Rôzne

Tajomstvá pečenia

smejkad - fotkasmejkad, 21. septembra 2013

Dobrý deň, Varecháči,

moja starká vravievala, že všetci ľudia všetko vedia a to je podľa
mňa naozaj pravda.
Tak by som vás chcela poprosiť o vaše skúsenosti a tipy pri pečení v
rúre , určite to ocenia nie len začínajúce gazdinky.
Mám na mysli overené skúsenosti typu : lístkové cesto treba dať do
úplne vyhriatej rúry na najvyšší rošt a keď vybehne, stiahnuť na
180-200°C a podobne - mäso, koláče, chlieb - čokoľvek, čo máte
odskúšané .
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

silvi
ako prva pridavam jeden univerzalny, oskusany a overeny.
Pred varenim-pecenim si nalejte akukolvek liehovinu a robota pojde od ruky, s dobrou naladou.
Odkedy pijem nikdy sa mi nestalo, zeby sa mi daco nepodarilo
evanaaa
Ja mám také tabuľky od švagrinej, keď kúpila nový sporák, bolo to k nemu pridané a tam bolo práve to, čo ty teraz potrebuješ, rôzne druhy cesta ( koláče), tuším aj iné, ako ich piecť, na koľkých stupňoch, na ktorej koľajničke, a pod. Budem musieť pohľadať, lebo niekedy aj aj potrebujem radu.
luss44
no veľmi sme Ti neporadili... :) najlepšie asi urobíš, keď budeš potrebovať konkrétne poradiť pri určitom druhu cesta, jedla a pod., hoď do diskusie otázku a uvidíš to množstvo rád a odporúčaní. Takto všeobecne je ťažko radiť, tých osvedčených rád je veľa a človek si hneď na všetky ani nespomenie. Peknú nedeľu všetkým :)
smejkad
to mas pravdu :-) ocividne velmi siroka tema :-)
najcastejsie peciem kysnute, poslednu dobu som sa zahryzla do chlebov a peciva a tu uz mi obcas nieco ostane nedopecene zdola, pripecene zhora, tvrdy spodok ... :-) a tak
jeka
No ja mám takú trúbu,že linecké v nej pečiem presne 24 minút a30 selúnd a to na 200 stupň.V niektorej by za tento čas zhoreli.Obyčajnú piškotu na 180 stupň. 20 minút,kysnuté zase na 150 stupň. 65 minút.Taký malý miš-maš,ale da sa to vydržaťa najmä ba Vianoce ked je toho pečenia viacej.
smejkad
dakujem
priznam sa, k tejto otazke ma dostali skusenosti z poslednej doby
stava sa mi, ze mi ostane prilis tvrda spodna korka, alebo naopak nedopeceny pasik dole, pripecena vrchna korka a podobne
no a teraz neviem, ci mi odchadza rura, alebo robim chybu ja, lebo som vyslovene experimentator, mam problem urobit 2x to iste rovnako, experimentujem okrem zlozenia aj s vrchnym-spodnym ohrevom a vyskou ulozenia rostu , tak naozaj neviem, ci to kazim ja, alebo rura :-)
a nepamatam si, ako to bolo, ked to bolo dobre, to je uplne najhorsie :-(
chumelica
No, ja si zvyknem otocit ruru naopak a vobec sa nehram s tymi vypinacmi. Tak mam istotu, ze sa mi to prepecie rovnako aj z druhej strany.
martina0812
Ja mám len jednu malú radu: ak chcete mať v piškótovom ceste celé kúsky čokolády, nikdy ich len tak nezapracujte do cesta - čokoláda klesne v ceste na dno a prihorí. Keď však kúsky čokolády obalíte v múke, zostanú tam, kde ich chceme mať. :-D