Varenie

Sušienky LUCIE s marmeládkou

glosterka - fotkaglosterka, 17. novembra 2010

Po dlhom čase pridávam spomienku na staré "komanč" časy, kedy sme v predajniach potravín kupovali v takej stredne veľkej krabičke sušienky LUCIE (myslím že tak sa volali). Boli v tvare kvetiniek a v strede mali taký maličký kúsoček červenej marmeládky. Tá marmeládka bola taká trdšia akoby jemne žuvačková... Už som ich nevidela roky! Určite sa už nevyrábajú. Bol to pravdepodobne český výrobok. Bola to mňamka. Bolo to jemné čajové pečivo s vanilkovou príchuťou. Hmmm...:-)

Zo starých klasík sa zachovali väčšinou len sušienky z OPAVIE ako sú: Esíška, Koka, Derby atď... Dúfam, že tie zostanú, lebo tiež patria k mojím obľúbeným. :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

michsamant
Tak tie si pamatam! Tiez som ich mala hrozne rada :) a tiez Esicka. Naposledy ked som bola doma uz ani moju oblubenu Anitu nemali :(
dorisa
Pamatám, dievčence, boli aj bledé,aj kakaové. tie bledé mi viacej chutili. Esíška a tie ostatné, čo ste spomínali sa mi zdá,že vyrábaju. Znova sa vracaju do obehu také keksíky, ako romanca, princezky,ti sem tam kupujem, ale tie v krabiiciach su tak nepomerne drahé, že si radšej doma uklochnim nejaké sušienky. Inak nemám núdzu o keksíky, dcera vždy donesie kopec z Talianska, tam su vyborné čajové pečivá.
sovka62
Pamätám si všetky, o ktorých píšeš, ale už nekupujem žiadne z nich. Pečiem doma, aspoň viem, čo jeme.
tinca
@glosterka ja si ich tiež pamätám, ale už ich niet, vždy som ich mala doma, boli ako domáce. Pod všetkým dobrým sa zľahla zem.
glosterka
@dorisa , áno boli svetlé a tmavé. Mne tiež viac chutili tie bledé... Ja si tiež občas upečiem také domáce. Esíčka a Koka (a ostatné z Opavie) ešte vyrábajú. Mne teraz veľmi pochutili sušienky DUESKY z Pečivární Liptovský Hrádok. Sú podobné ako Esíčka z Opavie, len sú väčšie. Duesky sú dokonca väčšie a lahodnejšie. To je chuť! Hmmm... Dávam vám všetkým tip... Neviem prečo, ale tie kakaové Esíčka mi chutia niekedy akosi trpko na jazyku... Pri dueskách som mala na jazyku lahodnú chuť...
glosterka
@sovka62 , súhlasím s tým, že všetko čo si doma upečieme, tak vieme čo si tam dáme. :-) Hmmm, ale niektoré kupované veci sa nedajú úplne napodobniť... Škoda, že tie LUCIE už nie je dostať kúpiť...
glosterka
@tinca , aj s Vami súhlasím: "pod všetkým dobrým sa zľahla zem" Tieto LUCIE boli skutočne ako domáce. ŠKODA!
evanaaa
Pamätám si ich aj ja, aj veľa iných dobrých výrobkov, na názvy ktorých si nespomeniem, niektoré sa navrátia, ako spomína aj Dorisa, ale to už nie je ono a nechápem, prečo, či menia receptúru, alebo sú iné tie isté suroviny. Ale tak je to aj s inými výrobkami, ktoré námm zostávajú v pamäti.
vcelka
Perlička. Podniky Ryby kedysi vyrábali tresku šalát. Dnes sa tam z toho pracovníci vrátane manažmentu smejú - tá istá treska sa dnes predáva ako Ryba exklusiv. Do tresky štandardu ide omnoho lacnejšia zmes. Do tej ceny sa jednoducho nezmestia. A sme pri kameni úrazu - pre tak malý trh ako je Slovensko sa vyrába veľmi ťažko. Ovládli nás korporácie, pretože ekonomika nepustí. Ikea nám vysvetľuje, prečo je taká lacná. Nuž veru nie je s ohľadom na ich lacnú kvalitu. Však prečo je švédsky majiteľ jeden z najboihatších ľudí kontinentu, keď predávajú tak "lacno", no z tej lacnoty to veru nie je... V štruktúre ceny ostáva dosť priestoru na to, aby si vytvoril (pre seba) úžasný zisk.
zela
Slovensko malo najprísnejšie kritéria na výrobu potravín.Snažím sa kupovať slovenské potraviny,pretože v iných potravinách sú rôzne náhrady,glutaman sodný a bohvie,čo ešte.
vcelka
Ani nemusím ísť až do socializmu., Už teraz v posledných rokoch existovali niektoré dobré a relatívne kvalitné výrobky a prestali sa vyrábať. Ozaj, nepamätáte sa niekto na syr z Liptovskej mliekárne Havránok? Nepredali sa tu tisícky ton, tak sa výroba zrušila. V Košickej mliekárni - pánboh jej daj večnú slávu - sa vyrábalo delaktózované mlieko pre ľudí bez enzýmu, rozkladajúceho mliečny cukor. Dokonca v Lidli bolo dostať majonézu light s 25-% obsahom tuku. Jasné, že mala kratšiu životnosť, a tak ju už v regáloch nenájdete...
arivle
Ahoj Glosterka. Som tu len chvíľku zaregistrovaná, čítam že máš nejaké problémy s trávením. Moja skúsenosť: vrátila som sa k prírode, to je jedna stránka veci, mohla som si ju splniť lebo som na invalidnom, ale vylúčila som z potravy "éčka". za 3 mesiase sa mi vytratil únavový syndróm, bolesti chrbtice ustúpili, nemusím sa toľko dopovať analgetikami. Odporúčam každému, prečítať si čo jeme, skôr než to vložíme do nákupného košíka. Dá sa to.