Rôzne

Zaváranie a zatláčanie pomocu hlavice

forneta - fotkaforneta, 4. júla 2011

No. Išli sme s maminou zavárať marhule. Mamina kúpila nové viečka (ale tie kde používate tú hlavicu aby sa to zatlačilo). No a zavolali sme ocina aby nám to zatlačil. Ibaže =DD. Ocino hovril že videl uja ako to robí tak, že nové viečka len poločí na pohár a navrch ten pliešok (taký s dvoma ,,držiakmi" na oboch bokoch a malou dierkou v strede pliešku). A to je celé. Že to len potom dal do hrnca a potom klasicy sa to varilo. Môže to tak byť? Podla mna nie lebo to viečko musí chytiť. Malo by sa to aj s tou hlavicou zatlačiť.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
eeee ..... asi som nepochopila: to o aký pliešok s dvomi držadlami s dierkou v strede sa jedná? To myslíš tie starodávne "mäsovky?" Neviem či mi rozumieš čo ja sa teraz pýtam ......
forneta
no ocino niečo spomínal ocino že ujo takým sposobom zaváral aj meso...
helca103
@forneta , tie pliešky dostatočne pritlačia viečko k poháru a po sterilizovaní bude držať na svojom mieste.
annaha
stalo sa vam,ze zoatali zavarane marhule tie navrchu pohara cierne pretoze mne sa to stalo a som z toho nestastna vie niekto poradit a vysvetlit preco
evanaaa
Fornetka, ale na tie pliešky sa používali iné poháre ako na obvyklé Omnia viečka - alebo obyčajné klasické. Takže treba použiť len tú zatláčaciu hlavicu.Ale dobré je aj dať medzi ňu a viečko utierku a tak skúsiť zatlačiť, malo by to ísť ľahšie.
hubata
presne @evanaaa - to boli predsa sklenené viečka. Na tieto plechové by to nedržalo.
A pre @annaha : mne sa to stalo vtedy keď marhule (ale aj ostatné ovocie) nebolo ponorené v náleve. Nie je to akože škodlivé, ale vždy som tie vrchné vyhadzovala, veď boli také s pachuťou, suché a ešte aj čierne.
janaalizibolenova
@forneta , za prve, rada ta vidim a som rada , ze pekne pises....za druhe to myslis asi tie starozitne, take aj so sklenym vieckom, tak to ti na tie plechove nepojde....to musite dat tie plechove viecka na flasu a zatlacit tou hlavicou, aby to riadne chytilo a my to este potom sterilizujeme...lebo niekto napriklad dava horuci nalev, zavrie vieckom flasu a uz dalej nesterilizuje, my vzdy sterilizujeme...
tonicka53
išlo to aj s plechovými víčkami ale to boli iné, boli na vrchu označené ale už neviem presne či text - ako dátum výroby alebo použitia? už si presne nepamätám, ale aj ja som mala také plechy na víčka a aj tie víčka, ale už ich dáááávno nepoužívam / v komore by som ich našla /. Mne sa osvedčili zakrúcacie a mám nervy, keď sa mi minú a v čase núdze musím použiť tie na zatláčanie hlavicou. :-)
cuketa
Mílá "forneta", ocko videl dobre, len neviem, či si všetko pamätal. S kovovými plieškami - správne nazývanými sponami, sa zatvárajú poháre Omnia, viečko však má byť špeciálne, je na 10 použití a je "pokreslené" okienkami, do ktorých sa použitie vyznačí. Takéto viečko sa na pohár položí a prisponkuje sponou. Spona viečko drží , potom zavaríte tak, ako ste zvyknutí - voda, para, rúra a podobne.
Spony snímam dolu, keď je už zaváranina vychladnutá - snímam ich spôsobom, že vodorovne smerom k sebe sponu potiahnem. Helca103 ti to píše pravdivo. Mne tento spôsob vyhovuje najviac.
hubata
@cuketa - tak toto nepoznám, lebo odkedy nemám záhradu zaváram len hríby a to tým mojim predpotopným spôsobom: šroubovacími uzávermi. Tak @fornetka zle som ti radila, prepáč.
klaura
@forneta , tvoj tato mal pravdu ... sú to klasické 7 dl poháre, a klasické zatláčacie víčka ... :) Raz som si kúpila niekoľko víčok na opakované použitie ... bolo to na vrchu každého napísané a zobrazený bol na nich aj ten pliešok s dvoma úchytkami a dierkou v strede ... ale nemám s ním skúsenosť, pliešky som si nekúpila a zatváram klasicky hlavicou ...
bozulka
Ahoj @forneta , dlho si tu nebola... @cuketa má pravdu a popísala ti to úplne presne.Ja som ich mala veľmi rada lebo som nemusela ťažko zatláčať poháre hlavicou.Víčka boli o malinko drahšie,ale vyplatili sa lebo si nemusela kupovať stále nové.
forneta
no dakujem všetkým... =)) a ocino sa s nami háda =DD jááj...
@bozulka ano, nebola som tu od septembra =D ale teraz cez prázdniny tu hodím niekedy pár dalších receptov ;))
janazjarku
Mám vyskúšané toto plieškovacie zaváranie a funguje to, lebo keď som zatláčala hlavicou často som silná diovka rozbila pohár :-D
marta5
Mate dobré skúsenosti,aj ja som ich mala myslím tie vička na viac použiti,no klasika je najlepšia.Mám záhradu,tak zaváram,teraz som robila ríbezľový džem.Je super,už sme ho chutnali.
jankaplanka
tiež pravidelne zaváram a miesto klasickej hlavice používam plastovú hlavicu, ktorá je vo svojom obvode prerušená, z tohto miesta vychádzajú 2 držadlá (ako kliešte. Tzv. hlavicu položím na viečko, mierne ľavou rukou pridržím a pravou stláčam kliešte. Je to účinné a môže s tým ľahko manipulovať aj útla žienka. PS: neviem názov
sejla
Zdravim babenky varechacky,my pouzivame casto klasiku ,zatlacacie viecka s kokovou hlavicou a po okrajoch na povrchu este prejdem,ruckou drevenej varechy k sebe dva ci tri krat a mirene zatlacim .
cici21
po sterilizácii dávate poháre do deky?
ja som technik a viem, že keď sklo vydrží, tak aj schladenie fliaš studenou sprchou poriadne prichytí viečko
do deky sa to dávalo keď sa ešte používali tesniace gumky pod sklenené viečka, aby rýchlosť podtlaku nevtiahlo gumku do fľaše