Varenie

Sterilizácia - áno alebo nie?

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 7. augusta 2012

Ahojte varecháči, aj vám trhá očkom pri tej reklame s T-com? :D
to len na odľahčenie. Teraz vážne. Zaujímalo by ma, aký je rozdiel medzi sterilizovanými zaváraninami (džemy,zelenina, ovocie...) a tými, ktoré sterilizáciou neprešli? Vydržia dlhšie, alebo sú lepšie chránené pred baktériami? Alebo prečo vlastne sa to robí či nerobí?? Budem rada ak sa podelíte s vašimi vedomosťami, fakt ma to zaujíma. Dakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Jedno aj druhé má svoje určité prednosti, ale možno aj mínusy, jeden z nich je pre mňa to, že nemáme radi tvrdé - napríklad uhorky, raz som to skúsila, už ich tak nerobím a radše všetko sterilizujem aj s toho dôvodu, že namôžem dávať cukor, ktorý je myslím sám o sebe sterilant, ale sladidlá, tak to istím sterilizáciou. Ale ináč ani ja neviem a som zvedavá na ten rozdiel.
alena45
je to zamotaná téma, lebo mnohé sa robia aj tak, že sa horúce nalejú do pohárov, uzavrú a dajú sa do suchého dunstu, suchej sterilizácie. Napríklad džemy už zvlášť nesterilizujem, ani rajčinové pretlaky, ovocné sirupy a pod, ktoré sa varia. Uhorky, čalamády, kompóty ovocné sterilizujem, lebo sa dávajú surové.
No a niekedy čítam aj ja o tom, že nesterilizovať, ale myslím, že je tam dôležitá aj teplota uskladnenia, ktorú v paneláku nemám šancu udržať ako ten, čo má doma pivnicu alebo chladnú komoru.
Ale ja nie som odborník, píšem len to, čo robím, ale ani neviem prečo, u mňa je to aj o intuícii.
vierocka63
Ja som minuly tyzden spravila 12kg uhoriek bez sterilizovania a v par poharoch sa mi zjavila taka biela usadenina.Mam ich teraz vyhodit alebo sa to este upravi?Poradte,bojim sa,ze sa to spravi aj v ostanych poharoch
medulienka122
Vierocka63, na vyhodenie máš vždy dosť času - počkaj a uvidíš, možno sa to ukľudní, a keby nie, tak keď nebude pleseň, tak využi ako "kvašáky":-)
irenaw
mama veľa vecí tak zavárala, že priamo na ovocie/zeleninu nasypala cukor, soľ, korenie, zaliala studenou vodou a sterilizovala. teplota/čas podľa druhu. nepamätám, že by sa niekedy niečo pokazilo. poháre sme umývali a viečka vyvarili. keď som začínala so zaváraním, občas sa mi niečo skazilo a veľmi ma to mrzelo. postupne som si našla systém a musím zaklopať, ak sa mi pokazia jeden-dva poháre strúhaných jabĺk, to je maximum. poháre vyváram, viečka vyváram, sterilizujem v hrnci na utierke, do 2/3 voda, 10 minút od zovretia. nálev varím, na niečo ide studený, na niečo horúci. aj uhorky takto zostanú chrumkavé. dávam oveľa menej cukru, ako je zvykom, tak sa aj takto istím. možno je to ako nosiť súčasne opasok aj traky, ale keď už si dám prácu zavárať, nechcem nič vyhodiť :-)
afataga
no ja sa priznam, ze moc nezavaram, ale napr. robim zavarane paradajky uplne jednoducho, pokrajane ich napcham do poharov, nasypem lyzicku soli a sterilizujem 15 min., pouzivam napr. do omacky na cestoviny, na pizzu a pod. nikdy sa mi neskazili, obcas varim dzem a tiez sterilizujem aspon 10 min., kompoty nerobim, lebo u nas ich nemame radi, kedysi som robila aj calamadu aj huby na kyslo, tiez sterilizovane asi 20 min, vsetko prezilo, pohare aj viecka umyvam v umyvacke na 60°, tiez nechcem, ked uz cosi robim, aby sa pokazilo
abdul
Napríklad včerajšie lečo : Paprika + paradajky spolu popražiť , cibuľu zvlášť na bravčovej masti do sklovita. Zmiešať a ešte vriace som dal do pohárov a uzavrel. Po ruke šroubovací vrchnák, tak tým. Dal som na linku vychladnúť a dnes vrchnák tak prichytený, že nešiel normálnym spôsobom otvoriť. Podobne robím lekváre, džemy, nátierky paprikové a podobne. Bez prevracania hore dnom. Len uhorky a čalamádu sterilizujem. Prevrie voda v hrnci možno minútu a poháre idú von. Chladia sa na linke bez deky a uterákov, len tak. Zatiaľ mi tento systém vychádza.
janula2210
rada by som sa opytala "afataga", tie rajciny aj supete? a kolko soli davate? Mozem Vas poprosit o podrobnejsi popis? Mam vela rajcin, a nikdy som nic take nerobila. Dakujem
afataga
@janula2210 na vareche prevlada zvyk tykania, takze to len na margo,
ten napad vznikol len tak spontanne, ked bola dcera mala, aby som jej nedavala kupovane, takze iba ich umyjem, vykrojim bobaka, nelupem, na to som prilis leniva :-) ale ak niekomu vadia supky, da sa ulupat, nakrajam asi na velkost 2x2 cm, ale to je asi jedno, natlacim do poharov, napr. take od vacsej horcice, tusim ma 330 ml a do takeho dam jednu rovnu kavovu lyz. soli, to je vsetko, pri sterilizovani sa objem zmensi, tak si ich tam riadne napchaj :-)
alena45
@nazarboncuk , vidíš, tento recept od @afataga , je presne príkladom toho, že možno aj inak. Do hrnca nakrájam na kocky olúpané rajčiny, mierne posolím, ale už som aj zabudla, nechám prevrieť, naplním horúce do pohárov, zaviečkujem a dám do deky.
nazarboncuk
dakujem vám vsetkým že ste reagovali! cenné informácie. hlavne pre mna amatéra :) robila som slivkový lekvár (len som otočila hore dnom a nechala vychladnuť) a chystám sa na marhuľový a veľmi rada by som skúsila tie paradajky, veľa s nimi varím a teraz ked je ich vsade plno, tak škoda nevyužiť. Dúfam, že sa podaria...ešte raz vdaka! :)
janula2210
dakujem aj ja. Pokusim sa tykat, hoci je mi to nezycajne...no zvyky treby dodrziavat :)
marianna76
@nazarboncuk ja som slivkový lekvár len dala do tej suchej sterilizácie ... ale... otvorím po dvoch týždňoch a pleseň na povrchu, tak som všetky poháriky pootvárala, nebolo vidieť, tak neviem, či tam pleseň bola alebo ...neviem a pridala lyžičku rumu a sterilizovala... tak si vyber... ale keď dávam gelfix,nesterilizujem. džemy myslím.