Rôzne

Tekvicové semienka

janger - fotkajanger, 1. novembra 2011

Urcite mi budete vediet poradit....Ako je to s tekvicovymi semienkami? Ktore (z akeho druhu tekvice) su vhodne na jedenie? Aj z tekvice hokaido? A ako sa tieto semienka upravuju? Robi sa to v rure? Aky je postu? Dakujem pekne.

@zareaguj


Diskusia k téme

garanco
Ja som z tekvice hokaido (mala som je teraz prvýkrát) vybrala semienka, také "tučnejšie", lebo boli niektoré aj prázdne, premyla som ich v studenej vode a na obrúsku nechala voľne vysušiť. Jeme ich ako slnečnicové semienka- len nám ich nemá kto lúpať, ale pri telke sa zabavíš s nimi lepšie, ako napr. s arašidmi. ...a vraj sú zvlášť vhodné pre mužov...
evanaaa
Jedna diskusia aj s poradením tu už bola. Tekvicové jadierka obsahujú veľa mineálov a vitamínov. Rada som ich lúskala a dosť často, viem aj, že pre mužov majú zvlášť význam, len som zabudla v čom ( tuším sa to týka prostaty ale nie som si istá).
janger
Ze maju nejake specialne ucinky pre muzov, to som nevedela :-). @garanco , aj ja mam hokaido teraz prvykrat. A to jes len take surove?
@evanaaa , mne tu nejde ani tak o to, co obsahuju, ake vitaminy a tak, ale o to, ako sa to upravuje, pecie...Tak sa mi zda, ze sa to pecie v rure, ci treba najprv posolit? Uz si to tak nepamatam, ako sme to volakedy robievali...A kedze je teraz tak velmi moc druhov tych tekvic vselijakych, tak som chcela vediet, ze ktore tie semienka su vhodne na konzumovanie.
baculata
Na jadierka sme pestovali tekvice oranžovej farby a vačšieho vzrastu, bohužial osivo sme dostali darom, neviem názov.Jedlé by mali byt všetky, len menšie druhy maju menčie semienka,napr.biela tekvica na prívarky.Umyte a prácn dokonale vysusené semienka sme piekli postupne podla potreby v rure neosolené. Solia sa až po upečení, inak by sa tažko piekli.
jegor
suché jadierka pokvapkat mliekom dobre premiesat ,osolit a dat do rúry pomali pečieme a miešama
aroooo
Jadierka sa vyberú z tekvice, riadne umyjú, dajú stiecť na sito, dajú na pekáč, osolia a pomaly sa sušia v rúre, sem-tam zamiešajú vareškou, ku koncu treba dávať pozor, aby nezhoreli.Vyberajú sa z bežných vyzretých tekvíc, pozor aby jadierka neboli prázdne.My sme mali aj tekvice -odrodu neviem, boli zelené, ktoré boli bez šupky. Odrodu by vedela asi @sovka 62. Aj dnes sme lúskali.
janger
Dakujem vam! Ako dobre, ze mame Varechu! Zajtra pojdu semienka - jadierka do rury :-).
@aroooo , asi si myslela tuto sortu 'Cucurbita pepo Lady Godiva'. Tie maju hole semienka-jadierka. A aj tieto 'Cucurbita pepo Triple treat'. Netreba ich supat. To som sa teraz docitala, nevedela som, ze aj take existuju ;-).
mariaklara
Ozaj, ako dobre, že sme na vareche, poradíme si navzájom, ja som jadierka z hokaido odhadzovala, vôbec ma to nenapadlo sušiť. My sme sušili len z obyčajnej tekvice jadierka.
marianna76
tekvicové semienka sú dobré aj na pleť a vlasy, je v nich zinok, môj muž jedával semienka, vlasy mal lepšie a nemusel žiadne výživové doplnky. Tento rok som tie bezšupkové nechala aj bez soli a niektoré som mužovi vysušila v rúre zo soľou, Hokaido som tiež posušila a aj tie jedol. Teraz premýšľa už aby bola jar, aby sme viacej tekvíc posadili....
puntodadino
Na jedenie sa v kulturnom svete pouzivaju iba bezsupkove jadierka.Su to odrody druhu Tekvica figolista (Cucurbita ficifolia C. Bouché) .
marianna76
Á, ešte, keď sa tu vychvaľujú bezšupkové - samozrejme s tým súhlasím. Aj ja mám radšej na jedenie tie. ALE, ponúkala som známej, že sú super a ona, že má najradšej, keď si pomaličky môže lúskať a vylupovať tie so šupky.... Fajn, aj tak mám málo bezšupkových...
janger
@mariaklara , ja som robila vcera polievku z hokaido a tak ma napadlo, ze ci by sa aj tie jadierka dali jest...
@marianna76 , ze su zdrave, to viem. Ja vacsinou kupujem tiez take hotove.
@puntodalino , tak asi budem velmi nekulturna ;-))), ale chutia mi aj tie v supke...Len tak, ako pise @marianna76 o jej znamej, pomalicky luskat. Tak ako sme to aj volakedy robievali.
A dakujem pekne za vase rady :-).
sovka62
Jedia sa z tekvíc i cukety. Jedna odroda cukety je doslova určené na pestovanie semien na lúpanie - Tondo di Nizza. Tie bežné oranžové, ktoré dorastú hádam aj na 40 kg obrov sú odroda Goliáš, to sú tie, čo sa pečú so šupkou a bezšupkové zelené sú odroda Apetito.
dorisa
@puntodadino , mne to nevadí, že so z iného sveta, ale to je na tom, že si sama rozhryznem šupku a potom pohryziem jadierko, pritom každé má akokeby inú chuť. Takže mne nechutia také, už vylúpané... ozaj...idem lúskať,maj sa.
marianna76
Cukety... mne ani nestihnú semienka dozrieť, nikdy ich ani nedlabem. A tento rok som tu u Alenky45 našla super recept na nakladané s cesnakom, takže sa teším na jar. A som rada, že sovka62 spomenula odrodu cukety, z ktorej sa dopestujú semienka - Ďakujem
janger
@sovka62 , vcera som sa docitala, ze na tie bezsupkove sa pouziva aj nejaka cuketa, len som nevedela, aky druh. Teraz som to vyguglila podla toho tvojho nazvu. To su take male cukinky? A tie goliase, to su asi tie, co sme ich volakedy vyrezavali a davali sviecky do nich...Moc sa v tych tekviciach nevyznam.... Tu predavaju farmari strasne moc vselijakych druhov, ale vacsinu pouzivaju ludia len na dekoraciu.
@dorisa , presne tak...Uz ich mam upecene, luskala som tiez, su chutne, len dost ich je aj prazdnych..
garanco
Tie semienka odporúčajú jesť na zväčšenú prostatu, no neuškodia nikomu, pretože obsahujú stopové prvky, ktoré sa ináč málo dostanú do našej stravy. Aj keď ich kúpim v obchode, tak radšej nesolené, veď tej soli máme dosť aj v iných potravinách. A lúskať ich, ako hovorí @dorisa je naozaj najlepšie, takže tiež idem lúskať, dnes som robila druhú časť.A v lete, keď varím mladú tekvicu, tak hryzieme nevysušené jadierká, sú jemné, sladučké. A keď už radím - dužinu, ktorú vyberiem z tekvice, cukiny, dám povariť na niekoľko minút a vývar používam do ľubovoľných polievok, má výbornú chuť, akoby slabý nesolený mäsový vývar.
mariadra
My sme doma piekli semienka z oranžových aj bielych tekvíc. Ale radšej sme mali tie z bielych (mamička ich nazývala "špargľové"), lebo tie boli plnšie, v oranžových bývalo aj dosť prázdnych a mali tvrdšiu šupku.
alex100
Ahoj. Prosím, ťa ako vkladáš do textu mená varecháčov? Tak, že sú farebné a dá sa na ne potom aj kliknúť. Na to som ešte neprišiel. Dakujem.
janger
Hahaha, no vidis, podarilo sa ;-). Nemas za co :-).
marienka44
@Alex100 ,za zavinacom ziadna medzera a za menom medzera a az potom pride text, ktory chces napisat. Ja pisem tam ciarku na oddelenie. Ked toto dodrzis, vraj sprava /text/ pride oslovenemu. Mozes mi to potvrdit? :-)
janger
@marienka44 , mne este nikdy neprisla sprava, ak ma niekto v nejakom prispevku oslovil, takze neviem :-)... Mne pride jedine sprava, ak niekto prida komentar pod mojim receptom, zazitkom, diskusiou, tak ako mi prisla sprava do mailu, ze si ty pripisala toto pod moju diskusiu...@alex100 tu otazku myslel tak, ze ak chce konkretne niekoho v texte oslovit, aby sa to meno zvyraznilo, teda aby sa ukazalo inofarebne :-).
janger
Marianka, @marianne , som rada, ze ti diskusia pomohla. Precitala som si pod vyssie uvedenym receptom, ako sa ti dobre podarili. Hned by som si veru zachrumkala ;-)...A aj tie rady ohladom teploty pri peceni sa zidu aj mne, takze aj ja dakujem :-).
1x soncya
jayrro
No k tým semienkam... Na lúskanie sú vraj vhodné všetky, ale nie všetky sú rovnako veľké. S menšími semiačkami je zbytočne veľa roboty. Hokkaido je na to ako stvorené. Má síce širokú šupku, ale aj veľké semiačka. Ja ich neoplachujem. Ani Hokkaido ani ostatné. Majú potom takú výraznejšiu tekvicovú chuť. Len trošku osolím, prípadne o paprikovým, či okorením. Jediný dotaz...nemiešam viac druhov semiačok naraz. Raz som to skúsil a jedny boli už zhorené, kým ďalšie ešte vlhké. Inač môžeš to kľudne pražiť na 200*C alebo aj sušiť na cca 60-100*C obe spôsoby sú dobré, ale trošku iný je výsledok. Mimochodom, keď sušíš, tak s otvorenými dvierkami na rúre.