď, skladujte ho v chladničke, tým predĺžite jeho čerstvosť. Pred servírovaním ho potom môžete krátko zohriať v rúre, aby získal späť svoju pôvodnú chuť a textúru.



ANKETA: Pečiete ovocné koláče aj s posýpkou?

89,6%



10,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist