Varenie

Svadobná torta,

hamana - fotkahamana, 14. novembra 2010

Moja vnučka sa vydáva , hľadám recept na peknú, dobrú svadobnú tortu. Prelistovala som veľa kucharských kníh,časopísov aj na internete , ale sa neviem rozhodnúť.Poradte . Ďakujemmmmm.

@zareaguj


Diskusia k téme

marta5
Bola som na svadbe a torty s marcipanom boli nadherne,boli to umelecke diela,myslim ze ich robila skusena cukrarka.Bolo sa na co pozerat. Inac aj moj syn dostal od znamej prilbu Formule -je fanusikom tychto pretekov k narodeninam -torta bola uzasna mame ju nafotenu .Ona ju robila tiez z marcipanu,na fotografii vyzera ako ozajstna prilba pretekara.Robi torty na kazdu prilezitost,no zije v USA-je zo Slovenska a velmi sikovna.Verim,ze sa Vam podari vykuzlit nieco krasne a dobre.Tak vela stastia
tinca
@hamana a smiem sa opýtať kde si tú vnučku nabrala? Si ako mladica. Skús pohľadať na vareche bolo tu veľa tort a výborných aj krásne vyzdobených
gnarus
Ak hladas dizajn torty skus na www.google.co.uk a zadaj wedding cakes - ale otvor imageg nie web.Mne sa pacia moc.
julica
Myslim, ze najosvedcenejsie torty su klasicke orechovo-rumove, aspon v nasej rodine take "ficia". Stiahla som si z mobilu fotky poschodovej torty, ktoru sme s maminou urobili aj vyzdobili a myslim, ze vyzera tak svadobne. Ako to mam urobit?
julica
Nemali sme ziadnu formu, platy sme orezavali podla papierovej sablony. Potahova hmota je ten nepravy "marcipan" zo suseneho mlieka, jeho vyhodou je, ze sa dal pekne utapkat tak, aby posobil jednoliato. Ruzicky v roznych "stupnoch" rozvitia som robila zvacsa ja, a to tiez zo suseneho mlieka, lupienky som robila tak, ze gulicky tejto hmoty som lyzicou "roztahovala" medzi potravinarskou foliou a potom naliepala na sparadlo alebo akysi pucik, tiez vyrobeny z tej hmoty. Na niektore som priliepala listky a tak rozne. Zozali sme uspech :)
garanco
No na takúto ozdobu treba mať asi "vysokú školu zdobenia a šikovnosti" - úžasné!!! Ja som si raz urobila nepravý marcipán, a zmohla som sa iba na krásny povrch torty, dozdobila som to cukríkmi.
sovka62
Julica, spadla mi sánka! Veď ja viem, že sme tu šikovníci, ale toto mi naozaj vyrazilo dych. Nádherné.
julica
@garanco , netreba, len dost vela casu a nudne zapasy na MS v hokeji a maminu, co pochvali kazdy nezdar, vdaka comu odvaha tvorcu narasta :) Verte ci nie, ale toto bol prvy pokus vytvorit takuto tortu, dovtedy mse oblievali cokoladou a ruzicky sme robili inou metodou: vykrajovali sme ich z vyvalkaneho platu vrchnacikom z flase od alkoholu. "Vystierat" gulicky lyzicou sa vsak vyplatilo ovela viac, lebo potom posobili jemnejsie a prirodzenejsie.
@sovka62 , vdaka. Mozno to bolo len stastie zaciatocnika. S maminou sme v tomto (aj) uplne rovnake, vzdy si vravime, ze nevieme, potom sa nakoniec ukecame, ze skusime, a odrazu to vyjde. Vzdy asi tak raz za rok :)
janger
@julica , krasna torta!!!! Tak teraz uz viem, preco zhanas marcipan;-). Na taketo krasne umelecke dielka... Tie ruzicky posobia velmi prirodzene. A cim si ich farbila?
janger
@hamana , do googla si zadaj 'svadobne torty' a klikni na obrazky. Inspiracii budes mat kopu. Drzim palce!
marianne69
@julica Teda dievca zlate toto je umelecke dielko,normalne si mi s tou tortou vyrazila dych,je jednoducho kraaasna,kde byvas,keby som sa nahodou vydavala?:):):)
babidka
@hamana , mam so svadobnymi tortami jednu nezaplatitelnu skusenost - torta by mala byt hlavne chutna :-)Robili sme 2 svadby , pomahala som pri svadbach ktore robili moji aj manzelovi rozvetveni pribuzni ... Mali sme torty krasne , hlavne tie s marcipanovou polevou boli krasne a doladene s nevestinou kyticou aj satami . Ale vsetkym nakoniec najviac chutila "klasika"/ako spominala @julica / a tie krasne torty nad ktorymi kazdy ochkal ostali nepovsimnute :-)
tinca
@julica ako od profíka z interhotelu-nádhera, aj tam by ju obdivovali
samanka
tak ja obdivujem takéto šikovné rúčky, zmohla som sa raz, ale nejako sa mi nepáčila, raz ju zverejním.....na výstrahu...:-)))
dorka1980
ja robím do roka 6x tortu (5detí + manžel) a vždy sa snažím aby boli iné. Cesto je vždy klasika piškótové - ochutené orechami, kakom alebo len tak "žlté" a s plniek máme najradšej čokoládovo-maslovú: 1 vanilkový puding uvaríme so 450ml mlieka a 75g cukru. Do horúceho nalámem 100g horkej čokolády a občas premiešam kým to nevychladne. Medzitým si vymiešam 300g masla s 2 lyžicami kakaa (aj mixérom) a postupne zašľaháme vychladnutý puding.
Túto druhú plnku som robila teraz naposledy synovi keď mal 7 narodeniny (11.11.): Namočíme si 7 plátkov želatíny podľa návodu na obale. 500g jahôd (aj kompót, ale aj čerstvé) si nakrájame na kúsky. 120g bieleho jogurtu premiešame s 3-4 lyžicami cukru. 400ml smotany na šľahanie vyšľaháme do tuha. Napučanú želatínu rozpustíme (ja to robím v mikrovlne cca 20s) a vmiešame do jogurtu, potom zamiešame šľahačku a nakoniec jahody.
Dúfam že som vás inšpirovala a trochu pomohla.Treba sa len pohrať s fantáziou a dnes dostať aj hotový marcipán, figúrky, farby na torty ap. :)
hamana
Veľmi pekne ďakujem za všetky prispevky do diskusie "svadobné torty. .Ste veľmi milé a važim si to. @tinca ďakujem za kompliment ,ale ta foto je keď som mala o 20 rokov menej.Moja vnučka má 25 rokov .@tinca ty si úžasne šikovná malá by si si založiť cukrárenskú firmu. Všetkym ešte ráz veľmi ďakujem.
julica
Ďakujem vám, dievčatá, za pochvalu, ale patrí hlavne maminke, ktorá ju celú upiekla, kým ja som robila ružičky a poťahovala. Vyšlo nám to asi preto, že sme ju robili s láskou a nerobíme to rutinne, keďže tortu pečieme naozaj len občas. Asi by sme na tom ani nezarobili, lebo je v nej plno orechov, rumu a čokolády, nešetrili sme. Ako aj @sovka potvrdzuje, najviac chutia práve také, na ktorých sa nešetrí, a je ťažké uhádnuť mieru, aby torta bola chutná, no zároveň aby sa dala vytvarovať a ozdobiť. Keď sme po prvýkrát robili trojposchodovú tortu, pláty sme tak naliali, že sme s plačom v priamom prenose sledovali, ako sa vrchné poschodia prepadávajú do toho spodného... aspoň nám doma ostala :)
tinca
@hamana , ale tie doporučené torty sú nie odo mňa, to sú od varecháčov, mám tam aj ja nejaké sladké,ale strojím sa urobiť a pridať jednu, ktorú som nikde v receptoch nenašla. Zatiaľ nezradím, ale bude to asi až medzi sviatkami, keď budeme doma, lebo je dosť zložitá, ale stojí za tú námahu. Nech ti dobre svadba dopadne§
veronika1984
Moju svadobnú tortu piekla moja teta, ktorá vôbec nie je cukrárka :))). Vo vnútri bola čokoládovo-marcipánová a zvonka potiahnutá bielym marcipánom, ozdobená bielymi ružami a zelenou mašľou tiež z marcipánu. Všetko vyrábala vlastnoručne a o to viac si to vážim. Keď som ju prvýkrát zbadala, skoro som odpadla ... presne podľa mojich predstáv, hoci som tete nechala vo všetkom voľnú ruku. Ale asi sa s ňou i dosť natrápila.
Prajem veľa úspechov pri pečení a budúcim mladomanželom veľa šťastia, zdravia a hlavne veľa-veľa lásky na spoločnej ceste životom.
Pre inšpiráciu ... naša svadobná torta...

s manželom stále spomíname, aká bola úžasná a to nielen navonok :)))
hamana
Hoci opozdene ale všetkym ďakujem za radu. Svadba dopadlo dobré a moja torta tiež. Najbližšie ju zverejním.