Rôzne

Štedrá večera - ako je to v Ubli?

meryfri - bez fotkymeryfri, 14. decembra 2021

Pozdravujem všetky žienky... kuchárky, cukrárky a mám prosbu. Potrebujem vedieť, čo sa podáva na štedrý deň v Ubli... na samom východe Slovenska a kde nájdem aj nejaký recept na hlavné jedlo. Vďaka.

@zareaguj


Diskusia k téme

jarkaje
@viera1 (16.12.2021 17:37)

Wow. To je dobrotka❤️
Jedla som to u kamaratky a je to straasne dobre🤩
Zajtra to nedam,ale v pondelok to Bude u nas na obed.
Dakujem za pridanie
evanaaa
Pripomína mi to fazuľovú kašu, podobnú, ako z hrachu ( len tam sa môže použiť nielen čerstvý, ale aj suchý hrach). Raz som ju podobne robila, tuším sa tak varievala aj na Záhorí.
sovka62
Zaujímavý recept. U nás doma z fazule bývala polievka, biela alebo zeleninová, smotanový prívarok, ku ktorému sa zvyčajne jedlo údené mäso a z fazuľovou kašou som sa stretla, až keď som sa vydala do Trnavy.
Ale tu ju robia celkom inak, fazuľa sa uvarí v menšom množstve vody a po rozvarení sa zasýpa múkou, ako keď sa robí zemiaková kaša.
Fazuľu mám rada, niekdy vyskúšam.
viera1
@sovka62 (17.12.2021 07:35)

Vyskúšaj toto,je to vynikajúce ☺
 www.hanackyvecernik.cz/spolecnost/zajimavosti/hanacke-recepty-...

Tento recept som našla,keď som pátrala po pôvode fazuľovej omáčky,ktorú sme mávali na Vianoce u rodičov a roky som bola v omyle,že je to zvyk z otcovej rodiny.Až po smrti otca mi mama povedala,že ten recept ju učil otec a jedol to na vojenčine po vojne,kde to varil jeho kolega a jemu to chutilo.Mama ale nevedela,odkiaľ to pochádza.Sušené slivky s čiernou fazuľou a smotanou...mávali sme to po kapustnici len do kompótovej misky a robím to dodnes☺☺☺
babidka
Nie som sice povodom z Uble ale zo Sniny...ale mam z Uble pribuznych, kamaratky a plno znamych.Samozrejme , co dom to trochu iny recept a ine poradie jedal. Ale v Ubli sa podavaju na uvod obycajne oplatky s medom a cesnakom.Kapustnica s hribami...niekto dava do kapustnice aj klobasku.Niekto robi naozaj velmi postnu kapustnicu.Kolocena fazula nechyba nikdy.Niekto ich podava so zemiakmi a niekto k fazuli pecie popanok, co je vlastne posuch z chleboveho cesta.Niekedy je ochuteny aj lekvarom, niekto ho pocesnakuje, niekto potrie maslom. Hlavnym chodom byvaju pirohy s macankou. Pirohy varene, pecene, vyprazane.Z jednoducheho cesta , z cesta so sodou bikarbonou, zemiakove .Byvaju plnene zemiakmi, alebo kyslou kapustou, ochutenym tvarohom. Macanku robia z kapustovej juchy/to je voda z kyslejkapusty/ namocenych hribov a zaprazky. Niekto robi jednoduchu macanku, niekto pridava mlieko alebo smotanu.Cela ulicsko-ublanska dolina ma podobne vianocne jedla ...a zaroven su velmi odlisne svojou pripravou aj pouzitymi surovinami.Jedna priatelka robi pirohy iba z muky a vody a plni ich zemiakmi s cibulkou.Druha ich robi z muky, sody bikarbony a vody a plni ochutenym tvarohom a pecie ich v rure..Dalsia ich robi podobne ale ich vypraza. Kolegyna z prace dava do pohankovej muky kyslu smotanu a trochu vody a plni pirohy kyslou kapustou.Svagrina je z Ulica a oni robia pirohy zo struhanych zemiakov a pecu ich v rure...Niekto robi macanku ku pirohom iba so zaprazkou, niekto zatrepe mukou a smotanou. Niekto ma rad kusky hribov v macanke, niekto ich rozvari a niekto rozmixuje.Dalsim jedlom su bobalky s makom a medom.Poznam vsak rodiny, ktori bobalky vobec nerobia a namiesto nich robia pirohy plnene lekvarom a posypane makom.Alebo kusky chleba pokropia horucim mliekom, posypu makom a ochutia medom.Okrem pirohov, kolocenej fazule a oplatok s medom nechybaju na stole este zaviny z kysnuteho cesta plnene orechovou a makovou plnkou.Variacii vianocnych jedal su doslova desiatky.A vsetky su vyborne:-)
helena10
Dnes stv vo farmárskej revue dávala varenie koločanej fizoly i júnovej mačanky. Pozri si.
Šťastné a požehnané sviatky Roždestva prajem.🎄