Varenie

žemľovka

fanjela - fotkafanjela, 16. februára 2014

ahojte, prosím o radu.
Ked dopečiem žemľovku spadne snehová pena, ktorá sa počas pečenia pekne dvíha, a potom mi klesne, katastrofa. Čo robím zle, priatelia????

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
to netusim,vcera som ju zrovna spravila,skoro vypadla z plechu,tak pekne narastla zo snehu...ale...zamiesavam skutocne tuhy sneh az na koniec do zemlovkoveho cesta,ktore musi byt studene...potom rozdelim na dve polovice...dam prvu polovicu,na to plnku a druhu polovicu...peciem 25-30 min na 180 stupnov a vzdy je krasna,vysoka a nadychana...a vcera sa mimoriadne podarila s tvarohom v ceste a jablkovou plnkou s orechami...ja nemam zemlovky v laske robim koli domacim,ale dnes som si ju dala na ranajky a ja...takze zltka so cesta a tuhy sneh nakoniec:-)
marianne
opr:zltka do studeneho cesta a tuhy sneh nakoniec:-) nikdy rohliky alebo zelme nezalievam horucim mliekom,ale z chladnicky
marianne
ja zamiesam sneh vzdy do zemlovkoveho cesta,ako ked pecies babovku,tiez zamiesas sneh do cesta
marianne
nabuduce ju pridam,chuti aj mne inak nezemlovkovej,venujem ti ju:-)
luss44
@fanjela , keď mám žemľovku už skoro upečenú, natriem navrch tuhý sneh z bielkov, vyšľahaný so štipkou soli a 2 PL cukru, po povrchu ešte ozdobne urobím vidličkou vlnky a dám na cca 10 min. ešte zapiecť, ale stíšim teplotu na 150°C. Vyberiem, až keď je sneh zlatohnedý. Vždy ostane krásne vysoký. Popíš, ako robíš Ty, možno prídeme na chybu.
anka246
ja robievam ryžový nákyp s penou na vrchu.. bielka do tuha vyšľahám s cukrom a pridám kus kyseliny citrónovej, podľa chuti.. natriem na ryžový nákyp a ešte nechám zapiecť do ružova.. pena mi nespľasne a je fajnučká :-))
ailuj82
Ja dávam tiež sneh na vrch, ked je žemľovka už skoro hotová. Sneh šľahám s kryšt. a práš. cukrom v pomere 1:1. a pridám aj 1 PL solamylu. Sneh viac menej suším - rozotriem na žemlovku, rúru stíšim na 130°C ale do dvierok zaseknem varešku, aby boli pootvorené.. takto to nechám aj 30 min, potom rúru vypnem, zavriem a nechám ešte cca 30 min. Takto mi zostane na povrchu chrumkavá a nespadne :)
fanjela
tak ja som sneh robila len so štipkou soli a bol počas pečenia stále vysoký, vypla, nechala v rúre, kým prídu stravníci a kuknem a bolo po snehu, skúsim to s tým cukrom, dakujem za odpovede)))
fanjela
piekla som ju v jenskej mise, prikrytú, aj so snehom od začiatku, ale bola výborná, aj bez snehu))
cuketa
ak chceš mať sneh pekný tuhý, tak ho treba vyšľahať s cukrom - min. 20 gramov cukru na jejden bielok, natrieť ho na upečenú žemľovku a potom už len dosušiť pri teplote cca 100 - 150 stupnov C- podobne, ako píšu predo mnou. Uplne krasny bude, ked ho nastriekaš v tvare kopčekov cez hviezdičkovú trubičku.
sklenka
ja robím žemlovku bez snehu z vianočky (aj staršej), nemusíš toľko cukriť. Vrstvy prekladám ochuteným tvarohom-na to komp.slivky a pokrájané jablčka alebo iné ovocie. Posledná vrstva -namáčané v mieku ochutené vanilkou (nemusíš). Rukou zatlačím a nakoniec polejem :mieko+vajíčko+ vanilka+1/2 (alebo celý) mandľový pudink. popichám špajdlou a upečiem do chrumkava. Pečiem v tortovej forme vymastenej a vysypanej strúhankou. Krájam ako tortu (posypanú prášk.cukrom). Náš najlepší nedelný zákusok.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
ja tiez davam do snehu na zemlovku trochu cukru ale ked su bielka vyslahane a pekne mi drzi ked sa to upecie,tak ako @cuketa pise :)
fanjela
ešte raz dakujem, urobím opravný pokus cez víkend, papa)))
oravka
žemlovka sa pečie odokrytá, ako koláč a sneh sa dáva až pred dopečením a tiež nezakryť