Varenie

Zmrazené bylinky

mijaita - fotkamijaita, 20. júla 2012

Protože nemám zrovna v oblibě sušené bylinky, tak každý rok experimentuju a vymýšlím. V oleji se zkazilo. V mrazáku zčernají a změní chuť. A jak jednoduché se mi osvědčilo - dát bylinky do plastové krabičky a zalít vodou ! Jsou stále zelené ! Vyklepnu, odklepnu něčím patřičný kus a dám zpět do mrazáku.
Estragon jsem zavařila do lehce osolené vody do lahviček od oliv a vysledek je také dokonalý do omáček.



@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
Ještě bazalkový olej - do dobrého, řepkového oleje zahřátého na 80°C vložit snítky nebo lístky bazalky, pár dní odstát , zcedit . Olej vyrábím celoročně. Do salátů, i pod maso. Recept je jistě někde na Varese také.
mijaita
Má někdo také nějaké vlastní nápady jak na uchovávání bylinek a zeleniny nebo ovoce?
honestka
aby si ich nemusela odklepovat z mnozstva, zmraz si ich v nadobke kde sa robi LAD, tak ma perfect mnozstvo a jedno pouziteie, ci ked potrebujes viacej
do jednotlivych dielov ich natlacim lyzickou a potom zalejem studenou prevarenou vodou a sup do mraznicky.

Ked si robis olejove bylinky NAHREJ olej, zalej a v chladnicke vydrzia bez zmeny tak do 3-4 mesiace- potom menia konzitenciu uplne.
mijaita
@honestka nadobky na led zaberou moc mista. Ale to si kazdy muze udelat do ceho chce. ja uprednostnim ploche krabicky .
Olejove bylinky zalite nahratym olejem, to neznam? vyzkousim , ale dam na mrazak. V lednicce nemam dobrou zkusenost. Dobrych rad neni nikdy dost, vid? :-)
irenaw
najradšej bylinky mrazím ako @honestka , nádobky potrebujem len kým to zmrzne, potom presypem všetko do hrubšieho uzatvárateľného vrecka a vyberám kocky podľa potreby. vrecká mám na plocho uložené na sebe. kôpor mávam aj natlačený do pohárov so soľou. s nahriatym olejom robím čili, cesnak a rozmarín, olej opakovane pomaly zahrievam až kým neprestanú ísť z papričiek bublinky. nechám vychladnúť a skladujem v chladničke.
lubja
@mijaita a čo by sa stalo keby som neprecedila olej ale ponechala v nom listky bazalky?
mijaita
Zkazilo se mi to, zkvasilo !
Ale mozna, ze kdyz je ten olej zahraty, jak tady pisi devcata, tak by to vydrzelo. Ja bych to zkusila v malem mnozstvi, co to udela, kdyz ji tam chces nechat.
evusik
ja mrazím aj tak, že dám do sáčku, prilejem trochu vody a nechám zamrznúť, potom valčekom prejdem, rozdrvím a mám takú bylinkovú drť, ktorá sa dobre odoberá.... tak isto robím keď mám hrubé kostrnky a nechce sa mi s tým babrať dám zmraziť do sáčku, potom stačí prejsť valčekom, lístočky sa podrvia a kostrnky ostanú...








evusik
no a dávam tak ako to tu už bolo povedané do rôznych nádobiek, prilejem vodu a zamrznuté kocky si dám do krabice
mijaita
Napadu je tady vic nez dost, vsechny dobre ! A jeden ode me, mnohokrát vyzkoušený - avokado - kdyz jsou levná, koupím třeba 4, každé zabalím do alobalu a dám na mrazák. I za rok je po rozbalení perfektní !
irenaw
dnes som robila ďalšiu dávku, tak mi napadlo, že to sem doplním. hrubé stonky zeleru a petržlenu nechám vcelku a tiež zamrazím v uzatvárateľnom vrecku. dávam ich do vody k ryži, zemiakom, do vývaru. ľahko sa vyberú a dodajú vôňu a chuť.
mijaita
Take davam do mrazaku "stopky" ! :-) To je dobre doplnovat diskuze, nikdy nevime komu se to muze hodit!