Rôzne

Už sa vás zima opýtala...?

alexola - fotkaalexola, 29. januára 2012

Aké zaváraniny sa u vás míňajú najrýchlejšie, ako ich
konzumujete alebo do akých jedál ich používate? Robíte si zásoby
na dlhšie obdobie, alebo ich spotrebujete do roka? Zavarili ste si :)
minulý rok aj niečo nové, netradičné?

Doma sme sa minulý rok vo väčšej miere zamerali na zaváranie
paradajok, pretože moja babka Milka sa starala vo svojej záhrade
okrem iného aj o 180 koreňov rajčín :) teraz je to pre nás
obrovský poklad, zavarenú rajčinovú dužinu bez šupky (a bez
konzervantov) používame ako podklad na pizzu, k mäskám a k
cestovinám, rajčinovú šťavu do polievok a omáčok...

Cviklu a uhorky jedávam na večeru, prípadne ako prílohy k
hlavným jedlám. Najnovšie zvyšnú uhorkovú vodu nevylievam,
odkladám ju v chladničke a varím v nej ryžu (2/3 voda z uhoriek,
1/3 voda z vodovodu, žiadne ďalšie ochucovadlá)... vyskúšajte,
možno bude chutiť aj vám, ale samozrejme záleží od toho, aký
nálev používate...

Zo zavarených strúhaných jabĺčok som včera robila obrátený
jablkovo-makový koláčik, džemy (marhuľový, ríbezľový, višňový,
šípkový..) sa u nás konzumujú stále (prvý krát sme robili kivi
džem, keďže sme dostali domáce kivi). Zatiaľ to vyzerá, že sme
zavarili dostatočne.... :)

Ako je to u vás?

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Ja som samostatne zavárala vôbec po prvýkrát, a to opakovane: rajčiny pokrájané na štvrtky, zredukované, osolené, na konci cesnak. Majú aj šupky, ale to nám vôbec nevadí, chutia slnečne. Kupovala som ich od jednej panej na tržnici, odkladala mi prezreté, čo nik nechcel, stáli ma dokopy asi 5 eur a sedmičkových fliaš mám asi 30. Zavárala som aj fazuľové strúčiky, tie sa pomaly míňajú. Džemy od priateľovej babky si dávame do domáceho jogurtu, jablká máme ešte čerstvé, vňate sú v mrazničke, rovnako aj dubáky... Ešte len začínam a bývam v podnájme, preto tak skromnejšie.
ursula4
záhradu nemám,tak nezaváram.Ako hovorí môj manžel:nechaj to tým,čo majú na to výučný list.Nám kupovaná zaváranina chutí ,jedine čo si namrazím sú huby,rôzne vňate a lečo.
tothka
Ani ja nemám záhradu, ale zato statočne zužitkujem prebytky od príbuzných, robím rajčinovú šťavu aj s paprikou, varím džemy, fazuľku a tekvicu mám v mrazničke, keď vidím, že ovocie nestihneme zjesť čerstvé, určite z neho spravím kompót. Takže máme dostatok zásob a keď sa so mnou ešte podelí trebárs o zavárané cibuľky, alebo
uhorky aj syn, vystačíme si so zásobami celú zimu. Teraz mi zrovna chutí nakladaná cvikla, ale tú si už musím kúpiť, najradšej v Kauflande.
torticka
U nás sa zima opýtala: " Máte dosť uhlia a dreva?" a my jej odpovieme:
" Máme aj uhlia, aj dreva. Ale máme aj dosť zaváranín." Akurát dnes som robila bravčové mäso s lečom a ryžou. Mäso sa vydarilo a s ryžou sme sa podelili so susedovie 2 mačkami a 1 kocúrom.
tykadielko
minulé leto som zavárala jahodový a marhuľový džemík...no a paradajkovú šťavu....viac som bohužiaľ nestíhala, zamrazila fazuľku,tekvicu....keď sa dá a je z čoho,tak je to veľká pomoc v zime :-)
alena45
ja to nestíham jesť, ale mala som teraz návštevu, tak som sa "zbavila" desiatich pohárov. Najviac míňam marinovanú cukinu, šípkový džem, uhorky a samozrejme sušené rajčiny.
evanaaa
Mám zavarené ( dia) broskyne, nektarinky a slivky, z kyslých uhorky a čalamádu, pár feferóniek, ale na druhý rok si spravím aj viac. Varecha mi sem dala pár dobrých nápadov, mám v KK v rubrikr - Zaváranie a strerilizovanie toho dosť, tak skúsim aspoň niečo. A robila som aj dve dávky -Pečený čaj z rôznehoi ovocia.
salinka
Aj my mame plnu spajzu. Moze napadnut hora snehu, od hladu nepomrieme:-) Nasich stale obhanam s ovocnymi kolacmi (preto "brusim" na vareche:-) a zo starsich zavaranim drobneho ovocia robim chutny a zdravy caj.
dorisa
Ja mám tiež plnú pivnicu, ale nie z minulého roka, ale z rokov predtým. Niečo, čo záhradka dala som aj ja zavarila, a to cviklu, ačokču, a asi už nič. Míňam zaváraniny, a to slivky, černice, jablká,hrušky, broskyne, čerešne- všetko z mojej zahradky, ďalej hríby zavarené a lečo a tiež džemíky akéhokoľvek druhu a to: slivkový, ríbezľový, broskyňový, čerešňový, potom hruškové pyré a pyré z tekvice hokaido. Tekvice hokaido a zemiaky míňam svoje, cibuĺu a cesnak sme už z vlastnej úrody spapali. Mám koreňovú zeleninu natlačenú v soli pomletú, tú tiež hodne využívam. Teším sa hlavne na novú úrodu, ale najprv musíme obrobiť pôdu a zasadiť semienka. Tiež sa chystám pestovať bylinky a netradičné tekvice , kamošky mi poslali semienka.
dorisa
...a ešte som si pripravila cuketovú nátierku na kolieska a to aj natur aj pikantnú. Tú využívam na slané osie hniezda:)))
salinka
Dorisa, chcela som ta poprosit o recept na tu natierku, ale nasla som si to medzi tvojimi receptami. V lete neviem, co mam s tolkym mnozstvom robit. Cez sezonu sme prejedeni, ale v zime by sa hodila. Dik.
sovka62
ja zaváram, len keď ma niekto obdaruje, tohto roku som zavárala čerešne, marhule, robila som marhuľový džem, to všetko z darovaného. Boli sme na samozbere jahôd, z tých som navarila džem a pretože to bolo po dlhých rokov už sa aj minul, mám posledný pohárik. Zavárala som aj kápiu do olejového nálevu a kvasila som kapustu do pohárov. Všetkého je dosť, slivkový džem, slivky bez vody (na koláče), ríbezľovýrôsol, kandizované čerešne mám ešte z pred roka.
sladkacokolada
Ja som pozavárala len pár pohárov a moja dcéra keď to videla, tak mi povedala, že je to NEMODERNÉ :))))
marcy
nejedávame staršie zaváraniny ako 2 roky,ak zostali spapali ich švagrové prasiatka.Jedávame hlavne cviklu,uhorky,zavárané paradajky bez šupiek,egrešový kompót,džemy a lekváre idú na dračku :) ...veľa ovocia mrazím,mám miesta dosť,lebo radšej si dám čerstvé mäsko
trencanka
Boli roky, ked som zavarala vo velkom. Nejak sa vytratilo v nasej kuchyni davat k obedu kompot. Okrem mna ho nikto nechce. Prestala som zavarat a varit dzemy. Tie tiez nikto nekonzumuje.
Ale minuly rok som pokusne opat zavarila kysle uhorky. A tie teda idu. Cviklovy salat robievam cerstvy. Vsetci si totiz myslia, ze treba jest cerstvu zeleninu. Ale to co predavaju teraz v obchodoch je totalne nechutne. Prave je teraz obdobie, keby sa domace zavareniny mali jest. vytahujem este take trojrocne lekvare, po troche ich pridavam do liatych pernikov, palaciniek. Tie ked urobim, tak asi len ozaj 3-4 pohariky pre mna.
Teraz treba vytahovat calamady a rozne salaty co sme v lete zavarili z dobrej zeleninky. Mam este par poharov lupanych rajcin, to sa mi osvedcilo, spravim aj toto leto ak sa urodi.
evusik
ja som minulý rok nebola moc usilovná... na chalupe sa nám konečne začalo dariť a prvý krát sme mali dobrú úrodu rajčín a všetky sme ich stihli zjesť. Akurát do mrazáku som si dala, spolu s paprikou na lečo. Zavárala som uhorky, červenú repu, nejaké zeleninové šaláty, džemy mám ešte z pred roka a do mrazáku som si dala jahody a ovocné drene.... my sme skôr na kyslé, kompóty smo vždy minula len na koláče....
turistka
@alexola.U ž ostali len 2 poháre ohuriek a 1 čalamáda, zo sladkých kompótov mám na rozdávanie, ale zachránila ma miešaná zelenina s borkénom, tej mám dosť-chválapánu, vlani bol u nás dobrý rok, len nepestujem uhorky, tie kupujem vždy na trhu, čo prídu z Dolniakov a také fajn cca 8 cm, to preto idú u nás tak na odbyt.
havino
aj u nás je aj dreva na zimu ( do krbu, vyhtrieva dom,a aj teplu vodu),aj špajza plná,ked som v lete a na jesen čo to do poharov davala, moji mi boli leniví pomocť, len chodili mi hundrúci, že sa mi čudujú, že ved teraz kupim v obchode všetko, no ale nie domáce,ako ja chcem, čiže je uhoriek, miešanej zeleniny s karfiolom, lečo, cvikla, čalamada v sudku, kapusta v sudku,aj v pohároch ( tu už len taku budem robiť, je bezkonkurenčná) bez šťavy kapustovej sa zaobídem, zemiaky - ružiaky v pivnici, sladké som pomenej zavarala, len to čo do koláčov potrebujem,broskyne, marhule z dolniak, džemy egrešový a jahodový,broskynový, dobrý pocit je to mať po ruke a svoje a moji už len chodia, k mäsku s ryžou, cviklu nemáme? no nemali by sme, keby som vás počúvala, im odpoviem
irenaw
záhradu síce nemám, ale aj tak čo-to zaváram každý rok. mám zopár zdrojov na domáce plodiny :) nie že by sa nedalo kúpiť hotové, ale moje je len moje. Pravidelne robím uhorky, kvasenú kapustu, paprikovú pastu, strúhané jablká bez cukru a džemy bez želírovača. Ak je úroda tak huby nakyslo a huby v slanom náleve. Minulú jeseň som asi po 8 rokoch zohnala dulu, tak som sa tešila, akoby som našla poklad. Mám ju veľmi rada, škoda že je to pomaly exotika. Najradšej máme jahodovo-rebarborový džem a ríbezľové želé. V pohode stíhame skonzumovať do ďalšej sezóny.
babidka
ja som sice velmi usilovna kazdy rok - ale pomaly obmedzujem "sortiment" pretoze to nema kto pojest ...Okrem par flias ceresni a marhul uz kompoty nerobievam vobec . U nas ide najma cvikla , grilovane papriky a paradajky v oleji s bylinkami , desiatky flias paradajkovej stavy a paradajkove pyre do varenia , dzemy z lesnych plodov a jahod a rozne pomazanky a pasty zo zeleniny ktore sa daju jest aj ako pomazanky, ako priloha k masu ci na zahustenie omacok . Nakladane uhorky tiez nerobim vela ... v lete sa cerstvych uhoriek najeme asi tolko , ze v zime o nich velmi nestojime :-)))
rigocka
aj ja som veľa zavárala aj tento rok ako každý,keďže máme záhradu aj ovocný sad:))
marta5
Zaváram každý rok kompoty ,robím džem aj pomazánky.Cvikla zo záhrady sa minula,tak som kúpila v obchode a zavarila,zo svojej záhradky je chutnejšia,preto toho roku posejem asi viac.Zo zaváranín som dala príbuznej,ktorá sa vrátila zo zahraničia-tešila sa a ja tiež.
hviezdickaz
Prvy rok byvame sami,a na zavaranie som maniak :) .Zavarila som takmer vsetko,co sme si dopestovali,a co sa dalo :D . Okrem ineho to boli uhorky,marhule,jablka,slivky,cucoriedky,rozne dzemy,kvasena kapusta do poharov,uncle bens,paprikova pomazanka ... A co som nezavarila,supla som do mraziaka :o)
porzellanka
Dievcence, keby toto citali nase zahranicne susedky, asi by sa velmi divili, preco zavarame, ci sa u nas neda kupit kompot alebo uhorky. Ja ked som sa sem prestahovala, samozrejme som sa zacala v lete obzerat po uhorkach na zavaranie a moja svagrina sa na mna pozerala ako keby som bola z ineho sveta (vsak som aj bola). Oni ak vobec nieco robia, tak jedine do mraznicky. Ale ma neprevychovali. Zavaram uz sice iba uhorky a feferonkovu pastu, predvlani som urobila aj ribezlovy dzem, ale este stale postava zopar poharikov v pivnici ... Nakladac aj ocot si musim priniest zo Slovenska (obycajne aj uhorky a feferonky), ale - domacim sa nijake z obchodu nevyrovnaju. Najnovsie sa vraciam aj ku skoro zabudnutym receptom na domacu sunku a pastety (vdaka varechackam :-)))))))
anene
Zaváram všetko čo sa urodí v zahrade. Tento rok to bolo menej, ale aj tak je toho v komore na dedine dosť. Bývame v meste. ale záhradu máme na dedine. Manžel so záhradou žil. Bohužiaľ, zajtra bude 6 mesiacov, čo od nás navždy odišiel. Odišiel za 17 dní a nepovedal, čo ďalej, lebo nevedel. 15.7.2011 sa upchala krčná tepna, ochrnul a viac neprehovoril. Ešte stále rozdávam zimný cesnak, bol nádherný. Neočisteného ho bolo za tri fúriky, Mal s tým plán, len neviem aký, tak som porozdávala susedom a známim. Potom som už urobila, len trochu kečupu, pozbierala úrodu obrala jablká a dala poorať záhradu. Neviem čo bude tento rok. Strašne mi chýba a neviem sa s tým vyrovnať, aj sa mi ťažko píše.
tancotanka
milá @anene , viem o čom píšeš... aj mne vlani vo februári zomrel otec, náhle... náruživý záhradkár, mal ešte veľa plánov, nasadené priesady papriky, ... obdivujem mamu, lebo nebývame spolu v jednej dedine, že to všetko zvládla, starať sa o veľkú záhradu, fóliovník, pozberať ovocie, kosiť trávu, ... samozrejme sme jej pomáhali, ale nemohli sme s ňou byť stále. Možno i tá záhrada a práca v nej jej pomohla vyrovnať sa s otcovym odchodom. Tak ťa chcem trošku týmito riadkami podporiť.
fialka49
Milá anene, úprimne s tebou súcitím.
Určite vieš, že táto adresa je správna: Varecha je najodporúčanejšia pre každého, aby sa necítil sám. Mnohorakosť skúseností, rád, názorov i otázok, receptov a zážitkov ovplyvníš určite aj ty a budeš čerpať a pomáhať aj nám ostatným ešte aj zo spoločných skúseností s manželom.
Prajem ti veľa duševných síl.
hubata
@anene , je mi ľúto čo sa stalo, ale ak máš troška vzťah k pôde tak pokračuj v jeho diele. A ten domáci cesnak je poklad: môžeš ho kľudne uložiť očistený na strúčiky do mrazáka. Len kvôli aróme ho ulož do uzatvárateľnej krabice a ešte daj do igelitu, aby ti nenapáchli ostatné potraviny.
My čo nemáme záhradu vám závidíme: kupované nenahradí nikdy domáce a je jedno či sú to zavareniny, mrazené alebo sušené OZ.
45678
Milá @anene ,
cítim s Tebou, a neboj sa, Tvoj milovaný manžel Ti bude pomáhať aj teraz, iba to potrebuje čas, ktorý zmierni Tvoju bolesť z jeho náhleho odchodu, aby si dokázala vnímať jeho "pokyny z hora".
Aj keď je to ťažké zvládneš to, potrebuješ žiť aj k vôli nemu, aby si mu dokázala, že mal silnú partnerku, on Ťa neopustil preto, že chcel, ale musel, naplnil sa jeho čas odchodu. Pozdravujem Ťa a prajem veľa sily a trpezlivosti pri zvládaní Tvojej ťažkej a bolestnej situácie.
matata1
@anene úprimnú sústrasť a prajem Ti veľa sily, aby si to bez drahého manžela zvládla. Verím, že napriek tomu je stále s tebou, a navedie Ťa na správnu cestu ako ďalej.
hubarka35
je to tu veselé i smutné....ja zaváram všetko čo sa dá,záhradku nemám-no chodím dedkovi do záhrady kde si sadíme s priatelom...zemiaky,cibulu,jablká,zelenina korenová-toho máme na celú zimu,ešte aj susedke sa ujde...vnate mám v mrazáku,aj kukuricu lahodkovú....akurát červenú kápiu som kupovala na pikant a papriku v oleji...no a aj kvasenú kapustičku mám svoju-prvý raz som to robila do pohárov....broskyne,čerešne,marhule pomali papkáme....džemov je v pivnici dost tiež...čo mi chýba sú hrušky-tie mám rada...nikdy v živote som nekupovala kompot v obchode,ani inú zavaraninu.......bola som raz na exkurzii v kozervarni-no hnus čo som videla...ked robili daky džem,plný obrovský kotol či čo to bolo-ovocia,také prezreté a na vrchu vrstva aj 5cm chamrade a hávede...až sa to tam mrvilo...a miešalo sa ostopät a varilo....ale mám mak,na sadenie a už sa teším na den ked ho zasadím.....a bude zber-makovice mi pripomínajú moju babku-tej nesmel ani jeden rok chýbat v záhrade...
anene
Ďakujem Vám všetkým za úpriné slová a povzbudenia, bedem sa z celej sily snažiť. Ešte raz Ďakujem.