Rôzne

Založme tradíciu: Deň halušiek

amelie - fotkaamelie, 4. marca 2015

Napadlo mi to teraz, keď som čítala @svedkin komentár ku @kukulienkinym Žerbo palacinkám. vraj ten recept náhodou padol na švédsky Deň palaciniek. Takýto deň majú aj Francúzi, ale na Hromnice, čiže 2. februára. Keďže pre Slovákov sú oveľa typickejšie HALUŠKY ako palacinky, čo keby varecháči založili tradíciu Dňa halušiek? v máji je výborná bryndza, ale zemiaky ešte majú málo lepku... halušky však nie sú iba bryndové, však?
Mimochodom, spojilo by by nás to viac ako hádky...

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
v jednej TV relácii tatranské ženičky varili halušky z nových zemiakov, po nastrúhaní z nich vyžmýkali vodu do misky, nechali usadiť škrob, ten pridali späť do zemiakov a pokračovali ako obyčajne, mám vyskúšané funguje
reteza
SOM ZA. HALUSKY NAM CHUTIA CI UZ S KYSLOU KAPUSTOU, S PAPRIKASOM, VAJICKOM, V GRANATIERSKOM POCHODE SO ZEMIAKMI, ALEBO LEN TAK OMASTNE A OSOLENE VYZOBKAVAT Z MISKY NA STOLE VZDY KED IDEM OKOLO NICH A SAMOZREJME S BRYNDZOU ☺
1x jarca
reteza
A ESTE SOM ZABUDLA NA HALUSKY S MASLOVOU TEKVICOU POLIATE S OSOLENYM MASLOM MNAAAAAM.
amelie
@kukulienka , neviem, či a kam sa to zahlasuje, ale na Vareche je veľa šikovných a múdrych ľudí, tak to možno niekto bude vedieť:-))) aj keby to bol nápad iba pre VARECHU, myslím, že by sme to mohli skúsiť.
v texte som si pomýlila lepok so škrobom, no čo už, múdri vedia a slušní to prehliadnu...
amelie
@marcel , o Terchovej aj o Tureckej viem, ale to je súťaž vo varení bryndzových halušiek. Mohol by to však byť výborný základ na celonárodný slovenský deň akýchkoľvek halušiek, nie? keď už máme dni kadečoho, prečo nie taký jeden "haluškový"?
kukulienka71
presne tak, ty myslíš, že by sme na ten haluškový deň jedli všetci halušky, že? alebo niečo navyše?
marcel83
Ako nepíšem, že by také nebolo super. Keď môže byť Deň vodiacich psov, Svetový deň alergii, Medzinárodný deň turistických sprievodcov, Medzinárodný deň ľavákov, tak prečo nie Deň Halušiek :)

 kalendar.azet.sk/medzinarodne/...
marcel83
Ja by som to dal na 6. mája, vtedy je:

Medzinárodný deň bez diét

Bryndzáky sú také, nediétne :)
kukulienka71
podľa mňa pod Ministerstvo kultúry... to spadá, ale spýtam sa niekoho z verejnej správy
hubata
Aj "Medzinárodný deň lokší" by nebol zlý....halušky sú už okukané, ale lokše nemá nikto na svete. Záhoráci moc halušky nelúbia je tam málo mäsa. Dokonca ani halušky nemáme, my máme - nočky ........hehe.

A keď prejdú "halušky" aj tak si ho Záhoráci premenejú na deň "noček".
amelie
@evanaa , žiadala som redakciu hneď na začiatku, aby jednu diskusiu stopla, pretože som si ani nestihla opraviť preklepy a už bola zverejnená, čo som však zistila až keď som naozaj klikla na hotovo... nevadí, aspoň sa netlačíme:-)) diskutujúci si môžu vybrať, ku ktorej sa pridajú:-))))
mracik9
amelie,super nápad,určite sa k tomu dňu pridáme všetci a oslávime ho ako ináč,haluškami :))