Varenie

Sviečková na smotane

tori111222 - fotkatori111222, 14. februára 2010

Kto mi, prosím, prezradí recept na sviečkovú, ale tak, kde sa nechá skaramelizovať cukor. A ide tam aj zelenina. Ďakujem. tori

@zareaguj


Diskusia k téme

18 komentáre k článku
Pravú sviečkovú robíš zo sviečkovice... ale robieva sa aj falošná sviečková, kde sa využívajú iné druhy mäsa (bravč.karé, stehno ..)
Pripravíš si pác a v ňom necháš sviečkovú naloženú, sem tam ju obrátiš... (naloženie aspoň 1 deň ale aj dlhšie)
Suroviny uvediem tak od oka, ako ja robievam...
Suroviny: 800 g sviečkovice, 4 - 5 mrkviev, 2 petržleny, 1/2 zeleru, veľká cibuľa, 3 bob.listy, pár guličiek čierneho korenia, 1 dl červeného vína (nemusí byť) soľ, citrón, kryštál. cukor, olej, brusnicový kompót, šľahačka, trocha kyslej smotany, trocha hladkej múky (1 - 2 PL)

Pác - do asi 1,5 l vody dáme nakrájanú zeleninu a koreniny, soľ a necháme prevariť. Prilejeme asi 1 dl červeného vína, chvíľku povaríme a necháme vychladnúť. Do studeného pácu vložíme mäso a dáme do chladničky, mäso sem-tam obrátime. Pácovanie dodá mäsu chuť a krehkosť. (sviečkovicu stačí mať napácovanú od večera do druhého dňa, kým ju začneš pripravovať. iné mäso sa oplatí moriť v tom dlhšie)

Mäso vyberieš z pácu a osušíš papierovou utierkou. Špikovacou ihlou navlečieš do sviečkovice pásiky slaniny... netreba veľa
Do hrnca dáš na olej sviečkovicu a opečieš ju zo všetkých strán, aby sa zatiahli v mäse póry. Potom ju vyberieš na tanier. Dáš tam speniť cibuľu pokrájanú nadrobno, (niekto pridáva aj trocha slaninky, keď nešpikuje mäso). Na opraženú cibuľu dáš lyžicu kryštál. cukru, miešaš, až kým to trocha skaramelizuje. Pridáš zeleninu z pácu, bobkové listy, korenie, opečenú sviečkovicu, osolíš to a podleješ tekutinou z pácu. Uzavrieme a dusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, bobkové listy vyhodíme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom (alebo hocakým, len potom zeleninu treba dať znova do hrnca .-D ). Pripravíme si zátrepku - zmiešame trocha kyslej smotany so šľahačkou a pridáme múku.. metličkou rozmiešame dohladka. Do vriacej tekutiny s rozmix. zeleninou vlejeme zátrepku a povaríme. Ak treba, zriedime na požadovanú hustotu. Povariť treba aspoň 5 min. Potom to odstavíme, necháme trocha ochladnúť a omáčku dochutíme. Pridáme citrónovú šťavu, podľa chuti dosoliť, príp. ešte trocha cukru, ak sa žiada. Niekto dáva brusnice do omáčky, ja ich len priložím za lyžičku na tanier k porcii... alebo si každý naberie sám.
(Zabudla som, že udusené mäso, kým sa ide podávať, je fajn mať zaliate trochou vývaru, aby neosychalo. )

Asi tu bude viac spôsobov prípravy, lebo koľko hláv, toľko rozumov :-) Ja som napísala, ako sviečkovú robievam ja. Falošnú robievam aj z kuracích pŕs a recept na ňu je tu na Vareche. volá sa kuracie prsia á la sviečková. To robievam tak jednoduchšie...
Ahojky :))
No, možno koľko hláv, toľko rozumov, ale Torri žiadala recept na sviečková a toto je on, klasický, nefalšovaný, tak ako sa sviečková pripravovala odkedy sa pamätám a ja už pamätám dosť. Páči sa mi, ak pod názvom sviečková nájdem recept na sviečkovú. Samozrejme sme ľudia kreatívni a recepty si obmieňame podľa potreby a vlastnej chuti, ale potom je vhodné byť kreatívnym až do konca a zmeniť i názov receptu. Len je škoda, že ho Nyja nehodila medzi recepty, tu ho získa len ten, komu sa ho bude chcieť opisovať.
Ja robím sviečkovú tak ako ma naučila maminka a tá robila tú najlepšiu,aspoň pre mňa. S tým rozdielom od Nyji, že karamel, ktorý si pripravím vylejem až keď robím omáčku a do pácu víno nedávam. Slaninky dám,ale minimum nemám rada v jedle slaninu. Ale má tam byť, každý ako mu chutí. A do takéhoto pácu mamina dáala aj divého zajaca,kedysi ho bolo v mäsiarstve dostať.
Ano to je originálny recept na sviečkovú na smotane ,ale ja tiež nedávam červené víno a už nešpikujem mäso,ale slaninku opečiem na kostičky a ešte niečo,nedusím ale pečiem v rúre.Keď mixujem zeleninu tak sa rozmixuje aj slaninka-tá chuť tam patrí,ale v mäse mne osobne vadí.Rozmixovanú šťavu precedím a keď idem prevariť múku so smotanou okrem šťavy dávam aj citronovú kôru.Brusnice dávam len ako ozdobu malú lyžičku na mäsko
Aj ja skôr sviečkovú pečiem v pekáči a v rúre, pomaly, aby všetky chute prešli do mäska, ktoré je potom spolu s omáčkou jedným zo skvostných výmyslov našich kuchárskych predkov. A riadnu žemľovú varenú knedľu k tomu.
No ciao kukulienky okaté! A ja to robím, už roky rokúce (aj tu v Des Moines Iowa), takto: P A C ( L Á K ) a l á F e r r y

Na jedného králika (zajaca, prípadne adekvátne hmotnostné množstvo diviny) 2,5 až 3 kg potrebujeme :
10 dkg údenej slaniny, porežeme na maličké kocky a vypražíme až dosucha. Pridáme 2 polievkové lyžice oleja a zalejeme 1,5 litrom teplej vody. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu bez kalerábu (mrkvu, petržlen, zeler, jednu stredne veľkú cibuľu, dva strúčiky cesnaku – nahrubo posekať). Čierne korenie, nové korenie (guličky), oregáno, tekuté magy, sójovú omáčku, worchestrovú omáčku, 1 dl octu, klinčeky, celú škoricu, slepačí alebo hovädzí bujón, zázvor - ďumbier, soľ, bobkový list, 2 polievkové lyžice cukru (skaramelizovať, zaliať 0,5 litrom vody a po rozmiešaní pridať do priebežne vareného pacu);
- dôkladne (studenou vodou) umytý jeden pomaranč a jeden citrón, škrabkou na zemiaky opatrne ostrúhame hornú vrstvu kôry (bez bieleho podkladu) a vytvorené pásiky nakrájať na približne 2 mm prúžky, ktoré taktiež pridať do pacu,
- všetko spolu povariť – zeleninu do polomäkka a nechať dôkladne vychladnúť. Králika rozporcujeme a uložíme do pacu (raz za 24 hodín mäso poprekladať – po vrstvách) 3 až 5 dní nechať v pace.
Ďalší postup je obdobný ako pri príprave sviečkovej omáčky na smotane, iba s tým rozdielom, že dusené mäso podlievame pripraveným PAC – om (doporučujem zeleninu na záver rozmixovať).
Poznámka: kurzívou písané koreniny dávkovať podľa vlastnej chuti a skúseností; podobne ako voľbu a výber druhu korenín označených tučne.


Prajem dobrú chuť!!! Prípadné nejasnosti vysvetlím na mailovej adrese: ferry@saske.sk
Ospravedlňujem sa za "Poznámku: kurzívou písané koreniny dávkovať podľa vlastnej chuti a skúseností; podobne ako voľbu a výber druhu korenín označených tučne. ". PC mi premoduloval typ písma, tak to má byť takto: Čierne korenie, nové korenie (guličky), oregáno, tekuté magy, sójovú omáčku, worchestrovú omáčku, 1 dl octu, klinčeky, celú škoricu, slepačí alebo hovädzí bujón, zázvor - ďumbier, soľ, bobkový list, 2 polievkové lyžice cukru (skaramelizovať, zaliať 0,5 litrom vody a po rozmiešaní pridať do priebežne vareného pacu);
celá falošná sviečková (1,5 - 2,0 kg
3 - 4 mkrvy stredná velkost
3 - 4 petržleny stredná velkost
1 zeler ako detská pest
2 velké cibule
5 - 6 listkov bobkového listu
3 - 4 borievky (jalovčinky)
5 - 8 celé nové korenie
10 celé korenie
15 dg úděnej slaniny
2 kopcovité lyžice cukru
2 - 3 lyžice octa
sol
1 citron
4 dcl kyslej smotany
mlieko na rozriedenie smotany (voda)
3 - 4 lyžice hladkej můky
malý brusnicový kompot
šlahačka

Postup:
slaninku naktájame na drobné kocky a vyžkvaríme pridáme na drobno nakrájanú cibulu (nevadí ani vetšie množstvo) a opražíme do zlatova. pridáme na kocky - kolieska nakrájanú zeleninu, korenie a sol, vložíme maso a zalejeme vodou tak aby bolo maso zakryté. pridáme ocot a privedieme do varu. varíme 2 - 3 minuty. potom na 5 - 7 dní odložíme do chladničky (maso musí byt zakryté nálevom.
Príprava
nálev zlejeme a maso dusíme na zelenine a korení, podlievame nálevom. ked je maso meké vyberieme ho a naporcujeme. Zeleninu prepasírujeme cez plechové sytko (kto je lenivý rozmixuje, ale v tom prípade musí pri príprave nálevu dat korenivy do gázy a zaviazat, tak sa vyhne vyberanie korenia pri mixovaní)
Do malej rajničky dáme cukor a za občasného miešania skaramelizujeme. potom karamel zalejeme nálevom a rozvaríme.
prepasírovanú zeleninu podlejeme nálevom pridáme karamel a zahustíme smotanou v ktorej sme rozšlahali múku - ZA STÁLEHO MIEŠANIA!! Privedieme do varu dochutíme citronom podla chuti cukrom. do omáčky možeme vložít porcie masa.
Servírovanie

podávame s knedlou, na maso záme kopček šlahačky na ňu lyžičku brusnicového kompotu a pre efekt možeme ozdobyt citronom.

Kdo to skúsi neobanuje. Robievam to aj pri vetších oslavách a vždy som mal úspech, naposledy pri oslave mojích šiestych krížikov a bola to dávka pre 30 ludí

Poznámka
Hovedzie maso je možné nahrazit rozporcovaným králikom a je to špica
Ahojte - a tiež nedávam víno, ale slaninkou špikujem,dodá tú pravú chuť, aj karamel dávam do hotovej, ešte nezahustenej omáčky - v podstate sa naše recepty dosť podobajú :)
Tiež sa prikláňam k názoru, že recepty by mali byť v receptoch - prosíííím...
.... sevasz, isar, ta ňe? Polepším sa a napíšem, sľubujem, už aj preto, že si z mojich zlatých a jedinečných KE_birdscity !!!!!!!
Ahojte všetci, ktorí ste mi mi poslali recept na sviečkovú, samozrejme aj ostatní. Veľmi pekne ďakujem.Milujem sviečkovú na smotane, a takú perfektnú som jedla naposledy pred 14 rokmi na oslave, ale kuchár náhle zomrel, a nedozvedeli sme sa jeho recept, viem, že tam dal šípkový lekvár a víno,a skaramelizoval cukor, takú sviečkovú som jedla iba raz v živote a na tú chuť sa nedá zabudnúť, tak som rad, že ste mi poslali, na nedeľu ju uvarím a dám Vám vedieť, ako som dopadla.tori
Ja si tieto recepty z diskusií kopírujem do Wordu, lebo sa naozaj nedajú nájsť keď niesú v RECEPTOCH.....
Myslím, že recept od nyja by bolo zahodno tu v diskusii skopčiť cez myšku a vložiť ho cez "Pridaj recept" s jej nickom a bude vec vybavená :-))) Je naozaj detailný a verím, že mnohé žienky to ocenia :-) Ak by to teda nyja nevadilo :-)
@tori111222 prepáč nevrátila som sa naspäť na stránku. To čo chceš skopírovať si zatmavíš na vareche na zeleno tak, že ľavú klapku myši priložíš na začiatok receptu a ťaháš za stáleho držania myši až nakoniec receptu, potom naťukneš pravou klapkou myši na označený recept a zadáš KOPÍROVAŤ. Vo svojom počítači si otvoríš nový Microsoft WORD, keď ho máš otvorený tak znovu pravou klapkou myši na tento prázdny otvorený dokument naťukneš a zadáš buď "vložiť" alebo "prilepiť", alebo jednoducho stlačíš na klávesnici "CTRL" a zároveň "V". Keď si to dám uložiť napíšem si názov receptu.....