Varenie

Sous vide

dm - bez fotkydm, 27. októbra 2020

Zdravím varecháči/čky. Robíte-nerobíte? Ak áno, aké máte skúsenosti? Ďakujem za odpovede.

@zareaguj


Diskusia k téme

martamm
Netusim, na co sa pytate, takze to asi nerobim...
používateľ nemá avatar
dm
dm
@martamm (29.10.2020 11:24)

Sous vide je, zjednodušene, metóda pomalého varenia vákuovo zabalených potravín pri nízkej teplote
babidka
Sama "este" nevarim, hoci uz dost dlho uvazujem. Dcera to pouziva uz asi 3 roky a velmi si pochvaluje. Ale...ona je pracovne velmi vytazena a aby usetrila cas, tak si objedna naraz vacsie mnozstvo masa.Potom ho nabalickuje/1 balicek=1 obed alebo vecera pre 4 clennu rodinu/,uvari...ci lepsie povedane predvari , necha vychladnut a zmrazi v rychlomraznicke . Potom iba vyberie a dokonci . Pouziva to hlavne na hovadzie a bravcove maso.Zat je American a tak on aj ich deti miluju rozne grilovane steaky,rebierka, pecene masa.Takze tato predpriprava je pre nu velmi prakticka .Deti vela sportuju, po narocnych treningoch chcu rychlu a vydatnu veceru, ci cez vikend obed.Hydinu takto nepripravuje , udajne sa to casovo nevyplati. Aj my mame prisun hovadzieho alebo bravcoveho vo vacsom mnozstve a varim denne aspon pre 4 ludi, tak preto o kupe celej sady uvazujem. V podstate vsak potrebujete iba kvalitnu vakuovacku , dobry /a vlastne aj velky/hrniec a samotny ponorny varic s termostatom a casovacom. Pozerala som napr. po internetovych obchodoch a relativne najvyhodnejsie to vychadza v Lidlshop.Ale to je uz vec ina.
Co sa tyka chuti a kvality, maso potom staci uz iba okorenit, kratko grilovat alebo inak dokoncit. Maso je stavnate, plne chuti, nie je tuhe ani zuvackove.
Vyborne pripravuju rozne masa tymto sposobom v restauracii "Zlata putna" vo Vinickach,okres Trebisov. Mne osobne tam najviac chutia grilovane kacacie prsia pripravovane sous vide.Obcas tam chodime kvoli naozaj dobremu jedlu... hoci je to vyse 100km od nasho bydliska :-)