Rôzne

Zákusky a torty

maminka1 - fotkamaminka1, 11. septembra 2012

Milí varecháči,
rada by som chcela vedieť ako docieliť aby upečené piškóty na torty-zákusky boli pekné rovné...viem že nie každá rúra pečie rovnako dobre a stáva sa že po upečení piškóta vyzerá všelijako ale čo urobiť aby hotove naplnene piškóty boli ako z obchodu...chcem upiecť synovi tortu tak sa chcem poriadne pripraviť :-) ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nuž, torta sa v strede vyduje skoro vždy. Má to logický dôvod. Okraje, na ktoré pôsobí teplo sa upečú skôr, v strede cesto zostáva dlhšie surové, takže narastie do výšky. Ale nemusí ťa to trápiť, ke´d ju vyberieš z formy, postav u chladnúť na mriežku vrchom dolu. Niekedy sa vyrovná, ale ak nie, jednoducho ju po vychladnutí zarovnaj nožom a hotovo.
cupcake
Skusim ti povedat , ako peciem torty ja. Mam priatelku, ktora ma cukraren, ta mi povedala tento postup a celkom dobre to ide. Zijem sice v USA, tak teploty neuvadzame v Celzia stupnoch, no postup bude rovnaky.Tuna vsetko peciem na 350 F. Tak si predhrejem trubu na 300 F, ked je zohriata, vlozim formu s cestom a necham piect 10 min. Trubu neotvorim, ale len zvysim teplotu na 325 F a peciem zase 10 min.Potom zvysim teplotu bez otvarania na 350 a dopekam. Teraz uz mozem trubu otvorit, cesto nepadne. Dovod na to je, ze cesto sa len pomaly dviha, takze boky sa tak rychlo nepecu a stred nevyskoci. Ked je hotova/ skusim sparatkom v strede ci je hotova/ vyberiem ju z truby a trosku dlanou potlacim stred, aby vysla para, necham chvilku vychladnut, prevratim a dam na mriezku vychladnut uplne. Niekedy sa stane ze je trosku vyssia, ale to je fajn, lebo pri spajani aj tak davas plnku a ta to vyplni. Len pri skladani horna cast by mala byt vlastne spodna cast, ktora je vzdy rovna, lebo je to vlastne spodok formy. Dufam, ze som to napisala zrozumitelne.
nela88
Keď pečiem korpus, na dno formy dám papier, strieknem trošku oleja, ale nemusí byť. Boky formy nemastím. Nalejem cesto a formou trošku pohúpem z boka na bok a klopnem o dosku. Cesto je rovné. Pečiem na 160 asi hodinu, aj viac. Rúru neotváram , až ku koncu skontrolujem špáradlom / špajlou/
marianna76
Tak ja do gulatej tortovej formy zásadne nelejem cesto do stredu, ale po obvode dookola a do stredu si stečie samo. Nevydúva sa mi a piškótové cesto pečiem, tak na 150-160 stupňov...
maminka1
@cupcake a co sa tyka tej mriezky, upecenu piskotu normalne ze preklopim na tu mriezku z rury?myslim rost? alebo je to nejaka specialna?
maminka1
dakujem za odpovede ;-)
a este nejaky tip na rovnomerne namazanie kremu aby to v reze bolo pekne?
myslite, ze naplnene piskoty pred zdobenim nejako zatazuju? lebo co som videla tie zakusky a torty z obchodu tak piskoty su ako cez meter robene a aj plnky su uplne rovnomerne....
stefanm
Doma , vlastnoručne pripravované zákusky alebo jedla by asi nemali vyzerať ako kupované . Kľudne tam tie nerovnosti nechaj alebo ešte lepšie ich zvýrazni !!! Mne keď niekto jedlo pochváli slovami : ..." to je ako z obchodu" , alebo podobne , tak ma to ani veľmi nepoteší .
maminka1
@stefanm , ja sa nesnazim aby to polo presne ako z obchodu, ani by som to tak nikdy neurobila len sa snazim ho urobit tak aby to na oko dobre vyzeralo...ak by som to takto chcela tak si objednam tortu v cukrarni ;-)
ingova
Ak spravíš tortu z hrubej múky a nevymažeš boky formy tak ti nespadne.
cupcake
Nie je to mriezka zo sporaku, ta ma velke medzeri, ale su to mreizky z tensich dratov, urcite su doma dostat. Na plnenie pouzivam vrecusko na zdobenie s velkym okruhlim typom/alebo ak pouzijes len igelitove, tak odstrihni vacsiu dieru. Naplnim a dookola nastriekam plnku, potom zarovnam stierkou. Dam ti dobru radu. V obchode predavaju spachtle na nanasanie malty- nerezove. Tak si kup taku 15-20 cm a s tou to ide jedna radost. Samozrejme, pouzivaj ju len na pecenie a mala by byt nerezova. Robim s mou vsetko, dozvedela som sa to od mojej priatelky cukrarky. Vyzera to potom naozaj ako z cukrarni a raz-dva si hotova. Len pritlacaj velmi jemne.Prajem prijemnu zabavu, ja ked peciem, vzdy hovorim, ze sa idem pobavkat, manzel sa smeje, lebo sa mu vzdy nieco ujde.
cupcake
A este jedna rada, ked nemas mriezku, tak len nechaj tortu trosku vychladnut vo forme a potom ju vyklop na parchmen papier, alebo voskovy a daj na rovnu dosku, mozes ju aj pritlacit. Ked ides plnit, papier lahko stiahnes a aj spodok bude rovnejsi.
maminka1
@cupcake dakujem velmi pekne za odpovede ;-) presne takuto odpoved som cakala na moju otazku, tak nech sa nam teda dobre pecie a nech sa pri vareni a peceni viac pobavime ako zapotime :-D
prajem pekny den...
sonulienka
@maminka1 naozaj si už dostala veľmi dobré rady aj ja som sa poučila ale ja čo som teraz posledne piekla som našla na nete tiež dobrú radu, keď máš už piškótu upečenú vypni rúru pootvor dvierka a nechaj tam piškótu ešte 10 minút bola som prekvapená ako sa mi vrch pekne vyrovnal a ani piškóta nesplasla.Robila som tak prvý krát ale už budem vždy tak robiť.