Varenie

Sušenie cestovín - prečo sa lámu?

evinkaba - bez fotkyevinkaba, 21. decembra 2016

Chcela by som poprosiť skúsené gazdinky o radu kde robím chybu pri výrobe cestovín. Kúpila som si strojček, ktorý mi vaľká cesto a reže na slížiky a široké rezance. Kúpila som si aj el. stroj na výrobu cestovín, ktorý vymiesi a vytláča hotové cestoviny, vyrába kolienka - penne, lazane, špagety. Cestoviny robím z polohrubej múky, vajec, (priznám sa, že pridávam aj soľ a tu na diskusii som sa dočítala, že to sa nemá - neviem či to má vplyv na výsledok cestovín) a vodu. (Pri slížikoch do polievky nedávam vodu). Suším ich vo veľkých krabiciach vystlané papierom na pečenie, no skúšala som aj široké rezance sušiť na sušiaku na prádlo. Problém - lámali sa. Dokonca aj penne s vrúbkovanym tvarom sa pozdlž vrubiek lámali. Som z toho nešťastná. Dočítala som sa niekde, že by sa nemali sušiť v chlade ani v prievane. Ja ich v tomto zimnom období suším v blízkosti krbu. Kde robím chybu? Ako docielim to, aby sa mi nelámali?
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
moja mama ich sušievala pri izbovej teplote a možno im nepridá presušenie
haji
Nudlové těsto nesolíme - při skladování sůl natahuje vodu a těstoviny vlhnou a mohou zplesnivět. Nikdy jsem nepřidávala do těsta vodu - vždy mi stačilo vajíčko. Je potřeba těsto DOBŘE vypracovat. Je dobré těsto nechat odležet /klidně i několik hodin/ v chladu, zabalené v igelitovém pytíku. Také jsem párkrát přidala trochu stolního oleje - lépe se s těstem pracuje. Sušit by se měly nenásilně - ne u velkého žáru. Mám zkušenost pouze s nudlemi, ale u těstovin by to mohlo být obdobné. Velké krabice na skladování nudlí důvěrně znám, tak je uchovávala babička i maminka. Pracovala jsem s ručním strojkem na válení a krájení nudlí. Viděla jsem dokonce nádstavec, ve kterém se zpracovává těsto. Dnes už jsou podobné přístroje na elektrický pohon, ale to je cenově vyšší level. Zkoušejte, kombinujte, určitě se přes prvopočáteční nezdar dostanete a bude líp. Ať se daří! Ještě mě napadá, že už může být přesušen plát, ze kterého se nudle krájí - to se při řezání rozpadají v přímém přenosu. Vyválené těsto nechávám oschnout z obou stran - ale s mírou. Pozor: sušte na čisté a pachu prosté textilii, sušení na papíře není dobré /zespodu jsou mokré, shora přesušené/. Během sušení nudlí je třeba nudle protřepat, obrátit jemným způsobem po malých částech - rukou s roztaženými prsty. Dá to práci, ale domácí nudle nic nenahradí. Nahlédněte i na youtube, mohlo by tam být nějaké video o přípravě těstovin.
babidka
Mozno je problem v ceste .Mozno je cesto malo spracovane , mozno tvrde alebo presusene. Ja mam el. nadstavec na cestoviny a niekolko rokov si robim iba rezance ,spagety ,siroke rezance a cesto na lasagne .S pretlacanymi cestovinami nemam osobne skusenosti . Po mnohych skusenostiach a obcasnych omyloch mam cestoviny krasne , hladke a ani s ich susenim a skladovanim nemam problem .Susim ich pri izbovej teplote v tenkych vrstvach . V case ked mam prebytok vajicok , tak si robim cestoviny do zasoby aj na niekolko mesiacov :-) Na cesto pouzivam semolinovu muku /je to specialna muka na cestoviny, kupujem ju momentalne v Billa/, vajicko a trochu oleja . Odhadom tak asi na 100g muky pouzivam 1 vajce a 1/ 2 kavovej lyz. oleja . Je to vzdy ine , podla toho aka je muka -niekedy musim pridat aj trosku vody ked je cesto velmi suche .Nesolim . Vzdy necham cesto postat aspon pol hodiny , potom je pruznejsie a lepsie sa s nim pracuje . Hlavne na zaciatku som mala problem s cestom lebo som nevedela odhadnut kedy ho uz mozem "valkat" .Nesmie byt pritvrde ani velmi makke.Musis skusat a skusat , inak na to neprides :-)
Najviac skusenosti som nabrala , ked som za tyzden musela urobit rezance na dcerinu svadbu zo 60 vajec . Bala som sa , aby ich nebolo malo a tak som robila a robila ...samozrejme , ze ich bolo az privela ! Ale aspon som sa stala majsterkou v robeni rezancov :-)