Nedavno sa na vareche objavil recept zo zeleniny ,ktoru autorka nazvala mangold.
Pretoze mi vzhladom pripominala tu ,ktoru ja poznam ako swiss chard a pouzivam
v niektorych receptoch,nasla som na wikipedii nasledovne informacie ,ktore vas mozno zaujmu,pripadne doplnite vase znalosti tejto listovej zeleniny.
Swiss chard,mangold ,repa obycajna(Beta vulgaris),druh listovej zeleniny.Je vybornym zdrojom vitaminov A,B,C a zeleza.Listy su krehke ,mozno ich varit ako spenat,stonkami mozno nahradit asparagus.
Existuje velke mnozstvo roznych slachtenych kultivatov,ktore maju pouzitie bud ako korenova zelenina,listova zelenina ,krmna plodina ,alebo technicka plodina.
Medzi najznamejsie patri :cvikla ,mangold,cukrova repa a krmna repa.
Miešala ju s cviklou, od nej sa zafarbila a chutila nám. Ale používala
iba koreň.
Nakrajat na tenko, do osolenej vody daj predvarit najprv tvrdsie stonky tak na 3 minuty, potom pridaj listy a nechaj zavednut 1-2 minuty.Vybrat , scedit.
Do vacsej panvice dat osmahnut na dobrom olivovom oleji nakrajany cesnak a trochu chilli lupienkov, pridat predvareny swiss chard- repu
niekolko minut miesat a oprazit,ochutit stavou z citrona , sol, korenie.
Ked mas daj aj piniove oriesky, perfektna lacna priloha k bielemu masu :-)