Kuchyňa a vybavenie

Zvedavá otázka.

frezia68 - fotkafrezia68, 13. novembra 2014

V poslednej dobe dobe používam častejšie mak,ale asi som zlenivela.Starý ručný mlynček je funkčný a melie hrúbku,ako mu prikážem a ak sa potrápim,ešte aj olej z neho trochu vycedím( no,skoro.....) Rada by som elektrický,ale len na mak,nie ako príslušenstvo k robotu.Lebo robot už kupovať nebudem.Počula som,že aj mlynčeky na kávu sa používajú na mletie maku,lebo tie akosi nie sú v ponuke.Alebo sú a ja neviem nájsť? Viete mi poradiť? Ďakujem a želám pekný večer!

@zareaguj


Diskusia k téme

jozka2
Mam z davna skusenost s rucnym mlyncekom a teraz mam elektricky a poviem ti,ze dnes by som rucny stara klasika,NIKDY nevymenila za elektricky.Ten rucny prave pomelie tak olejovo ten mak a to je to prave ono.ELektricky sice bez namahy,ale na sucho.
Rada si vymenim tvoj rucny za moj lelektricky ak sa naozaj rozhodnes menit.
obor123
Ja máj meliem v elektrickom mlynčeku na kávu. Skús pozriet v elektro obchodoch. Určite to majú tak v kúte zašité.
1x kvik
frezia68
@jozka2 :ručné mlynčeky tu dostať.Ale elektrické sa asi nevyrábajú a preto sa pýtam,lebo každá skúsenosť je dobrá. Ďakujem :-)
frezia68
@obor123 :ďakujem,mlynčeky na kávu dostať,len som zvedavá na skúsenosti,príp. tip.Či si vieš upraviť hrúbku maku a ak áno,akú značku máš a či si spokojná?
tiginko
neviem o tom, že by boli na trhu elektrické mlynčeky na mak, aby pracovali na tom istom princípe, ako tie ručné. To čo spomína @obor sú klasické trieštivé mlynčeky, ktoré sa v prípade núdze dajú použiť, ale tam je nutné dať pozor, aby si mak "neprepálila", lebo zhorkne. A môžeš trieštiť len po malých množstvách, takže sa poriadne narobíš, ak ho chceš takto pomlieť viac.
tiginko
niet nad klasický ručný mlynček, oplatí sa ale prehovoriť nejakého poriadneho chlapaúmanžela/zaťa aby namlel poriadnu kopu za nás :-)
frezia68
Ďakujem @tiginko :vystihla si to,ten chlap mi chýba :-( a musím pri mletí striedať ruky,akosi bolia.A mlynčeky na kávu sú trieštivé a s mlecím kameňom,ale či sa hodia na mak?Prepáliť by som nechcela,dobre že si poradila,asi ostanem pri ručnom mletí.
rulik
ja som to vzdal, meliem na ručnom ale len výnimočne, radšej kupujem v L... už pomletý, ani raz nebol horký
frezia68
@rulik :nemám dôveru k mletému maku,ako je upravený.....,lebo doma mletý vydrží tak týždeň?
tiginko
@rulik ten pomletý nie je ten "pravý" , chová sa úplne inak ako doma pomletý. Dobrý je možno na makové rezance, ale mám s ním zlú skúsenosť na koláči. Nespojí sa v plnke alebo posýpke tak, ako by sa mal, zostáva pomerne sypký. Ani chuťovo sa nedá veľmi porovnať
tiginko
@frezia doma mletý vydrží aj dlhšie, keď ho uzavrieš do nádoby a dáš do chladničky. Mesiac minimálne, ja mávam namletý do menšej zásoby a nikdy ma nesklamal. Používam ho do jogurtu, do raňajkových kaší a pod.
frezia68
@tiginko : nezhorkne,len som niekde čítala(nezdôvodním hodnoverne),že je potom karcinogénny.No,tých vecí s podobnými účinkami máme dnes dosť,už kvôli deťom by som radšej čerstvo mletý.
obor123
Na značku sa radšej nepýtaj. Kupovala som ho ešte v sociku, v Maďarsku. Je to made in DDR.
Hrubosť mletia : keď chcem mak hrubšie pomleť, tak meliem kratšie, ak najemno - dlhšie. Po čase to budeš mať v oku.
evanaaa
Milá @frezia68 , neviem, či sa ešte vrátiš k diskusii, ak ano, tak sa podívaj do letáku Lídla, platného od pondelka 17.11, budú mať el.mlynčeky na kávu, ale až od štvrtka, za 9,90 €. Je to známa " lídlovská " značka elektrospotrebičov Silver Crest, záruka 3 roky. Inak, výrobky tejto značky nie sú najhoršie......
frezia68
@marcel83 :mám mlynček na mäso Zelmer 686,len k tomu vraj nie je mlynček na mak?Ešte overím,ale melie Ti dobre,hrúbky sa dá upraviť? Ďakujem :-)
marcel83
Myslím, že 686 má rovnaký "zámok" na nadstavce /strúhadlá odšťavovač, mlynček na mak,..../ Hrúbku pekne nastavím.
viera1
Nie sú dobré skúsenosti s elektrickým mlynčekom na mak,preto mnohí výrobcovia aj upustili od prídavných dielov k robotom.Tam je problém,že pre vysoký obsah oleja v maku nemôže byť vysokoobrátkový a tieto stroje majú až 7000ot./min.Voľakedy mala eta aj pomalobežné pripojenie,to bolo 125ot./min.Neboli s tým dobré skúsenosti a mlynčeky sa kazili.Ja používam ručný,tam si hrúbku nastavím pritiahnutím/povolením matice a mak skladujem v mrazničke.Vďaka obsahu oleja nezmrzne a keď potrebujem,naberiem lyžicou a posypem rovno horúce jedlo.U ručných je dôležité po každom použití prečistiť mlynček a robím to pomletím 1-2 PL kryštálového cukru,rozoberiem a poutieram-neumývam.Ale priznám sa,že pre mňa niet lepšieho zákusku ku káve,ako piškótový s kakaom,do toho nemletý mak a navrch citrónová poleva :)
frezia68
@marianne :Ak mi ešte príležitostne tu pridáš bližšie určenie(číslo) tej značky,lebo je väčší výber,príp.cenu?Nech sa zorientujem a ďakujem :-)
frezia68
@viera1 :ďakujem za skúsenosť a vysvetlenie.Uvažovala som,že prečo tie elektrické mlynčeky na mak nedostať na trhu a ono to má asi odôvodnenie.
marcel83
A inak: "U ručných je dôležité po každom použití prečistiť mlynček"

By ma babka "vyčápali" po ušoch. A veru aj. :D Raz som rozobral a utrel a už nemlel :D

Takýto bol:



1x viera1
viera1
Čo si spravil? Zvýšili ti šrubky? Cukrom sa zbaví maku,ktorý by za čas,keď ho znova vytiahneš, zatuchol.To,čo si tu dal ani nepoznám.Ja mám klasiku z 1974r. :)
jozka2
Frezia68,ja mam tiez iba na kavu,ale daj pozor, lebo nie kazdy melie mak.Kupila som a tu mi stoji,znama mi poradila uplne obycajny a ten melie,ale mak je suchy nie ako z rucneho,ak necham na jemnejsie je skor taky stlaceny dole.
kuchticka
K tomu mlynceku na mak vam poviem prihodu mojho svagra.
My sme uz byvali za oceanom a svagor s manzelkou (mojou sestrou) nas isli navstivit v r. 1987. Pytali sa co maju doviest NIC odpovedam, tuzim iba po mlynceku na mak. Vybral sa teda v Brne do obchodneho domu kde mali kychynske potreby. Pri pulte sa pytali co chce - mlyncek na mak. To je nedostatkovy Tovar, nemame. Svagor na to: Keby ste vedeli kam ten mlyncek az pocestuje hned by ste vytiahli s podpultu .... Pani sa pyta kam ze ? Odpoved svagra "zapracovala". Od tych cias mam mlyncek na mak. Dobry, spolahlivy, len tem dobry mak mi tu chyba. Sice sa da objednat, ale nikdy nebol takej kvality aky som si vypestovala sama na mojej zahradke. Tu sa mi mak neurodi. keby bola dobra zem a spolahlive pocasie na zakony "ze sa tu nesmie pestovat" bych kaslala.
1x rela
marianne
@frezia68 nema tam cislo napisane,mam ho uz so 7rokov,uz som ho tu niekde fotila,nepametam v ktorej diskusii to bolo.Ale slape ako hodinky.S tou znackou delonghi som maximalne spokojna.
marianne
ale meliem na nom vsetko;koreniny,semiacka,ryzu,obilniny,no vsjo...
frezia68
Ďakujem za všetky komentáre :-) .A ešte k údržbe ručného makového mlynčeka. Nikdy nerozoberám a ku koncu mletia pridám lyžicu kryštálového cukru.Len raz sme rozobrali,v snahe o veľkú čistotu, a museli sme kúpiť nový :-))),ale to už bolo dávno.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja mám k robotu Bosch prídavné zariadenie na mletie zrnín aj maku a som s ním nadmieru pokojná.
rulik
@tiginko asi máš pravdu, keď tak o tom rozmýšľam naozaj veľmi nepojí, ostáva sypký, asi prehodnotím
tati2008
@frezia68 ,aj v Top schope som videla multifunkčný mlynček na mak ap. ,ja používam mlynček na kávu od Ety (starý typ)
marikafil
no ale teraz ste ma dostali s tým umývaním! ja mám ručný mlynček ešte po mame a čo si pamätám, VŽDY sme ho po použití umývali - normálne rozobrať, voda so saponátom, poutierať a zložiť. melie stále a rovnako dobre. ale jasné, používam naň pri mletí hrubú silu alias manžela:-)
marcel83
Mlynček na mak sa nemá umývať - prestane mlieť. Maximálne tak cukru trocha nakoniec premlieť - aj tak ide do maku :)

Ten, čo som dal na foto, sme dostali ako svadobny dar - nikdy sme ho nepoužili. Spí v krabici v skrini :D /fotka je z netu/ Babka mala taký celoliatinový. Z jedného kusu:



mariamka
marcel ja mam tento doteraz a iny nechcem, kupila som ho od dakych takych rusov, co volakedy chodili po dedinach predavat, cca 20 rokov dozadu, finta s cukrom funguje
babidka
Ked sa mi nechce mliet /teda skor moju muzovi:-)/ tak pouzijem mixer .Ale pridam aj trochu krystaloveho cukru aby sa mi neurobila "kasa".Rucne namlety ak je chutovo najlepsi .
pivonka
V našej domácnosti sme používali mlynček, ktorý si mama kúpila ako mladá manželka, vydávala sa v r. 1939. Slúžil dlho, ale všetko raz skončí, tak aj on už doslúžil. Kúpila som si taký, ako uviedol @Marcel83 , ibaže v žltom. Melie, ale nie tak dobre, ako ten starý. Šnek, ktorým podáva mak, je pri ústí veľmi nepravidelne zakončený a zopár zrniečok prejde nepomletých, ale aj tak som rada, že ho mám a meliem ručne. Ten starý mal koniec šneka pravidelný ako hviezda. S veľkou nostalgiou na neho spomínam.
Včera som piekla pre dcéru štedrák. Kupovala som mak v Lídli a tie obaly majú tak podobné, že som vzala pomletý a hneď dva balíčky. Tak som sa naštvala, keď som ho otvorila, je suchý ako piliny, nemá vôňu, nemá chuť. Hneď som ten jeden išla vymeniť. Zchosnujem aj ten pomletý, ale nie je to ono.
pivonka
@marcel83 , ten zelený, to je "pán mlynček". Ten si dobre opatruj. Viem, že u mojej babky sa tiež mlynček na mak vymieľal cukrom a vidíš, ja umývam. Možno sa vrátim k starej praxi.
tinca
@frezia68 ja mám multifunkčný elektrický, volá sa raz-dva-tri,to som raz v Tescu kúpila, to ponúkala nejaká fi.Nerada takéto veci kupujem,ale nedopustím naň, poseká cibuľu cesnak, mäso, mak, orechy, mandle proste všetko. K maku pridám vždy trochu cukru kryštál a zomelie perfektne. Mne keď zvýši mletý mak alebo orechy, čo je skoro vždy, tak skladujem v uzavretých pohároch v chladničke. Vydrží dlho,ale zase až také veľké zásoby nerobím.:)
frezia68
Ďakujem za každý príspevok :-) . Nedávno som dojedla makové rezance a objavujem nový vzťah k staručkému,ale výkonnému mlynčeku.Je podobný tomu zelenému,len zachovalejší.Skontrolovala som šnek(bez rozoberania)len tak vizuálne a je čistý.To síce nechápem,ako po tých rokoch a dosť častom používaní môže byť bez nejakých nánosov,ale zrejme neprichádza do styku s vlhkosťou.Pár kryštálov cukru,pár zrniečok maku....ja domeliem vždy celkom,vytrasiem,vyutieram papierovým obrúskom a neumývam (leda zvonku) Takže,ak privítam blížiacu sa návštevu bratislavskými rožkami,trocha sa potrápime vo vzájomnej symbióze.Lebo nie všetko nové je dobré.A nie všetko staré je zlé,ako ste ma tu presviedčali a zdieľam podobný názor.Len nech slúžia ruky a nech neubúdajú sily :-))) ....pekný večer!
havino
milá frezia@ a ked Ťa budú rúčky pobolievať a nebude mať kto ručne mlieť a rozhodneš sa teda pre niečo nové, naozaj, úprimne neváhaj si dokúpiť nadstavec na ten elektrický mlynček čo máš na mäso, ako marcel dal foto. Ja som to tak poriešila tiež na Zelmer elektrický na mäso, od strúhania, krájania, mletia a i na mak, ked mi odišiel bosch, som maximálne spokojná, ved ako ma z tu odtiaľ poznáš, makové je moje a makové stále, na dobre pomletý mak si potrpím, dá sa na ňom upraviť hrúbka a až úplne, ale úplne na jemno, naozaj si dovolím ho porovnať s nastavovaním hrúbky s ručným mlynčekom, otáča sa kotúčom, ako aj na ručnom. Už si na ňom meliem z času na čas aj múku a to som chcela, že stojí asi rovnako, ako mlynček na kávu, v ktorej hrúbku nenastavíš a aj prihorieť môže, alebo ako to nazvať. Dá sa dokúpiť aj na tvoj elektrický, ked sa rozhodneš.

 www.najnakup.sk/Porovnaj_prislusenstvo-k-malym-kuchynsk...

frezia68
@havinko :ďakujem :-) už som si zistila že ten nástavec pasuje na všetky mäsové mlynčeky Zelmer a mám to v zálohe.....:-) a teším sa,že si mi potvrdila kvalitu,lebo od takej obľúbenkyne maku musím veriť kvalite mletia ,aj @marcel83 potvrdil. Tak pekný večer :-)))
petersk
Zvazujem kupit jeden z tychto mlyncekov na kavu (ELDOM MK150, Eldom MK160 MILL, Łucznik CG-2019). Chcem ho vyuzivat iba na mletie maku, asi 5kg rocne. Ak mate skusenosti snimi tak napiste, dakujem.