Rôzne

Swiss chard(cvikla,mangold).

babav - fotkababav, 1. októbra 2010

Nedavno sa na vareche objavil recept zo zeleniny ,ktoru autorka nazvala mangold.
Pretoze mi vzhladom pripominala tu ,ktoru ja poznam ako swiss chard a pouzivam
v niektorych receptoch,nasla som na wikipedii nasledovne informacie ,ktore vas mozno zaujmu,pripadne doplnite vase znalosti tejto listovej zeleniny.
Swiss chard,mangold ,repa obycajna(Beta vulgaris),druh listovej zeleniny.Je vybornym zdrojom vitaminov A,B,C a zeleza.Listy su krehke ,mozno ich varit ako spenat,stonkami mozno nahradit asparagus.
Existuje velke mnozstvo roznych slachtenych kultivatov,ktore maju pouzitie bud ako korenova zelenina,listova zelenina ,krmna plodina ,alebo technicka plodina.
Medzi najznamejsie patri :cvikla ,mangold,cukrova repa a krmna repa.


@zareaguj


Diskusia k téme

babi
ja som asi tri roky pestovala mangold mala som ho krásny, väčšinou som ho používala miesto špenáru.Stonky sa daju pripraviť aj podusené na masle, ako príloha,ale potom sa mu u mňa nejak prestalo dariť . Skúsim ho na budúci rok zasiať znova. @bavav máš pravdu, je veľmi zdraví, tak ako každá listový zelenina
marca
Mangold pestujem už dávno a som horlivou propagátorkou tejto zeleniny v blizkom okoli. Pestujem rôzne variety zeleného a červeného mangoldu. Pripravujem ho podobne ako špenat, ale ho len krajam na rezance, nemixujem. Je treba dať dosť cenaku ak ho môžete. Stonky pokrajam na asi 1,5 až 2 cm kusky a podusim ich s cenakom na olivovom oleji a nakonie ich podlejem trochou smotany. Pred úpravou mangold blanširujem. Naučila som aj rodinu to jesť, už mu prišli na chuť, aj ked spočiatku tvrdili, že repné listy jedia iba prasiatka.
sairaam
U mojej starej mamy sa veru jedla aj repa .
Miešala ju s cviklou, od nej sa zafarbila a chutila nám. Ale používala
iba koreň.
huck
Tu kde ja žijem je blitva (mangold) bežnou prilohou k rybe a k bielemu masu. Ludia ju jedavaju v priebehu celeho roku, s ohladom na mierne zimy. Kontinetalci často zo žartu volaju ludi z primoria ča blitvari :) Blitva sa seje na jar a kedže je dvojročna rastlina listy zrezujeme a netrhame s korenom, takže stale dorastaju mlade štavnate listy. Pripravuju sa mlade listy (baby) nečaka sa aby zostarli - stvrdli. Kto nema zahradu , dobre su zasobene aj tržnice. Jednoducha a najčastejšia priprava blitvy v primori je privarok. V malom množstve (len aby boli ledva zakryte ) slanej vody uvarime očistene zemiaky (ako na pyre). Ked su zemiaky na 3/4 uvarene pridame očistene , umyte listy blitvy (Beta vulgaris-mangold) . Zakryjeme , povarime kratko ( aby netratila varenim zdrave vitaminy). Ked su blitva i zemiaky (vody by nemalo byt nazbyt) makke pridame prepasirovany cesnak - par stručkov podla chuti - ( ja dam radšej viac ako menej) dochutime vegetou alebo solou, malo mleteho korenia a - olivovy olej je asi ta najdoležitejšia bodka na "i"!! Dobre premiešame varechou a chutna priloha k rybe a k masu je na svete! Ešte som nepočula nikoho , že ju nema rad! Je to zdrava , chutna priloha. Inak sa z blitvy robi aj chutna zelena krem polievka . Blitva bez olivoveho oleja a cesnaku - nie je to prave!
babulienka
Ja chcem podotknut, ze mi cviklu zboznujeme odkedy mam chalupu tak si ju pestujem, ale u nas bolo zauzivane pridavat do cvikly cukrovu repu no zial teraz ju tak lahko nezozeniem a preto si tie par repy cukrove snazim vypestovat. Verte mi cviklovy salat s cukrovou repou je chutnejsie inac sladky a netreba ho docukrovat.
2010
@babav , taka jednoducha verzia repovych listov.
Nakrajat na tenko, do osolenej vody daj predvarit najprv tvrdsie stonky tak na 3 minuty, potom pridaj listy a nechaj zavednut 1-2 minuty.Vybrat , scedit.
Do vacsej panvice dat osmahnut na dobrom olivovom oleji nakrajany cesnak a trochu chilli lupienkov, pridat predvareny swiss chard- repu
niekolko minut miesat a oprazit,ochutit stavou z citrona , sol, korenie.
Ked mas daj aj piniove oriesky, perfektna lacna priloha k bielemu masu :-)