Varenie

Tepelne upravená, údená krkovička

paradis1 - fotkaparadis1, 10. apríla 2020

Milé varechačky, varecháči. Zaujímalo by ma, či ešte nejakým spôsobom upravujete údenú, tepelne upravenú krkovičku. Narazil som u nás na krásny kúsok krkovičky. Spýtal som sa predavačky, že či je tepelne upravená. Povedala, že áno, ale že ona by ju ešte povarila. Ja som ju kúpil a rozmýšľam, či ju mám fakt ešte povariť. Malo by to nejaký význam? Máte s tým nejaké skúsenosti? Budem vám vďačný za každý názor.
Prajem Vám pekný deň!

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ťažko povedať. Kedysi bola krkovička nasolená v náleve a vyúdená. Hotovo. Dnes je obohatená o dusitany, vodu a bohvie čo ešte. Kedysi ju stačilo uvariť a bola výborná. Vôbec netuším, či sa to čudo čo pod názvom údená krkovička predávajú dnes, má variť, dusiť na pare a či sa s ňou vôbec dá a má niečo robiť. A ani či by sa vôbec mala jesť.....
evanaaa
Práve dnes som varila údené vykostené koleno, tepelne upravené. Ja vždy povarím každé údené mäso, lebo aj keď je už upravené, povarené, je tvrdšie, a po prevarení je aj kožka maslovo mäkká. My to tak máme radšej......
radox1
Zaujímalo by ma, či ešte nejakým spôsobom upravujete údenú, tepelne upravenú krkovičku.neupravujem,nakolko kupujem iba nebalenu surovu,a varim ju na pare v alobale.
tomeska
Aj ked je tepelne upravená, neverím, že by bola úplne OK, preto radšej varím. A... prvú vodu po chvíli varenia zlejem, dám druhú , a tú použijem na polievku(pridám zeleninu a poprípade ryžu alebo krúpy) uvarím zemiaky a obed je na svete. Ak nechceš varit, možeš upravit ako obalovaný rezen. Sposobov úpravy hodne , ale surovú by som ... no.. neriskovala.
zuzanka1367
@radox1 (10.4.2020 20:18)

Prosím ťa vysvetlíš mi ten alobal? Ja tiež len surovú údenú naparujem, ale ten alobal ma zaujíma, ďakujem vopred.
radox1
no zabalim do alobalu a varim na pare asi hodinu na kilo.po uvareni necham v alobale mäso vychladnut,vsetka stava je vo vnutri.
marika9
Ja som konečne našla spôsob úpravy údeného. Mohlo by sa jesť aj ako bolo kúpené, napr. pri karé mi to nerobí problém, ale takú krkovičku upravujem tepelne, ale s mierou. To znamená priviesť na teplotu cca 80 °C a asi 1 hodinu "variť". Potom nechať až do vychladnutia vo vode. Lepšie údené som naozaj nejedla. Chváli aj celá rodina. Mäso sa nerozvarí, neodlupuje pri krájaní, naopak dobre sa krája a je lahodné.
paradis1
Ďakujem tým, ktorí chceli poradiť. Krkovicu, ktoru so kúpil nebola vakuovo balkená, ani v sietke, bola nádherná....preto som ju kúpil. Viem, najnajnajsamlepšia je tá domáca. Ta moja bola nádherná, len bola proste tepelne upravená. Bol som v rozpakoch, doteraz som kupoval len údené surové a s tým som samozrejme, ako expert Radox nemal problém.
Krkovičku som vrazil do vriacej vody, v ktorej sa už varila celá olupana cibuľa, 6 stručikov cesnaku , celé korenie čierne a nove korenie cele...podľa chuti. Tri minuty som to nechal vo vria cej vode, aby sa uzatvorili pory a nemusel som použiť hliník (alobal), znížil som teplotu na minimum, nechal len tak lenivo "žblnkotať" a po 1. hodine odstqvil, v doprovode mojich psov som to vyniesol na dvor, položil na miesto, kde sa moji psi nedostanu, nechal som to do rána v tom vývare a ráno som to koštnul..... nebičko to bolo .A vraj to bol hriech, suseda hovorila, že som to mal okusiť až niekedy večer, vraj je nejaký pôst..... ale ten bol včera, či nie? A ak....pôjdem do pekla aj s ňou...Radšej, ako s manželkou.
Ďakujem vám za vaše príspevky a prajem Vám krásnu Veľkú noc a veľa kvalitnej šunky a koláčikov........a veľa pekných rúšok :-)
paradis1
Śak píšem, suseda cez plot zavetrila a vyhrážala sa mi peklom, lebo vraj je pôst. Tak som jej ukrojil, kúsok, a ona spapala. Tak do pekla pôjdem na peknej kobyle.
milad
Nad parou ju robím, nevyplavím z nej ešte aj ten zvyšok nejakej chuti...slanej, aby nebola ako babka hovorievala, že "tráva";-))
sovka62
No výborne. Hlavne, že všetko dobre dopadlo a chutilo-.
U nás bolo údené stehno. Máme tu jedny retro lahôdky, určite jediné na Slovensku - vážené šaláty, pekne na tanierik, vážená bryndza, základná majonéza, čerstvé kysnuté koláče, zákusky..... a údené im dodáva družstvo, ktoré má bitúnok a robí vlastné výrobky.
Skoro úplná klasika. Tam kupujem údené (na Vianoce a Veľkú noc, kvôli tradícii, častejšie ho nemávame).
Varím vo vode, tesne pod bodom varu, 1 hodinu na 1 kg mäsa. Aj tohto roku bolo (je) to stehno výborné.
jozefj
Prave udene už asi ani nedostať kúpiť.